Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "ktosia" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tort miętowy
Date: Tue, 31 Aug 2004 14:02:42 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <ch1pl5$deh$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ch1onc$rqd$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: aiy203.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1093954025 13777 83.25.232.203 (31 Aug 2004 12:07:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 31 Aug 2004 12:07:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212990
Ukryj nagłówki
> Muszę się podzielić doświadczeniem. Postanowiłam po wyczerpaniu wszystkich
> owocowych, kaowych i czekoladowych tortów zrobić miętowy. Kupiłam 2
> opakowania extra mocnych miętusków i próbowałam stopić w garnku. Niełatwo
> było - w końcu dolałam wody i rozpuściłam niebieskie glutki tak że wyszedł
> całkiem przyjemny i bardzo mentolujący syrop. Wsypałam na oko żelatyny i
> mieszając studziłam. Połączyłam w mikserze z bitą śmietaną z pudrem i
> wylałam na biszkopt. Przykryłam jeszcze warstewką czekolady. Biszkopt
> wcześniej nasączyłam herbatką miętową z rumem i to nie był dobry koncept
bo
> rum zamącił trochę smak. Wyszło dobre tylko 1) nie precycyzjnie miętowe
> (brat powiedzaił że pistacjowe!-porażka) 2) trochę za lekkie w
konsystencji
> żeby się bardzo schłodziło (myślę że trzeba dodać jakiegoś serka homo).
>
> Mam zamiar usprawniać miętowy torcik więc proszę o pomysły jak
> zintensyfikować smak.
> pozdr
> gagatka
mysle ze listki swierzej miety poratowalyby intensywnosc smaku, dalyby
sliczny efekt wizualny no i bylyby bez chemi:)
pzdr
Ktoska
|