| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-30 20:36:05
Temat: pizza - DOmacie jakis pomysl jak zrobic optymalne ciasto do pizzy?
o ile to mozliwe zeby nie zatracic zupelnie smaku
czy nalezy zapomniec o pizzy?
--
a...@t...pl
"with deads in dead's language"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-03-31 11:26:16
Temat: Re: pizza - DOUżytkownik "Ados" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:b67khj$9q5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> macie jakis pomysl jak zrobic optymalne ciasto do pizzy?
> o ile to mozliwe zeby nie zatracic zupelnie smaku
> czy nalezy zapomniec o pizzy?
bez mąki i bez cukru
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Strona domowa http://www.janwer.com/ [dawniej
http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/jw/]
Nasza sieć http://www.fredry.net/ [dawniej http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-03-31 12:50:13
Temat: Re: pizza - DO
Użytkownik "Ados" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:b67khj$9q5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> macie jakis pomysl jak zrobic optymalne ciasto do pizzy?
> o ile to mozliwe zeby nie zatracic zupelnie smaku
> czy nalezy zapomniec o pizzy?
PIZZA OPTYMALNA
B 189,0 T 484,6 W 202,9
1 : 2,5 : 1
Ciasto: 250 g mąki, 0,5 szkl. oliwy, 0,5 szkl. ciepłej wody, 3 łyżeczki
proszku do
pieczenia, sól
Masa: 500 g sera żółtego, 200 g tłustej wędliny, 2 jajka, 2 żółtka, 1 szkl.
śmietanki 30% zagęszczoną trzema łyżkami gęstej śmietany, cebula, czosnek,
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.
Zagnieść ciasto, wylepić nim szczelnie tortownicę, tak aby masa nie
wyciekała podczas pieczenia. Do dużej miski wlać śmietanę, dodać utarty ser,
jajka, przyprawy i pokrojoną w kostkę wędlinę. Wymieszać i wylać na ciasto.
Piec 50 min. w temp. 200 stopni C.
Pozdrawiam
Krystyna
P.S. Oczywiście ilość zjedzonej pizzy powinna uwzględniać również dzienne
limity wskazanej dla Ciebie ilości i proporcji BTW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-03-31 14:09:21
Temat: Re: pizza - DO<ciach>
dzieki wielkie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-03-31 22:12:14
Temat: Re: pizza - DOStało się to Mon, 31 Mar 2003 14:50:13 +0200, gdy "Krystyna*Opty*"
<K...@p...onet.pl> napisał:
>
>Użytkownik "Ados" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
>news:b67khj$9q5$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> macie jakis pomysl jak zrobic optymalne ciasto do pizzy?
>> o ile to mozliwe zeby nie zatracic zupelnie smaku
>> czy nalezy zapomniec o pizzy?
>
> PIZZA OPTYMALNA
>
> B 189,0 T 484,6 W 202,9
> 1 : 2,5 : 1
Pytanie najzupełniej poważne.
Na podstawie jakich badan pan Kwasniewski doszedl do wniosku, ze
proporcje BTW powinny wynosic 1 : 2,5 : 1, a nie np. 1 : 2,45 : 0,9 ?
Jeśli to jest przybliżenie, to jak duże? (jakie odchylenia można
zaakceptować w diecie). Czy prowadzone były badania skutków rozmaitych
kombinacji BTW?
Pozdrowienia
Vroobelek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2003-04-01 07:51:24
Temat: Re: pizza - DO
Użytkownik "Vroobelek" <V...@y...iq.NOWYTNIJ.pl> napisał
> Na podstawie jakich badan pan Kwasniewski doszedl do wniosku, ze
> proporcje BTW powinny wynosic 1 : 2,5 : 1, a nie np. 1 : 2,45 : 0,9 ?
>
Te proporcje które podała Krystyna to są akurat w tym produkcie i nie muszą
mieć nic wspólnego
z zalecanymi ilościami.
Nie jest istotne czy w spożywanym akurat produkcie jest właściwa proporcja
BTW.
Istotnym jest aby w bilansie dziennym ilości BTW były w przybliżeniu zgodne
z założonymi sobie ilościami.
A te ilości zależą od tak wielu czynników że mówienie o jakiejś jednej
proporcji jest nieporozumieniem.
Przykładowo na DO inne ilości B i W w stosunku do wagi ciała są zalecane w
początkowym okresie a inne po np 3 miesiącach. Inne ilości zalecane są w
zależności od wieku a jeszcze inne w zależności od posiadanych schorzeń.
Tłuszczu w zasadzie się nie ogranicza i zależne to jest od indywidualnego
zapotrzebowania.
Tak więc od zadanego przez Ciebie pytania o proporcje 1:2,5:1 do wiedzy o
właściwych dla danego człowieka ilościach jest dosyć daleko.
Spotkałem się już na tej grupie ze sporami czy jakąś tam proporcja to jest
już DO czy jeszcze DO a może zupełnie co innego. Takie spory nie maja
żadnego sensu bez odniesienia do osoby która ja stosuje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2003-04-01 18:24:24
Temat: Re: pizza - DOKrystyna*Opty* wrote:
> Ciasto: 250 g mąki, 0,5 szkl. oliwy, 0,5 szkl. ciepłej wody, 3 łyżeczki
> proszku do
> pieczenia, sól
Proszek do pieczenia w pizzie?! Toż to zniewaga pizzy.
BTW. Kiedyś były wyroby czekoladopodobne... to jest wyrów pizzopodobny.
> Zagnieść ciasto, wylepić nim szczelnie tortownicę, tak aby masa nie
> wyciekała podczas pieczenia. Do dużej miski wlać śmietanę, dodać utarty ser,
> jajka, przyprawy i pokrojoną w kostkę wędlinę. Wymieszać i wylać na ciasto.
> Piec 50 min. w temp. 200 stopni C.
To jest niewątpiliwie jakieś danie, ale nie jest to pizza.
Pozdrawiam,
--
Andrzej Stypula
PGP6.5.8 id: C0C45A43 ######## fan of arctic fowl '139673 ##############
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |