Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <K...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: pizza - DO
Date: Mon, 31 Mar 2003 14:50:13 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: K...@p...onet.pl@l2464.biaman.pl
Message-ID: <b69dis$es2$1@news.onet.pl>
References: <b67khj$9q5$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: l2464.biaman.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1049115036 15234 212.33.82.64 (31 Mar 2003 12:50:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Mar 2003 12:50:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:16482
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ados" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:b67khj$9q5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> macie jakis pomysl jak zrobic optymalne ciasto do pizzy?
> o ile to mozliwe zeby nie zatracic zupelnie smaku
> czy nalezy zapomniec o pizzy?
PIZZA OPTYMALNA
B 189,0 T 484,6 W 202,9
1 : 2,5 : 1
Ciasto: 250 g mąki, 0,5 szkl. oliwy, 0,5 szkl. ciepłej wody, 3 łyżeczki
proszku do
pieczenia, sól
Masa: 500 g sera żółtego, 200 g tłustej wędliny, 2 jajka, 2 żółtka, 1 szkl.
śmietanki 30% zagęszczoną trzema łyżkami gęstej śmietany, cebula, czosnek,
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.
Zagnieść ciasto, wylepić nim szczelnie tortownicę, tak aby masa nie
wyciekała podczas pieczenia. Do dużej miski wlać śmietanę, dodać utarty ser,
jajka, przyprawy i pokrojoną w kostkę wędlinę. Wymieszać i wylać na ciasto.
Piec 50 min. w temp. 200 stopni C.
Pozdrawiam
Krystyna
P.S. Oczywiście ilość zjedzonej pizzy powinna uwzględniać również dzienne
limity wskazanej dla Ciebie ilości i proporcji BTW.
|