« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-16 21:05:57
Temat: poleccie jakis sos...który miałby w składzie pieczarki i cebulę i nadawał się do ryżu/kurczaka...
i może miał w składzie śmietane, ale niekoniecznie.
proszę:)
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-16 21:40:15
Temat: Re: poleccie jakis sos...Użytkownik kroofka napisał:
> który miałby w składzie pieczarki i cebulę i nadawał się do ryżu/kurczaka...
> i może miał w składzie śmietane, ale niekoniecznie.
Nic prostszego. Bierzemy wymienione składniki, szklimy cebule, dorzucamy
pieczarki, dusimy i na koniec zaprawiamy śmietaną. Idealne do
ryżu/kurczaka. Z przypraw sól, pieprz i np. natka pietruszki, ale to juz
wedle smaku.
tapta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-17 12:57:27
Temat: Re: poleccie jakis sos...
Użytkownik "tapta" <t...@S...pl> napisał w wiadomości
news:dnvbt5$30h$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik kroofka napisał:
>
> > który miałby w składzie pieczarki i cebulę i nadawał się do
ryżu/kurczaka...
> > i może miał w składzie śmietane, ale niekoniecznie.
>
> Nic prostszego. Bierzemy wymienione składniki, szklimy cebule, dorzucamy
> pieczarki, dusimy i na koniec zaprawiamy śmietaną. Idealne do
> ryżu/kurczaka. Z przypraw sól, pieprz i np. natka pietruszki, ale to juz
> wedle smaku.
>
Robię dokładnie tak jak piszesz, ale mi śmietana zawsze sie warzy
(waży?)....:/
Ostatnio nawet do kubka ze śmietaną wlałam trochę wywaru z cebuli i
pieczarek, wymieszałam i dopiero wlałam całośc, ale było jeszcze gorzej...
śmietana w grudkach pomiędzy pieczarkami i cebula...:/
Ja początkująca "żona" jestem, prosze mnie nie wyśmiewać...:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-17 14:24:39
Temat: Re: poleccie jakis sos...
Użytkownik "kroofka" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:do11vg$be8$1@news.onet.pl...
> Ostatnio nawet do kubka ze śmietaną wlałam trochę wywaru z cebuli i
> pieczarek, wymieszałam i dopiero wlałam całośc, ale było jeszcze gorzej...
> śmietana w grudkach pomiędzy pieczarkami i cebula...:/
To wlej wywaru więcej niż troszeczkę (np. tyle samo co śmietany), dokładnie
wymieszaj by nie było w szklance grudek i dodaj szczyptę soli - na pewno nie
będzie się ważyć.
pozdr. Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-17 16:36:27
Temat: Re: poleccie jakis sos...Użytkownik Robert napisał:
> To wlej wywaru więcej niż troszeczkę (np. tyle samo co śmietany), dokładnie
> wymieszaj by nie było w szklance grudek i dodaj szczyptę soli - na pewno nie
> będzie się ważyć.
Albo kup dobrą śmietanę, ktoś kiedyś na grupie pisał, że sporo od tego
zalezy. Ja używam śmietany kesem i mi się pięknie łączy z całością.
tapta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-17 19:00:18
Temat: Re: poleccie jakis sos...
> Robię dokładnie tak jak piszesz, ale mi śmietana zawsze sie warzy
> (waży?)....:/
Śmietanę trzeba posolić a następnie po trochu dodawać sos ciągle mieszając
na końcu wszystko na patelnię.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-17 22:06:26
Temat: Re: poleccie jakis sos...kroofka wrote:
>>
>>>który miałby w składzie pieczarki i cebulę i nadawał się do
>
> ryżu/kurczaka...
>
>
> Robię dokładnie tak jak piszesz, ale mi śmietana zawsze sie warzy
> (waży?)....:/
Zalezy ile wazy :) ciezka smietana sie nie warzy :)
> Ostatnio nawet do kubka ze śmietaną wlałam trochę wywaru z cebuli i
> pieczarek, wymieszałam i dopiero wlałam całośc, ale było jeszcze gorzej...
> śmietana w grudkach pomiędzy pieczarkami i cebula...:/
> Ja początkująca "żona" jestem, prosze mnie nie wyśmiewać...:)
>
>
Problem na pewno jest w smietanie - ostatnio trudno dostac smietane
ktora jest tylko smietana. Trzeba uwaznie czytac sklad na opakowaniu -
wszelkie gumy arabskie, i inne swinstwa wlasnie powoduja warzenie sie
smietany podczas gotowania.
Sos mozna zrobic bez smietany. Usmazyc cebule na zloto, pieczarki
podsmazyc chwile z cebula, zalac rosolem i dusic dlugo, az cebula sie
rozpadnie i czesc plynu odparuje. Sol, pieprz, estragon wedle smaku.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-17 22:08:57
Temat: Re: poleccie jakis sos...
Le samedi 17 décembre 2005 ŕ 23:06:26, dans <4...@b...com>
vous écriviez :
> Zalezy ile wazy :) ciezka smietana sie nie warzy :)
Co to jest "ciezka smietana" ?
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-17 22:21:55
Temat: Re: poleccie jakis sos...
Le samedi 17 décembre 2005 ŕ 23:06:26, dans <4...@b...com>
vous écriviez :
> Problem na pewno jest w smietanie - ostatnio trudno dostac smietane
> ktora jest tylko smietana. Trzeba uwaznie czytac sklad na opakowaniu -
> wszelkie gumy arabskie, i inne swinstwa wlasnie powoduja warzenie sie
> smietany podczas gotowania.
Gumy arabskie itp nie maja z tym nic wspolnego, zwazywszy ze kazda
*smietana* sie zwazy.
Oczywiecie biorac pod uwage ze "smietana" ma sie tak do "smietanki"
(nie warzacej sie) jak zsiadle mleko do mleka, ot co.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-18 03:57:48
Temat: Re: poleccie jakis sos...Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le samedi 17 décembre 2005 ŕ 23:06:26, dans <4...@b...com>
vous écriviez :
>
>
>
>>Zalezy ile wazy :) ciezka smietana sie nie warzy :)
>
>
>
> Co to jest "ciezka smietana" ?
>
>
>
No taka z olowiem :)
Miala byc slodka, nie ciezka, cos mi sie zmienilo w drodze do klawiatury :)
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |