Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia poleccie jakis sos...

Grupy

Szukaj w grupach

 

poleccie jakis sos...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-12-16 21:05:57

Temat: poleccie jakis sos...
Od: "kroofka" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

który miałby w składzie pieczarki i cebulę i nadawał się do ryżu/kurczaka...
i może miał w składzie śmietane, ale niekoniecznie.
proszę:)
K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-12-16 21:40:15

Temat: Re: poleccie jakis sos...
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik kroofka napisał:

> który miałby w składzie pieczarki i cebulę i nadawał się do ryżu/kurczaka...
> i może miał w składzie śmietane, ale niekoniecznie.

Nic prostszego. Bierzemy wymienione składniki, szklimy cebule, dorzucamy
pieczarki, dusimy i na koniec zaprawiamy śmietaną. Idealne do
ryżu/kurczaka. Z przypraw sól, pieprz i np. natka pietruszki, ale to juz
wedle smaku.

tapta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-12-17 12:57:27

Temat: Re: poleccie jakis sos...
Od: "kroofka" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "tapta" <t...@S...pl> napisał w wiadomości
news:dnvbt5$30h$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik kroofka napisał:
>
> > który miałby w składzie pieczarki i cebulę i nadawał się do
ryżu/kurczaka...
> > i może miał w składzie śmietane, ale niekoniecznie.
>
> Nic prostszego. Bierzemy wymienione składniki, szklimy cebule, dorzucamy
> pieczarki, dusimy i na koniec zaprawiamy śmietaną. Idealne do
> ryżu/kurczaka. Z przypraw sól, pieprz i np. natka pietruszki, ale to juz
> wedle smaku.
>
Robię dokładnie tak jak piszesz, ale mi śmietana zawsze sie warzy
(waży?)....:/
Ostatnio nawet do kubka ze śmietaną wlałam trochę wywaru z cebuli i
pieczarek, wymieszałam i dopiero wlałam całośc, ale było jeszcze gorzej...
śmietana w grudkach pomiędzy pieczarkami i cebula...:/
Ja początkująca "żona" jestem, prosze mnie nie wyśmiewać...:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-12-17 14:24:39

Temat: Re: poleccie jakis sos...
Od: "Robert" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kroofka" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:do11vg$be8$1@news.onet.pl...

> Ostatnio nawet do kubka ze śmietaną wlałam trochę wywaru z cebuli i
> pieczarek, wymieszałam i dopiero wlałam całośc, ale było jeszcze gorzej...
> śmietana w grudkach pomiędzy pieczarkami i cebula...:/

To wlej wywaru więcej niż troszeczkę (np. tyle samo co śmietany), dokładnie
wymieszaj by nie było w szklance grudek i dodaj szczyptę soli - na pewno nie
będzie się ważyć.

pozdr. Robert




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-12-17 16:36:27

Temat: Re: poleccie jakis sos...
Od: tapta <t...@S...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Robert napisał:

> To wlej wywaru więcej niż troszeczkę (np. tyle samo co śmietany), dokładnie
> wymieszaj by nie było w szklance grudek i dodaj szczyptę soli - na pewno nie
> będzie się ważyć.

Albo kup dobrą śmietanę, ktoś kiedyś na grupie pisał, że sporo od tego
zalezy. Ja używam śmietany kesem i mi się pięknie łączy z całością.

tapta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-12-17 19:00:18

Temat: Re: poleccie jakis sos...
Od: "pyszczak" <z...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Robię dokładnie tak jak piszesz, ale mi śmietana zawsze sie warzy
> (waży?)....:/

Śmietanę trzeba posolić a następnie po trochu dodawać sos ciągle mieszając
na końcu wszystko na patelnię.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-12-17 22:06:26

Temat: Re: poleccie jakis sos...
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

kroofka wrote:
>>
>>>który miałby w składzie pieczarki i cebulę i nadawał się do
>
> ryżu/kurczaka...
>
>

> Robię dokładnie tak jak piszesz, ale mi śmietana zawsze sie warzy
> (waży?)....:/

Zalezy ile wazy :) ciezka smietana sie nie warzy :)

> Ostatnio nawet do kubka ze śmietaną wlałam trochę wywaru z cebuli i
> pieczarek, wymieszałam i dopiero wlałam całośc, ale było jeszcze gorzej...
> śmietana w grudkach pomiędzy pieczarkami i cebula...:/
> Ja początkująca "żona" jestem, prosze mnie nie wyśmiewać...:)
>
>

Problem na pewno jest w smietanie - ostatnio trudno dostac smietane
ktora jest tylko smietana. Trzeba uwaznie czytac sklad na opakowaniu -
wszelkie gumy arabskie, i inne swinstwa wlasnie powoduja warzenie sie
smietany podczas gotowania.

Sos mozna zrobic bez smietany. Usmazyc cebule na zloto, pieczarki
podsmazyc chwile z cebula, zalac rosolem i dusic dlugo, az cebula sie
rozpadnie i czesc plynu odparuje. Sol, pieprz, estragon wedle smaku.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-12-17 22:08:57

Temat: Re: poleccie jakis sos...
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 17 décembre 2005 ŕ 23:06:26, dans <4...@b...com>
vous écriviez :


> Zalezy ile wazy :) ciezka smietana sie nie warzy :)


Co to jest "ciezka smietana" ?



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-12-17 22:21:55

Temat: Re: poleccie jakis sos...
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 17 décembre 2005 ŕ 23:06:26, dans <4...@b...com>
vous écriviez :

> Problem na pewno jest w smietanie - ostatnio trudno dostac smietane
> ktora jest tylko smietana. Trzeba uwaznie czytac sklad na opakowaniu -
> wszelkie gumy arabskie, i inne swinstwa wlasnie powoduja warzenie sie
> smietany podczas gotowania.

Gumy arabskie itp nie maja z tym nic wspolnego, zwazywszy ze kazda
*smietana* sie zwazy.

Oczywiecie biorac pod uwage ze "smietana" ma sie tak do "smietanki"
(nie warzacej sie) jak zsiadle mleko do mleka, ot co.


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-12-18 03:57:48

Temat: Re: poleccie jakis sos...
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le samedi 17 décembre 2005 ŕ 23:06:26, dans <4...@b...com>
vous écriviez :
>
>
>
>>Zalezy ile wazy :) ciezka smietana sie nie warzy :)
>
>
>
> Co to jest "ciezka smietana" ?
>
>
>

No taka z olowiem :)

Miala byc slodka, nie ciezka, cos mi sie zmienilo w drodze do klawiatury :)

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

cebula prażona w płatkach - jak zrobić??
KitchenAid od Mikołaja ;-)
Peklowanie szynki - jaka metode wybrac?
pieczarki mrozenie...
farsz kapuściano-grzybowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »