Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia polędwiczki wiepszowe w rozmarynie

Grupy

Szukaj w grupach

 

polędwiczki wiepszowe w rozmarynie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-08 17:14:22

Temat: polędwiczki wiepszowe w rozmarynie
Od: "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Naszukałem się w internecie i książkach, nie znalazłem. Zrobiłem swoje.
Jadłem kiedyś w pol. w rozm. w ciemnym sosie, chyba na winie, ale nie
potrafię zreplikowac.

Do rzeczy:

polędwiczki 2 jakieś 15-20 cm polędwiczki na osobę

masło - 1/4 kostki

oliwa z oliwek - łyżka

żółtko - 1

mąka ziemniaczana 1/2 łyżki

czosnek - 2 ząbki

rozmaryn - ok łyżki może półtorej świeżego, suszonego trochę więcej

melisa - 3 świeże listki

koniak - 1 kieliszeczek

woda - ok 1/2 szklanki

sól



Masło i olej rozgrzać. 1 ząbek czosnku i połowę rozmarynu przesiekać z
grubsza i na patelnię/garnek. Po 1 min dodajemy polędwiczkę porcje po ok.
5-7 cm długości. Smażymy ok. 3-4 minuty, aż z każdej strony nie zrobi się
się biała. Zmniejszamy ogień, dolewamy wodę, koniak, odrobinę soli
przykrywamy i zostawiamy na 15 minut duszenia. Następnie wyjmujemy
polędwiczki do grubego naczynia najlepiej gorącej salaterki żeby nie
straciły temperatury i przykrywamy. Sos redukujemy ok 10 min na ostrym
ogniu.

Sos: Żółtko, ze 4 łyżki wody i mąkę ziemniaczaną rozbełtujemy.

Ząbek czosnku, resztę rozmarynu i melisę porządnie siekamy z solą ok 1/2
łyżeczki.

Dorzucamy do rozbełtanego żółtka.

Zdejmujemy garnek z ognia i do jajka stopniowo dodajemy zredukowany sos, po
połowie wszystko wlewamy do garnka i mieszamy. Wrzucamy polędwiczki dusimy
na minimalnym ogniu często-nieustannie mieszając ok 5 min.



Podać z ryżem.



Tomaso

ps. nakładam właśnie drugą porcję ;), być może z melisy można zrezygnować.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-08 17:36:30

Temat: Re: polędwiczki wiepszowe w rozmarynie
Od: "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jaj jaj pierwszy raz piszę i wiepsza miast wieprza?
przepraszac
T


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-08 22:01:07

Temat: Re: polędwiczki wiepszowe w rozmarynie
Od: "balta" <b...@U...pl> szukaj wiadomości tego autora

nie wybaczyc :)

--
Balta
Mirek (GG 22777)
300d + 18-55 +420EX + 1 GB Kingston
Użytkownik "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl> napisał w wiadomości
news:cuatit$5ej$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jaj jaj pierwszy raz piszę i wiepsza miast wieprza?
> przepraszac
> T
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-09 07:41:04

Temat: Re: polędwiczki wiepszowe w rozmarynie
Od: "Qq" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "balta" <b...@U...pl> napisał w wiadomości
news:cubcuo$l8n$2@atlantis.news.tpi.pl...
> nie wybaczyc :)

wybaczyć. pisze: rozgrzać, łyżki, nie: rozgżać, łyrzki...

Qq


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 11:57:07

Temat: Re: polędwiczki wiepszowe w rozmarynie
Od: "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> nie wybaczyc :)
>
> wybaczyć. pisze: rozgrzać, łyżki, nie: rozgżać, łyrzki...
>
w czasie gdy chodziłem do szkoły słowo dysleksja, czy bardziej zaawansowane
"słowa" wywoływały pusty śmiech nauczyciela... dzięki za wybaczenie ;)
eksperymentatorów z polędwiczkami proszę o przepisy, polędwiczki są cudowne
tomaso


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-10 14:22:59

Temat: Re: polędwiczki wiepszowe w rozmarynie
Od: p...@b...pl szukaj wiadomości tego autora

Czy bez tego koniaku to się jakoś da? Nie lubie koniaku i jak kupie butelke to
będzie stać bezużytecznie. Szkoda mi kupować tylko na polędwiczki. Może jakims
inny trunek do tego pasuje


pozdrawiam

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-16 11:09:12

Temat: Re: polędwiczki wiepszowe w rozmarynie
Od: "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Czy bez tego koniaku to się jakoś da? Nie lubie koniaku i jak kupie
> butelke to
> będzie stać bezużytecznie. Szkoda mi kupować tylko na polędwiczki. Może
> jakims
> inny trunek do tego pasuje

Przepraszam za takie opóźnienie z odpisaniem, nie spostrzegłem...
Wydaje się że zamiast koniaku można by łyżkę śliwkowych konfitur, albo
kieliszeczek metaxy, o tak metaxy na pewno. Sosik szlachetnieje, ale nie
przeceniałbym roli tego dodatku ;) pozdrawiam

Tomaso


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sos do slimakow
Kuchnia na Ukrainie
kapusta włoska?
wywrotowy placek ananasowy
Wszystko o kebabie, a szczegolnie....

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »