Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: polędwiczki wiepszowe w rozmarynie
Date: Tue, 8 Feb 2005 18:14:22 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 61
Message-ID: <cuas2j$o27$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cie107.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1107882902 24647 83.31.28.107 (8 Feb 2005 17:15:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Feb 2005 17:15:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230896
Ukryj nagłówki
Naszukałem się w internecie i książkach, nie znalazłem. Zrobiłem swoje.
Jadłem kiedyś w pol. w rozm. w ciemnym sosie, chyba na winie, ale nie
potrafię zreplikowac.
Do rzeczy:
polędwiczki 2 jakieś 15-20 cm polędwiczki na osobę
masło - 1/4 kostki
oliwa z oliwek - łyżka
żółtko - 1
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
rozmaryn - ok łyżki może półtorej świeżego, suszonego trochę więcej
melisa - 3 świeże listki
koniak - 1 kieliszeczek
woda - ok 1/2 szklanki
sól
Masło i olej rozgrzać. 1 ząbek czosnku i połowę rozmarynu przesiekać z
grubsza i na patelnię/garnek. Po 1 min dodajemy polędwiczkę porcje po ok.
5-7 cm długości. Smażymy ok. 3-4 minuty, aż z każdej strony nie zrobi się
się biała. Zmniejszamy ogień, dolewamy wodę, koniak, odrobinę soli
przykrywamy i zostawiamy na 15 minut duszenia. Następnie wyjmujemy
polędwiczki do grubego naczynia najlepiej gorącej salaterki żeby nie
straciły temperatury i przykrywamy. Sos redukujemy ok 10 min na ostrym
ogniu.
Sos: Żółtko, ze 4 łyżki wody i mąkę ziemniaczaną rozbełtujemy.
Ząbek czosnku, resztę rozmarynu i melisę porządnie siekamy z solą ok 1/2
łyżeczki.
Dorzucamy do rozbełtanego żółtka.
Zdejmujemy garnek z ognia i do jajka stopniowo dodajemy zredukowany sos, po
połowie wszystko wlewamy do garnka i mieszamy. Wrzucamy polędwiczki dusimy
na minimalnym ogniu często-nieustannie mieszając ok 5 min.
Podać z ryżem.
Tomaso
ps. nakładam właśnie drugą porcję ;), być może z melisy można zrezygnować.
|