Data: 2005-02-08 17:14:22
Temat: polędwiczki wiepszowe w rozmarynie
Od: "Tomaso Burkaso" <t...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Naszukałem się w internecie i książkach, nie znalazłem. Zrobiłem swoje.
Jadłem kiedyś w pol. w rozm. w ciemnym sosie, chyba na winie, ale nie
potrafię zreplikowac.
Do rzeczy:
polędwiczki 2 jakieś 15-20 cm polędwiczki na osobę
masło - 1/4 kostki
oliwa z oliwek - łyżka
żółtko - 1
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
rozmaryn - ok łyżki może półtorej świeżego, suszonego trochę więcej
melisa - 3 świeże listki
koniak - 1 kieliszeczek
woda - ok 1/2 szklanki
sól
Masło i olej rozgrzać. 1 ząbek czosnku i połowę rozmarynu przesiekać z
grubsza i na patelnię/garnek. Po 1 min dodajemy polędwiczkę porcje po ok.
5-7 cm długości. Smażymy ok. 3-4 minuty, aż z każdej strony nie zrobi się
się biała. Zmniejszamy ogień, dolewamy wodę, koniak, odrobinę soli
przykrywamy i zostawiamy na 15 minut duszenia. Następnie wyjmujemy
polędwiczki do grubego naczynia najlepiej gorącej salaterki żeby nie
straciły temperatury i przykrywamy. Sos redukujemy ok 10 min na ostrym
ogniu.
Sos: Żółtko, ze 4 łyżki wody i mąkę ziemniaczaną rozbełtujemy.
Ząbek czosnku, resztę rozmarynu i melisę porządnie siekamy z solą ok 1/2
łyżeczki.
Dorzucamy do rozbełtanego żółtka.
Zdejmujemy garnek z ognia i do jajka stopniowo dodajemy zredukowany sos, po
połowie wszystko wlewamy do garnka i mieszamy. Wrzucamy polędwiczki dusimy
na minimalnym ogniu często-nieustannie mieszając ok 5 min.
Podać z ryżem.
Tomaso
ps. nakładam właśnie drugą porcję ;), być może z melisy można zrezygnować.
|