| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-04 09:37:24
Temat: pomidory suszoneHej
Suszyłem w ub. roku wedle przepisu z grupy, teraz go, przepisu, znaleźć
nie umim. Suche pomidory w plastrach, oliwa, sól gruba, czosnek, to
pamiętam. Coś jeszcze?
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-04 09:56:33
Temat: Re: pomidory suszoneJacek Ostaszewski pisze:
> Suszyłem w ub. roku wedle przepisu z grupy, teraz go, przepisu, znaleźć
> nie umim. Suche pomidory w plastrach, oliwa, sól gruba, czosnek, to
> pamiętam. Coś jeszcze?
To?
http://8la.gu.ma/
(testuję gumę)
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-04 10:49:43
Temat: Re: pomidory suszone"Jacek Ostaszewski" wrote in message news:f91hcm$ej8$1@news.dialog.net.pl...
> Hej
>
> Suszyłem w ub. roku wedle przepisu z grupy, teraz go, przepisu, znaleźć
> nie umim. Suche pomidory w plastrach, oliwa, sól gruba, czosnek, to
> pamiętam. Coś jeszcze?
Z przepisem z grupy Ci nie pomoge, ale na forum gazety rok temu byl
nastepujacy przepis:
http://suszone-pomidory.gu.ma/
Nie testowałam, więc nic nie powiem o tym, czy to ma sens.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-04 13:37:18
Temat: Re: pomidory suszone
Hm... Oba przepisy kuszące, ale chyba nie te. Pamiętam na pewno, że
plasterkowałem, suszyłem w suszarce i nie pasteryzowałem. Może
niepotrzebnie sieję paniKę, i wystarczy wysuszyć, zalać oliwą, dodać
soli, czosnku i ziół? Pamiętam, że bardzo się zaromatyzowały i w ziemi
bardzo-bardzo smaczne były...
Będę experymentował...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-04 17:47:51
Temat: Re: pomidory suszoneMam taki przepis - moze spróbujesz
SUSZONE POMIDORY_NIE SUSZONE
Do słoika warstwami - przesypując gruboziarnistą solą, grubo
zmielonym pieprzem, suszoną bazylią, przekładając kawałkami
czosnku, lekko uciskając kolejne warstwy. Na wierzch czosnek -
posolony. Zalać dobrą oliwą (ostatecznie olejem słonecznikowym),
lekko kręcąc słoikiem spowodować dokładne wpłynięcie oliwy we
wszystkie zakamarki. Słoik zakręcić i do lodówki. Można jeść po
tygodniu , przechowuje się całą zimę - ja mam do tej pory z
zeszłego lata . PYSZNA PRZEKĄSKA do podania nawet na super eleganckim
przyjęciu - np. w formie koreczków : ser-pomidor-oliwka , ale same
też na półmisku ze szpadkami - wszystko po dokładnym odsączeniu
oliwy na sicie , oczywiście :-) Kto spróbuje , nie pożałuje :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-04 19:42:23
Temat: Re: pomidory suszone
SUSZONE POMIDORY_NIE SUSZONE
Do słoika warstwami - przesypując gruboziarnistą solą,
A pomidory w plasterki czy jak? Bo mi apetyt zrobilas i chyba zrobie sobie
takie ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-05 14:23:54
Temat: Re: pomidory suszoneLogicznie biorąc to plasterki, ale nie robiłam jeszcze dostałam
niedawno ten przepis, no i chyba lepsze będą limy
Jak zrobisz daj znać, bo wyjezdzam i dopiero zrobie we wrzesniu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-09 11:11:57
Temat: Re: pomidory suszoneUżytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f91vec$mcq$1@news.dialog.net.pl...
>
>
> Hm... Oba przepisy kuszące, ale chyba nie te. Pamiętam na pewno, że
> plasterkowałem, suszyłem w suszarce i nie pasteryzowałem. Może niepotrzebnie
> sieję paniKę, i wystarczy wysuszyć, zalać oliwą, dodać soli, czosnku i ziół?
> Pamiętam, że bardzo się zaromatyzowały i w ziemi bardzo-bardzo smaczne były...
> Będę experymentował...
>
Ja dokładnie tak zrobiłam. I były bardzo dobre.Z tym, że suszyłam w piekarniku.
Zastanawiam się nad inną rzeczą - czy jest różnica wyczuwalna w smaku między
suszeniem na słońcu a w piekarniku / maszynce do suszenia?
Kurczę, chyba sobie ususzę jak wrócę, ale ja wiem, jaka w drugiej poł. sierpnia
będzie pogoda? Ile schnie pomidor?
Pozdrawiam
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |