| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-28 19:38:09
Temat: Re: poncz/sangriaMa"aM <m...@d...pl> wrote:
> Nazwa to sprawa drugorzędna.
W tym przypadku istotna. Nazwa "poncz" pochodzi z Indii i wywodzi sie od
sanskryckiego "pancza", czyli "piec", od pieciu skladnikow: herbaty,
cukru, cytryny, owocu i wina. Poncz angielski, jaki anglicy przywiezli
z Indii skalda sie zasadniczo z rumu, herbaty, cukru, cytryny, przypraw
i owocow. Poncz moze byc zimny lub goracy. ma tez obecnie wiele
odmian.
Natomiast "sangria" pochodzi od hiszpanskiego "sangre" -- krew i jest
napojem z wina, zasdniczo czerwonego, wody mineralnej, owocow, czasami
mocniejszego alkoholu. Pita jest zawsze zimna.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-28 19:38:10
Temat: Re: ponczAleksander K"osiewicz <s...@i...pl> wrote:
> Użytkownik "Ma"aM" <m...@d...pl> napisa" w wiadomości
> news:97ec42$k90$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> > Nieeeee, zapomnia"am uściślić. Chodzi mi o napój.
> > Ma"aM
> >
> >
> >
> oto proporcje na sponiewieranie tak w sam raz :
> butelka czerwonego wina, 1 szklanka soku z pomarańczy,
> 1i1/2szklanki rumu(może być polski),
Nigdy! Sztuczny rum i aromaty do ciast to najwiekszy wrog smakosza!
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 22:24:49
Temat: Re: poncz/sangriaNazwa to sprawa drugorzędna.
Najważniejsze, żeby było pyszne i... dobrze sponiewierało :)
Dzięki wielkie
MałaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-01 05:29:52
Temat: Re: ponczwidze ze masz w czym wybieracale jeszcze ci doloze obiecane przepisiki
pierwszy to poncz winogronowy z Meksyku
Ponche de jugo de uvas-tak ladnie sie nazywa
8 szklanek soku winogronowego
2 do 4 lasek cynamonu
5 do 10 gozdzikow
skorka z jednej pomaranczy
skorka z 2 albo 3 zielonych cytrynek
8 szklanek ginger ale
3 szklanki rumu bialego
pierwsze piec skladnikow gotujesz przez okolo dziesiec minut potem to studzisz
i przed podaniem dolewasz ginger ale i rum.
Prosty poncz owocowy tez z Meksyku
2 litry soku pomaranczowego
1 litr soku ananasowego
6 zielonych cytrynek
szklanka cukru
wino biale do smaku
woda gazowana do smaku
wycisnij sok z cytrynek i wymieszaj wszystko oprocz wody gazowanej,ktora dodasz
tuz przed podaniem(babelki)
ja to pilam ze swiezo wycisnietymi sokami ale bez przesady tak tez bedzie dobre
te wszystkie poncze jest dobrze serwowac na bloku lodowym z plywajacymi
owockami jak to juz moi poprzednicy wspomnieli
moja znajoma dala mi taki przepis ale nie probowalam ale wiem ze inne ponzce z
sorbetem sa pyszne oto on:
1 litr soku ananasowego
1 litr soku jablkowego
1 litr soku pomaranczowego
1/2 litra ginger ale
1/2 litra sorbetu pomaranczowego
wino do smaku albo bez wina
soki zmieszac ,przed podaniem dodac sorbet i ginger ale
To wszystko co mam .Milego popijanka:-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-01 12:15:01
Temat: Re: poncz<Rozpuścić cukier w średnio podgrzanym winie, dodać rum
<i sok pomarańczowy. do dekoracji plastry pomarańczy
<i spiralki ze skórek.
Czy podawać schłodzone, czy gorące? Bo chyba nie zrozumiałam.
Pozdr. Teresa Podolak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-02 17:42:44
Temat: Re: poncz
Użytkownik "T.A.P." <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:97lefc$5sm$1@h1.uw.edu.pl...
> <Rozpuścić cukier w średnio podgrzanym winie, dodać rum
> <i sok pomarańczowy. do dekoracji plastry pomarańczy
> <i spiralki ze skórek.
> Czy podawać schłodzone, czy gorące? Bo chyba nie zrozumiałam.
> Pozdr. Teresa Podolak
>
>
Podgrzane mocniej poniewiera, ale ja wolałbym nawrzucać do wazy kostek lodu
pozdr.Alex
s...@i...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |