| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-26 20:26:24
Temat: przepisyChciałbym poznać smaczne przepisy na pieczonego i nadziewanego indyka. Może
ktoś zna i podzieli się wiedzą podając dokładnie krok po kroku sposób
przygotowania indora, farszu oraz samego pieczenia. Z góry dziękuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-26 23:44:23
Temat: Indyk pieczonyWojciech Chudowski wrote:
>
> Chciałbym poznać smaczne przepisy na pieczonego i nadziewanego indyka. Może
> ktoś zna i podzieli się wiedzą podając dokładnie krok po kroku sposób
> przygotowania indora, farszu oraz samego pieczenia. Z góry dziękuję.
A oto przepis na indyka, ktory zawsze wychodzi soczysty i nie suchy.
Podobnie robie kurczaka.
Bedzie potrzebne:
Indyk 7-8 kg
Brytfanka z pokrywa lub folia aluminiowa do zakrycia
gaza bawelniana
1/2 szklanki bialego wina
50 gr stopionego masla
duza garsc swiezych ziol, posiekanych z grubsza (majeran, tymianek,
rozmaryn, szalwia, pietruszka)
sol, pieprz, suszona szalwia
Natrzec calego ptaka wewnatrz i na zewnatrz mieszanka soli, pieprzu i
suszonej szalwii.
Ulozyc w brytfance piersia do gory. Nadziac nadzieniem, wbic 3
wykalaczki w poprzek otworu i zasznurowac bawelniana nicia lub
sznurkiem. Zlozyc kawalek gazy w takiej wielkosci prostokat, zeby zakryl
piersi i nogi. Gaza powinna miec co najmniej 4 warstwy. Namoczyc gaze w
mieszance stopionego masla i wina, tak, zeby wszystko zaabsorbowala.
Ulozyc gaze na indyku, rowno rozlozyc posiekane ziola miedzy dwoma
warstwami gazy jak w kopercie, zakryc indyka szczelnie pokrywa lub
folia, piec w rozgrzanym piecu 235C/450F przez 3 godziny, zmniejszyc
temperature do 180C/350F, piec nastepne 2 godziny, odkryc, piec godzine
bez przykrycia,
zdjac gaze z ziolami i wyrzucic, nasmarowac piers kawalkiem masla, piec,
az zbrazowieje, i az nie bedzie sladu krwi przy udzie. Po upieczeniu
wyjac i zostawic na 10 minut, zeby sie lepiej kroil. Podac z sosem,
ziemniakami puree z pieczonym czosnkiem, zurawinami, fasolka szparagowa,
i zurawinami.
Zmniejszyc proporcjonalnie czas pieczenia w zaleznosci od wielkosci indyka.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-26 23:44:32
Temat: Indyk/Nadzienie
Wojciech Chudowski wrote:
>
> Chciałbym poznać smaczne przepisy na pieczonego i nadziewanego indyka. Może
> ktoś zna i podzieli się wiedzą podając dokładnie krok po kroku sposób
> przygotowania indora, farszu oraz samego pieczenia. Z góry dziękuję.
Nadzienie do indyka:
Czerstwy chleb pokroic w male kostki i je wysuszyc w piekarniku, zeby
bylo okolo 2 litry.
Przygotowac 1/2 szklanki stopionego masla, 1/2 szklanki bialego wina,
2-3 szklanki mocnego rosolu, 1-2 kwasne jablka pokrojone w mala kostke,
garsc rodzynek lub winogron, jedna duza cebula pokrojona i zeszklona na
oliwie, kilka surowych lodyg selera pokrojone w cienkie plastry, i
przyprawy: majeran, tymianek, rozmaryn, szalwia, sol, pieprz. Wymieszac
wino z maslem. W duzej misce wymieszac kostki chleba, jablka, rodzynki,
przyprawy, seler. Skropic to winem z maslem i jedna szklanka rosolu,
wymieszac, najlepiej reka, podrzucajac. Podlac-skropic druga szklanka
rosolu, wymieszac. Sprawdzic konsystencje - nadzienie powinno byc
kruchliwe, ale wilgotne, nie blotniste czy lepkie, kostki chleba powinny
byc mokre na wierzchu ale twarde w srodku. Tym nadziac szyje i brzuch,
zaszyc skore wykalaczkami i sznurkiem.
Mozna dodac podsmazone pieczarki, surowe zurawiny, skorke pomaranczowa,
swiezy imbir - oczywiscie nie wszystko na raz, tylko jak kto lubi.
Nadzienie mozna piec osobno, w brytfance z przykryciem. Ja robie duzo
nadzienia, czescia napycham indyka, a reszte pieke obok w brytfance,
okolo 1-1/2 godziny w 180C/350F.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |