Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!isdnet!209.249.123.233.MISMATCH!xfer10.netnews.com!netnews.com!newsf
eed.skycache.com!Cidera!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Indyk pieczony
References: <97ee6j$638$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 37
Date: Mon, 26 Feb 2001 15:44:23 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.146
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 983230978 207.71.222.146 (Mon, 26 Feb 2001 15:42:58 PST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Feb 2001 15:42:58 PST
X-Received-Date: Mon, 26 Feb 2001 15:42:58 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45195
Ukryj nagłówki
Wojciech Chudowski wrote:
>
> Chciałbym poznać smaczne przepisy na pieczonego i nadziewanego indyka. Może
> ktoś zna i podzieli się wiedzą podając dokładnie krok po kroku sposób
> przygotowania indora, farszu oraz samego pieczenia. Z góry dziękuję.
A oto przepis na indyka, ktory zawsze wychodzi soczysty i nie suchy.
Podobnie robie kurczaka.
Bedzie potrzebne:
Indyk 7-8 kg
Brytfanka z pokrywa lub folia aluminiowa do zakrycia
gaza bawelniana
1/2 szklanki bialego wina
50 gr stopionego masla
duza garsc swiezych ziol, posiekanych z grubsza (majeran, tymianek,
rozmaryn, szalwia, pietruszka)
sol, pieprz, suszona szalwia
Natrzec calego ptaka wewnatrz i na zewnatrz mieszanka soli, pieprzu i
suszonej szalwii.
Ulozyc w brytfance piersia do gory. Nadziac nadzieniem, wbic 3
wykalaczki w poprzek otworu i zasznurowac bawelniana nicia lub
sznurkiem. Zlozyc kawalek gazy w takiej wielkosci prostokat, zeby zakryl
piersi i nogi. Gaza powinna miec co najmniej 4 warstwy. Namoczyc gaze w
mieszance stopionego masla i wina, tak, zeby wszystko zaabsorbowala.
Ulozyc gaze na indyku, rowno rozlozyc posiekane ziola miedzy dwoma
warstwami gazy jak w kopercie, zakryc indyka szczelnie pokrywa lub
folia, piec w rozgrzanym piecu 235C/450F przez 3 godziny, zmniejszyc
temperature do 180C/350F, piec nastepne 2 godziny, odkryc, piec godzine
bez przykrycia,
zdjac gaze z ziolami i wyrzucic, nasmarowac piers kawalkiem masla, piec,
az zbrazowieje, i az nie bedzie sladu krwi przy udzie. Po upieczeniu
wyjac i zostawic na 10 minut, zeby sie lepiej kroil. Podac z sosem,
ziemniakami puree z pieczonym czosnkiem, zurawinami, fasolka szparagowa,
i zurawinami.
Zmniejszyc proporcjonalnie czas pieczenia w zaleznosci od wielkosci indyka.
Magdalena Bassett
|