Data: 2001-02-26 23:44:23
Temat: Indyk pieczony
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wojciech Chudowski wrote:
>
> Chciałbym poznać smaczne przepisy na pieczonego i nadziewanego indyka. Może
> ktoś zna i podzieli się wiedzą podając dokładnie krok po kroku sposób
> przygotowania indora, farszu oraz samego pieczenia. Z góry dziękuję.
A oto przepis na indyka, ktory zawsze wychodzi soczysty i nie suchy.
Podobnie robie kurczaka.
Bedzie potrzebne:
Indyk 7-8 kg
Brytfanka z pokrywa lub folia aluminiowa do zakrycia
gaza bawelniana
1/2 szklanki bialego wina
50 gr stopionego masla
duza garsc swiezych ziol, posiekanych z grubsza (majeran, tymianek,
rozmaryn, szalwia, pietruszka)
sol, pieprz, suszona szalwia
Natrzec calego ptaka wewnatrz i na zewnatrz mieszanka soli, pieprzu i
suszonej szalwii.
Ulozyc w brytfance piersia do gory. Nadziac nadzieniem, wbic 3
wykalaczki w poprzek otworu i zasznurowac bawelniana nicia lub
sznurkiem. Zlozyc kawalek gazy w takiej wielkosci prostokat, zeby zakryl
piersi i nogi. Gaza powinna miec co najmniej 4 warstwy. Namoczyc gaze w
mieszance stopionego masla i wina, tak, zeby wszystko zaabsorbowala.
Ulozyc gaze na indyku, rowno rozlozyc posiekane ziola miedzy dwoma
warstwami gazy jak w kopercie, zakryc indyka szczelnie pokrywa lub
folia, piec w rozgrzanym piecu 235C/450F przez 3 godziny, zmniejszyc
temperature do 180C/350F, piec nastepne 2 godziny, odkryc, piec godzine
bez przykrycia,
zdjac gaze z ziolami i wyrzucic, nasmarowac piers kawalkiem masla, piec,
az zbrazowieje, i az nie bedzie sladu krwi przy udzie. Po upieczeniu
wyjac i zostawic na 10 minut, zeby sie lepiej kroil. Podac z sosem,
ziemniakami puree z pieczonym czosnkiem, zurawinami, fasolka szparagowa,
i zurawinami.
Zmniejszyc proporcjonalnie czas pieczenia w zaleznosci od wielkosci indyka.
Magdalena Bassett
|