| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-07 09:26:51
Temat: [popmocy!!] pasteryzacja-ogorkiwitam serdecznie!
prosze o pomoc! JAK PASTERYZUJE SIE OGORKI [chilli, takie w occie. no
mozna by na sile powiedziec ze konserwowe, korniszony] ??!!! co to
znaczy "pasteryzowac"? [wiem ze nalezy wlozyc sloik do wody i gotowac,
ale chodzi mi o szczegoly: czy do goracej wody, czy woda musi przykryc
caly sloik, do jakiego garnka,czy zakrecic sloik przed wsadzeniem czy po
wyjeciu :P itp]
prosze o opis jak dla "idioty" :P bo chce to zrobic jak najlepiej, a
robie takie cos pierwszy raz i boje sie ze mi nie wyjdzie :(
szukalam w archiwum grupy, ale jest ono tak obszerne ze zajelo by mi to
sporo czasu, a ja go nie mam [ogorki czekaja ;)]. wiec z gory przepraszam!
podam tez od razu przepis na owe ogorki chilli, ktory dostalam od
znajomego, jesli ktos mialby ochote na ten rarytasik...mniam :D mam tez
kilka pytan odnosnie tego przepisu, jak by ktos byl tak mily i spojrzal...:
--------------------------------------------
4kg ogorkow nieobranych pokrojonych w plastry [ja chce pokroic w
paseczki, zeby latwiej sie je jadlo. moge tak zrobic? nie popsuje nic?
;)]. 2 czubate lyzki soli, wymieszac [czyli posypac ogorki?] i odstawic
na 6 godzin.
potem zlac ta wode i dodac szklanke octu [do wody czy do ogorkow?], 1/2
szklanki cukru i szklanke goracego oleju. na koniec 2 czubate lyzeczki
chilli i do smaku troche ziela angielskiego [ile to jest "troche"?].
odstawic na 10min. po 10min wlozyc do sloikow i pasteryzowac 10min.
---------------------------------------------
wiem ze pytania sa tendencyjne [dla was ;)], ale mi naprawde zalezy na
tym zeby to wyszlo.
dziekuje
--
Pozdrawiam, .-"""-.
AgA e-mail: agatka'at'z.pl ( /\ /\ )
JID: a...@j...atman.pl gg: #1772154 \\^ ^// !!TWEETY!!
FAQ: http://faq.aprmhh.prv.pl _nn_(__^__)_nn_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-07 10:28:44
Temat: Re: [popmocy!!] pasteryzacja-ogorkiNakladam ogórki do sloika, dokladam przyprawy, zalewam zalewa octowa i
zakrecam. Wstawiam do sloika (na sciereczke) i wlewam zimna wode do 3/4
wysokosci sloika. Moze byc troche wiecej. I czekam az woda zagotuje sie. Jak
zagotuje sie wylaczam gaz i wyciagam sloiki z garka - uwaga na rece bo
gorace.
Pozdr. - Goska (Lublin)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |