| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-07 09:34:19
Temat: pożądam sernikaTo jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
koneserka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-07 09:55:55
Temat: Re: pożądam sernika> To jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
> bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
> super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
>
> koneserka
>
>
Sprobuj tego... Nazwa mowi sama za siebie :)
W dodatku bardzo prosty w przygotowaniu.
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=416
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-07 10:20:00
Temat: Re: pożądam sernikaUżytkownik "Agata Chabierska" <a...@i...com> napisał w wiadomości
news:bebeqk$s1v$1@korweta.task.gda.pl...
> To jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
> bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
> super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
>
> koneserka
>
NO to mam coś dla Ciebie. Każdy z moich znajomych, gdy raz wypróbował ten
sernik, od tej pory nie zerknął już na żaden inny. Ten jest po prostu PYCHA!
SERNIK
Ciasto:
20dkg mąki
10 dkg cukru
10dgk margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Z produktów zagnieść ciasto, wyłozyć na formę posmarowaną margaryną i
wysypaną bułką tartą (żeby się nie przyklejało).
Masa serowa:
1 kg sera białego (takiego oryginalnie zmielonego zmielonego, aby nie czuć
było grudek, np. jest taki w wiaderku w Biedronce);
30dkg cukru
20dkg margaryny
4 jajka
2 łużki budyniu waniliowego w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 litra wrzącego mleka
Wszystko wymieszać. Ja robię to w tej kolejności:
I. cukier, margaryna, bydyń, 4 żółtka (z białek ubić pianę i dodać potem),
mąka ziemniaczana - mieszam razem
II. dodaję ser
III dolewam mleko wrzące
IV. na końcu dodaję ubitą pianę z białek.
Powastaje w ten sposób płynna masa, taka do wylania i TAK MA BYĆ. Wylewamy
ją na ciasto i do piekarnika, nagrzanego do temp. 180-200st. na ok. 50-60
min.
Smacznego, no i proszę o relację. Pa
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-07 10:33:28
Temat: Re: pożądam sernika> To jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
> bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
> super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
>
> koneserka
>
>
1 kg białego sera
ja kupuje trzykrotnie mielony w takich kiełbaskach lub w pojemnikach
(nie mam w domu maszynki do mielenia)
20 dkg masła
10 jajek
40 dkg cukru (możebyc troche mniej)
cukier waniliowy
2 łyzki mąki ziemniaczanej,
10-15 dkg bakalii (rodzynki, morele)
miękkie masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą mase, oddzielić
żółtka od białek, żółtka dodawać po jednym do masy maślanej, dodać ser, utrzec
na gładka mase,
rodzynki sparzyć, morele pokroić w kostkę, tak przygotowanie bakalie obtoczyć w
mące ziemniaczanej, dodac do masy serowej,
do białek dodać szczypte soli i ubić na sztywną piane,
do masy serowej dodać 2 łyżki piany i wymieszac, nastepnie dodawac piane
porcjami i mieszac delikatnie, zostawić 2 łyzki piany,
mase serową wylać do tortownicy (27 cm) posmarowanej masłem i wysypanej mąką,
dodać te odłozone 2 łyzki piany i wymieszac delikatnie,
piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut,
nie należy piec dłuzej gdyz wtedy sernik robi się suchy
ja robie sernik tylko według tego przepisu i zawsze jest wilgotny, puszysty i w
ogóle super
pozdrawiam
emma
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-07 11:37:00
Temat: Re: pożądam sernika
Agata Chabierska:
> To jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
> bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
> super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
podawałem jakieś 2 miesiące temu przepis na sernik bez mąki (na
budyniu). Wychodzi świetny i jest prosty w przygotowaniu, nawet moje
dzieciaki potrafią. Poszukaj w archiwum, jak będe miał czas, to też
poszukam, ale dopiero wieczorem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-07 12:14:21
Temat: Re: pożądam sernika> To jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
> bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
> super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
>
> koneserka
Wariacja nt. sernika pysznego Kaliope:
kilo sera 3x mielonego (po co sie babrac z maszynka ?;-))
8 jaj
szklanka cukru
kostka masla (20 dag)
budyn smietankowy
puszka brzoskwin w zalewie
kruche ciasto na spod (30 dag maki, 15 dag masla, 10 dag cukru, cukier
waniliowy, wyrobic krotko, schlodzic)
Brzoskwinie osaczyc BARDZO DOKLADNIE - na sitko je na samym poczatku roboty.
Jajka zmiksowac z cukrem i cukrem waniliowym, dodac do sera (albo odwrotnie ;-
), wsypac budyn, dolac rozpuszczone maslo, jeszcze troche pomiksowac.
Natluszczona blache (ja mam taka 24x30 cm) wylozyc kruchum ciastem, wylac na to
troche masy serowej, rozlozyc symetrycznie brzoskwinie przecieciem do dolu
(lepiej kupic brzoskwinie po promocyjnej cenie - wieksze prawdopodobienstwo, ze
owoce beda male i latwiej sie pozniej kroi ciasto ;-)), wylac reszte masy,
wrzucic do piekarnika na 180%, piec az sie zarumieni jak dziewica. Bedzie
jeszcze troche galaretowaty w konsystencji, zestali sie po ostygnieciu. Jest
soczysty, puszysty i pycha.
Kot
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-08 10:04:05
Temat: Re: pożądam sernika
> To jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
> bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
> super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
>
> koneserka
>
Ja pisałam kiedyś przepis na "sernik z rosą", poszukaj w archiwum, ale mówię
Ci, boski jest, właśnie taki wilgotny i puszysty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-08 12:30:05
Temat: Re: poż?dam sernikaOn 7 Jul 2003 11:55:55 +0200, a...@p...onet.pl wrote:
>Sprobuj tego... Nazwa mowi sama za siebie :)
>W dodatku bardzo prosty w przygotowaniu.
Jadlam go u osoby polecajacej przepis i musze powiedziec ze jest
zaje... !
Polecam! Oj, grzechu wart!
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |