Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: e...@o...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pożądam sernika
Date: 7 Jul 2003 12:33:28 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 43
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <bebeqk$s1v$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1057574008 1445 192.168.240.245 (7 Jul 2003 10:33:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jul 2003 10:33:28 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 149.156.28.2, 213.180.130.12
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; KATIESOFT 6.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163303
Ukryj nagłówki
> To jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
> bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
> super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
>
> koneserka
>
>
1 kg białego sera
ja kupuje trzykrotnie mielony w takich kiełbaskach lub w pojemnikach
(nie mam w domu maszynki do mielenia)
20 dkg masła
10 jajek
40 dkg cukru (możebyc troche mniej)
cukier waniliowy
2 łyzki mąki ziemniaczanej,
10-15 dkg bakalii (rodzynki, morele)
miękkie masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą mase, oddzielić
żółtka od białek, żółtka dodawać po jednym do masy maślanej, dodać ser, utrzec
na gładka mase,
rodzynki sparzyć, morele pokroić w kostkę, tak przygotowanie bakalie obtoczyć w
mące ziemniaczanej, dodac do masy serowej,
do białek dodać szczypte soli i ubić na sztywną piane,
do masy serowej dodać 2 łyżki piany i wymieszac, nastepnie dodawac piane
porcjami i mieszac delikatnie, zostawić 2 łyzki piany,
mase serową wylać do tortownicy (27 cm) posmarowanej masłem i wysypanej mąką,
dodać te odłozone 2 łyzki piany i wymieszac delikatnie,
piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut,
nie należy piec dłuzej gdyz wtedy sernik robi się suchy
ja robie sernik tylko według tego przepisu i zawsze jest wilgotny, puszysty i w
ogóle super
pozdrawiam
emma
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|