Data: 2003-07-07 10:20:00
Temat: Re: pożądam sernika
Od: "Aneta@" <a...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Agata Chabierska" <a...@i...com> napisał w wiadomości
news:bebeqk$s1v$1@korweta.task.gda.pl...
> To jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
> bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
> super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
>
> koneserka
>
NO to mam coś dla Ciebie. Każdy z moich znajomych, gdy raz wypróbował ten
sernik, od tej pory nie zerknął już na żaden inny. Ten jest po prostu PYCHA!
SERNIK
Ciasto:
20dkg mąki
10 dkg cukru
10dgk margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Z produktów zagnieść ciasto, wyłozyć na formę posmarowaną margaryną i
wysypaną bułką tartą (żeby się nie przyklejało).
Masa serowa:
1 kg sera białego (takiego oryginalnie zmielonego zmielonego, aby nie czuć
było grudek, np. jest taki w wiaderku w Biedronce);
30dkg cukru
20dkg margaryny
4 jajka
2 łużki budyniu waniliowego w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 litra wrzącego mleka
Wszystko wymieszać. Ja robię to w tej kolejności:
I. cukier, margaryna, bydyń, 4 żółtka (z białek ubić pianę i dodać potem),
mąka ziemniaczana - mieszam razem
II. dodaję ser
III dolewam mleko wrzące
IV. na końcu dodaję ubitą pianę z białek.
Powastaje w ten sposób płynna masa, taka do wylania i TAK MA BYĆ. Wylewamy
ją na ciasto i do piekarnika, nagrzanego do temp. 180-200st. na ok. 50-60
min.
Smacznego, no i proszę o relację. Pa
Aneta
|