Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aneta@" <a...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pożądam sernika
Date: Mon, 7 Jul 2003 12:20:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <bebhee$bi4$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bebeqk$s1v$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: pe179.opole.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1057573135 11844 217.96.240.179 (7 Jul 2003 10:18:55
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Jul 2003 10:18:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163294
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agata Chabierska" <a...@i...com> napisał w wiadomości
news:bebeqk$s1v$1@korweta.task.gda.pl...
> To jedyne ciasto które mi się nigdy nie udało - zawsze suche, wiórowate i
> bez specjalnego smaku. A ja bym chciała: wilgotne, puszyte, aromatyczne i
> super serowe. Takie na maksa grzeszne. Czekam na głodzie...
>
> koneserka
>
NO to mam coś dla Ciebie. Każdy z moich znajomych, gdy raz wypróbował ten
sernik, od tej pory nie zerknął już na żaden inny. Ten jest po prostu PYCHA!
SERNIK
Ciasto:
20dkg mąki
10 dkg cukru
10dgk margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Z produktów zagnieść ciasto, wyłozyć na formę posmarowaną margaryną i
wysypaną bułką tartą (żeby się nie przyklejało).
Masa serowa:
1 kg sera białego (takiego oryginalnie zmielonego zmielonego, aby nie czuć
było grudek, np. jest taki w wiaderku w Biedronce);
30dkg cukru
20dkg margaryny
4 jajka
2 łużki budyniu waniliowego w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 litra wrzącego mleka
Wszystko wymieszać. Ja robię to w tej kolejności:
I. cukier, margaryna, bydyń, 4 żółtka (z białek ubić pianę i dodać potem),
mąka ziemniaczana - mieszam razem
II. dodaję ser
III dolewam mleko wrzące
IV. na końcu dodaję ubitą pianę z białek.
Powastaje w ten sposób płynna masa, taka do wylania i TAK MA BYĆ. Wylewamy
ją na ciasto i do piekarnika, nagrzanego do temp. 180-200st. na ok. 50-60
min.
Smacznego, no i proszę o relację. Pa
Aneta
|