| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-25 20:30:51
Temat: potrawka currykupilem rewelacyjne curry masala (w sklepie na tylach samiry) i teraz
cwicze rozne potrawy o smaku curry
wlasnie skoczylem potrawke z indyka w tym wlasnie smaku - bedzie na
jutro do pracy dla mnie i zony
nie mialem czasu na gotowanie prawdziwego bulionu wiec posluzylem sie
kostkami
indyk pokrojony w kostke i wymieszany z curry masala wrzucilem na
rozgrzany olej wraz z posiekana cebula, wycisnalem na to kilka zabkow
czosnku
w tym czasie do garu z woda wrzucilem dwie kostki rosolowe i pokrojona w
kostke marchew
indyk z cebula po podsmazeniu trafil do tego bulionu, zas na patelnie
powedrowala pokrojona papryka czerwona - po podsmazeniu dolaczyla do bulionu
nastepnie do gara wpadl pokrojony w kostke ananas z puszki wraz z sokiem
wszystko razem dusilem jakies 15 minut a na koniec dodalem podsmazone na
patelni pieczarki (pokrojone w kostke)
po krotkim duszeniu zagescilem sos maka z tapioki (moze byc
ziemniaczana, ale tapioka nie narzuca swojego smaku)
pozdro
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-27 12:12:56
Temat: Re: potrawka curry
"wiku" podaje przepis wynikajacy z faktu, ze:
> kupilem rewelacyjne curry masala
Brawo. Ja robie podobnie, ale troche inaczej ;-). Na rozgrzana patelnie
wrzucam posiekana cebule i czosnek, podsmazam do zeszklenia. Wrzucam
pokrojoną w kostke piers indycza szczerze posypana curry (lub garam
masala). Podsmazam chwile, dodaje pokrojone w kostke ananasy z puszki
(wraz z sokiem), a pod koniec smazenia dodaje garsciami rodzynki (tylko
oplukane, niesparzone, bo one maja czesc soku ananasowego wchlonac). I
tyle. Podaje z ryzem ugotowanym na sypko i wymieszanym z potworna
iloscia wiorek kokosowych (bo je barrrdzo lubie :-)).
Pozdrawiam,
eM
PS. Albo zamiast polowy ananasów dodaj banana pokrojonego w talarki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |