| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-13 20:37:58
Temat: powazna sprawa - nowa kuchniaMam do Was prosbę - robię sobie kuchnię (raczej spora, okl. 20 m.kw) i
próbuję wymysleć co by tu dać. Wymysliłem tak:
2 piekarniki
kuchenka mikrofalowa (lub combi - zwykła plus mikrofala)
płyta elektryczna lub indukcyjna (co z doświadczeniami dot. indukcji, ja nie
używałem?)
2 palniki gazowe
jeden gazowy na wok (silniejszy)
grill na lawę (elektryczny niestety,a le w polsce nie spotkałem gazowego)
2 lodówki, jedna z dużą ilością biofreshu
lodówka podblatowa
zmywarka 60 cm
duzy zlewozmywak z 2 głebokimi komorami
blat z granitu
sprzęt raczej z Miele
czy możecie skomentować, rzucić nowe pomysły, doświadczenia życiowe etc. ?
Wdzięczny za rady,
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-13 21:05:21
Temat: Re: powazna sprawa - nowa kuchnia
vefour wrote:
> czy możecie skomentować, rzucić nowe pomysły, doświadczenia życiowe etc. ?
>
> Wdzięczny za rady,
>
> V.
Nie wiem, czy w Polsce jest takie urzadzenie, ale ja ososbiscie nie
potrafie zyc bez mlynka do odpadkow w zlewie (ciekawe, jak sie to po
polsku nazywa). Przy bierzacej wodzie mozna tam zmielic wlasciwie
wszystkie male organiczne odpadki (nie mieso), co bardzo ulatwia
obieranie warzyw, plukanie naczyn po obiedzie, itd.
tu link do bardzo ladnie zaprojektowanej strony , gdzie mozna obejrzec
rozne modele:
http://www.insinkerator.com/disposer.html#
Magdalena Bassett
Kalifornia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 21:11:10
Temat: Re: powazna sprawa - nowa kuchniawpisane na listę, dzieki. rzeczywiście jest to super, acz szaleni ekolodzy
mają zastrzeżenia. Nazywa się chyba tak jak nazwałaś :)))))
v.
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3CE02A90.9392B294@west.net...
>
>
> vefour wrote:
> > czy możecie skomentować, rzucić nowe pomysły, doświadczenia życiowe etc.
?
> >
> > Wdzięczny za rady,
> >
> > V.
>
>
> Nie wiem, czy w Polsce jest takie urzadzenie, ale ja ososbiscie nie
> potrafie zyc bez mlynka do odpadkow w zlewie (ciekawe, jak sie to po
> polsku nazywa). Przy bierzacej wodzie mozna tam zmielic wlasciwie
> wszystkie male organiczne odpadki (nie mieso), co bardzo ulatwia
> obieranie warzyw, plukanie naczyn po obiedzie, itd.
> tu link do bardzo ladnie zaprojektowanej strony , gdzie mozna obejrzec
> rozne modele:
>
> http://www.insinkerator.com/disposer.html#
>
> Magdalena Bassett
> Kalifornia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 01:30:29
Temat: Re: powazna sprawa - nowa kuchnia
vefour wrote:
>
> wpisane na listę, dzieki. rzeczywiście jest to super, acz szaleni ekolodzy
> mają zastrzeżenia. Nazywa się chyba tak jak nazwałaś :)))))
Ekolodzy maja zastrzezenia, gdy sie tam wprowadza mieso, natomiast
wszystkie organicznie odpadki nie stanowia problemow, bo rozkladaja sie
latwiej, niz gdyby je wyrzucic w calosci na smietnisko, gdzie miedzy
papierami, plastykiem i szklem rozkladaja sie wolniej i zajmuja wiecej
miejsca w smietniskach.
Ekologicznie zazarta
Magdalena Bassett
Kalifornia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 08:25:06
Temat: Re: powazna sprawa - nowa kuchnia
Magdalena Bassett schrieb:
>
> vefour wrote:
> >
> > wpisane na listę, dzieki. rzeczywiście jest to super, acz szaleni ekolodzy
> > mają zastrzeżenia. Nazywa się chyba tak jak nazwałaś :)))))
>
> Ekolodzy maja zastrzezenia, gdy sie tam wprowadza mieso, natomiast
> wszystkie organicznie odpadki nie stanowia problemow, bo rozkladaja sie
> latwiej, niz gdyby je wyrzucic w calosci na smietnisko, gdzie miedzy
> papierami, plastykiem i szklem rozkladaja sie wolniej i zajmuja wiecej
> miejsca w smietniskach.
mięso jest też organicznym odpadem, a odpady roślinne lepiej jednak
kompostować niż spuszczać z odchodami. W EU takie ustrojstwa są
zabronione.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 09:32:23
Temat: Re: powazna sprawa - nowa kuchnia
Użytkownik vefour <v...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:abp89u$io$...@n...tpi.pl...
> Mam do Was prosbę - robię sobie kuchnię (raczej spora, okl. 20 m.kw) i
> próbuję wymysleć co by tu dać. Wymysliłem tak:
>
> 2 piekarniki
> kuchenka mikrofalowa (lub combi - zwykła plus mikrofala)
> płyta elektryczna lub indukcyjna (co z doświadczeniami dot. indukcji, ja
nie
> używałem?)
> 2 palniki gazowe
> jeden gazowy na wok (silniejszy)
> grill na lawę (elektryczny niestety,a le w polsce nie spotkałem gazowego)
> 2 lodówki, jedna z dużą ilością biofreshu
> lodówka podblatowa
> zmywarka 60 cm
> duzy zlewozmywak z 2 głebokimi komorami
> blat z granitu
>
> sprzęt raczej z Miele
>
> czy możecie skomentować, rzucić nowe pomysły, doświadczenia życiowe etc. ?
>
> Wdzięczny za rady,
>
> V.
Skoro wybrales Miele to dokladnie wiesz, co robisz, w sprawie sprzetu nie ma
co Ci radzic. Gratulacje tylko, ze cie na to stac !;oO
Co do blatu, to granit jest najpiekniejszy i ma doskonale wlasnosci. Ale czy
nie zastanawiales sie nad corianem? To jest tez piekne, z surowca
mineralnego, i ma ta zalete ze mozna zrobic monolitycznie polaczony blat ze
zlewem. Tu szerokie pole do popisow designerskich. Zamiast dwoch lodowek
osobiscie wolalabym olbrzymia szafe w amerykanskim stylu do ktorej mozna
wsadzic nawet dziesieciolitrowy gar, jedna strona biofresh, druga normalna
lodowa. Pod blat zamrazarka (zamiast Miele wez Liebher, lider w sprzecie
chlodniczym). Albo zamrazarka i lodowka z biofresh'em w szafie a dodatkowo
pod blat np. przeszklona lodowka na wina, piwa i inne napoje (chyba ze masz
piwnice na wina). Co do kuchenek jestem zdecydowanie za gazem a piekarnik
jeden gaz drugi prad. Najlepiej taki, w ktorym osiaga sie plus 500st. C, ale
nie wiem czy poza wyposazeniem dla gastronomii ktokolwiek robi takie do
domowego uzytku. Wtedy mozna sobie piec pizze, miesa, ryby - 5 min i masz
soczyste i chrupiace.
Milego urzadzania
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 19:09:42
Temat: Re: powazna sprawa - nowa kuchniaach dzięki .... piekarnika takiego nei dostanę, a z rozwiązań
profesjonalnych zrezygnowąłem pdo wpływem designerstwa żony :))))) Corian
odpada, granit jest zimniejszy i lepiej się na nim robi ciasta.
Dzięki za pomysły ...
Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:abql7t$9a6$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik vefour <v...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:abp89u$io$...@n...tpi.pl...
> > Mam do Was prosbę - robię sobie kuchnię (raczej spora, okl. 20 m.kw) i
> > próbuję wymysleć co by tu dać. Wymysliłem tak:
> >
> > 2 piekarniki
> > kuchenka mikrofalowa (lub combi - zwykła plus mikrofala)
> > płyta elektryczna lub indukcyjna (co z doświadczeniami dot. indukcji, ja
> nie
> > używałem?)
> > 2 palniki gazowe
> > jeden gazowy na wok (silniejszy)
> > grill na lawę (elektryczny niestety,a le w polsce nie spotkałem
gazowego)
> > 2 lodówki, jedna z dużą ilością biofreshu
> > lodówka podblatowa
> > zmywarka 60 cm
> > duzy zlewozmywak z 2 głebokimi komorami
> > blat z granitu
> >
> > sprzęt raczej z Miele
> >
> > czy możecie skomentować, rzucić nowe pomysły, doświadczenia życiowe etc.
?
> >
> > Wdzięczny za rady,
> >
> > V.
>
> Skoro wybrales Miele to dokladnie wiesz, co robisz, w sprawie sprzetu nie
ma
> co Ci radzic. Gratulacje tylko, ze cie na to stac !;oO
> Co do blatu, to granit jest najpiekniejszy i ma doskonale wlasnosci. Ale
czy
> nie zastanawiales sie nad corianem? To jest tez piekne, z surowca
> mineralnego, i ma ta zalete ze mozna zrobic monolitycznie polaczony blat
ze
> zlewem. Tu szerokie pole do popisow designerskich. Zamiast dwoch lodowek
> osobiscie wolalabym olbrzymia szafe w amerykanskim stylu do ktorej mozna
> wsadzic nawet dziesieciolitrowy gar, jedna strona biofresh, druga normalna
> lodowa. Pod blat zamrazarka (zamiast Miele wez Liebher, lider w sprzecie
> chlodniczym). Albo zamrazarka i lodowka z biofresh'em w szafie a dodatkowo
> pod blat np. przeszklona lodowka na wina, piwa i inne napoje (chyba ze
masz
> piwnice na wina). Co do kuchenek jestem zdecydowanie za gazem a piekarnik
> jeden gaz drugi prad. Najlepiej taki, w ktorym osiaga sie plus 500st. C,
ale
> nie wiem czy poza wyposazeniem dla gastronomii ktokolwiek robi takie do
> domowego uzytku. Wtedy mozna sobie piec pizze, miesa, ryby - 5 min i masz
> soczyste i chrupiace.
> Milego urzadzania
>
> Agata Solon, naturalna
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-15 20:13:43
Temat: Re: powazna sprawa - nowa kuchnia
Użytkownik vefour <v...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:abrnf6$98t$...@n...tpi.pl...
> ach dzięki .... piekarnika takiego nei dostanę, a z rozwiązań
> profesjonalnych zrezygnowąłem pdo wpływem designerstwa żony :))))) Corian
> odpada, granit jest zimniejszy i lepiej się na nim robi ciasta.
>
> Dzięki za pomysły ...
Czlowieku, jestes tak oblatany w temacie, ze ja na pewno juz zadnej Ameryki
przed Toba nie odkryje ;o). Wiesz, w zyciu by mi nie przyszlo do glowy, choc
cenie sobie dobra kuchnie, zeby brac pod uwage takie sprawy jak temperatura
blatu. Wniosek, ze jeszcze wiele sie musze nauczyc! Ech, wyrafinowany z
Ciebie czlowiek, nie ma co ;o))
Designerstwo zon to chwalebna rzecz. Je tez sama sobie wymyslam wystroj
domu, firmy od mebli itp.traktuje tylko jak wykonawcow moich pomyslow. I tak
powinno byc, bo w mojej kuchni czuje sie jak w mojej kuchni. Te
profesjonalnie projektowane jakies takie sa gazetowe i sprawiaja wrazenie ze
nie sluza ludziom tylko podziwianiu koncepcji artysty;o)
Pozdrowienia, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |