« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-23 19:35:54
Temat: powtórne zamrażanie ?Witam!
Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie zamrażać
wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy wszystkich
produktów?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia.
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-23 21:32:36
Temat: Re: powtórne zamrażanie ?Nikodem Ku?nik <n...@W...albatros.gliwice.pl> wrote:
>Witam!
>
>Czy kto? mog?by mi wyt?umaczy? DLACZEGO nie powinno si? powt?rnie zamra?a?
>wcze?niej rozmro?onych produkt?w (ryb, mi?s)? Czy to dotyczy wszystkich
>produkt?w?
>
>B?d? bardzo wdzi?czny za wszelkie wyja?nienia.
>
>Pozdrawiam,
>
>Nik
Czy chcesz pozbyc sie personalnej ???
LOL
;-))))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 06:45:58
Temat: Odp: powtórne zamrażanie ?
Użytkownik Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:b3b7t8$uun$...@n...polbox.pl...
> Witam!
>
> Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie zamrażać
> wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy wszystkich
> produktów?
No właśnie, wedle wszystkich reguł nie wolno zamrażać podwójnie, mnie jednak
zaintrygowało to, że w książce "potrawy z zamrażalnika" jest mnóstwo
przepisów, do których wykorzystuje się rozmrożone produkty aby je potem
ponownie zamrozić w potrawie, i co więcej, bez obróbki termicznej.
I co z tym fantem?
Pozdrawiam, Kianit
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 08:44:05
Temat: Re: Odp: powtórne zamrażanie ?
>>Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie zamrażać
>>wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy wszystkich
>>produktów?
>
>
> No właśnie, wedle wszystkich reguł nie wolno zamrażać podwójnie, mnie jednak
> zaintrygowało to, że w książce "potrawy z zamrażalnika" jest mnóstwo
> przepisów, do których wykorzystuje się rozmrożone produkty aby je potem
> ponownie zamrozić w potrawie, i co więcej, bez obróbki termicznej.
> I co z tym fantem?
powtórnego zamrażania należy unikać ze względu na florę bakteryjną,
która się mnoży. W domu nie masz możliwości zamrożenia tak, jak to się
robi przemysłowo (bardzo szybkie chłodzenie do bardzo niskiej
temperatury < -35C ). Bakterie, które się namnożyły w "okresie odwilży"
nie są zabijane, tylko są w stanie hibernacji, a nawet mnożą się dalej,
choć wolniej.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 08:50:14
Temat: Odp: Odp: powtórne zamrażanie ?
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@u...fu-berlin.de...
>
> powtórnego zamrażania należy unikać ze względu na florę bakteryjną,
> która się mnoży. W domu nie masz możliwości zamrożenia tak, jak to się
> robi przemysłowo (bardzo szybkie chłodzenie do bardzo niskiej
> temperatury < -35C ). Bakterie, które się namnożyły w "okresie odwilży"
> nie są zabijane, tylko są w stanie hibernacji, a nawet mnożą się dalej,
> choć wolniej.
>
> Waldek
>
Więc mam książkę wyrzucić?
A szkoda, bo już myślałam, że znalazłam rozwiązanie mojego lenistwa ;)
Pozdrawiam, Kianit
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 17:08:26
Temat: Re: Odp: powtórne zamrażanie ?Waldemar Krzok wrote:
>
>>>Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie
>>>zamrażać wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy
>>>wszystkich produktów?
>>
>>
>> No właśnie, wedle wszystkich reguł nie wolno zamrażać podwójnie, mnie
>> jednak zaintrygowało to, że w książce "potrawy z zamrażalnika" jest
>> mnóstwo przepisów, do których wykorzystuje się rozmrożone produkty aby je
>> potem ponownie zamrozić w potrawie, i co więcej, bez obróbki termicznej.
>> I co z tym fantem?
>
> powtórnego zamrażania należy unikać ze względu na florę bakteryjną,
> która się mnoży. W domu nie masz możliwości zamrożenia tak, jak to się
> robi przemysłowo (bardzo szybkie chłodzenie do bardzo niskiej
> temperatury < -35C ). Bakterie, które się namnożyły w "okresie odwilży"
> nie są zabijane, tylko są w stanie hibernacji, a nawet mnożą się dalej,
> choć wolniej.
>
> Waldek
Dziekuje pieknie za odpowiedz.
Nasuwa mi sie teraz nastepne pytanie:
Na pewno jest mnostwo bakterii w swiezych produktach, np. miesie cielaka czy
w swiezych rybach (podobnie jak po 'odwilzy' tych produktow zamrozonych),
wiec czy powinno sie w ogole zamrazac swieze mieso w domowych zamrazalkach,
czy to jest ten sam problem 'hibernacji' bakterii?
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-25 08:51:58
Temat: Re: Odp: powtórne zamrażanie ?
> Dziekuje pieknie za odpowiedz.
> Nasuwa mi sie teraz nastepne pytanie:
> Na pewno jest mnostwo bakterii w swiezych produktach, np. miesie cielaka czy
> w swiezych rybach (podobnie jak po 'odwilzy' tych produktow zamrozonych),
> wiec czy powinno sie w ogole zamrazac swieze mieso w domowych zamrazalkach,
> czy to jest ten sam problem 'hibernacji' bakterii?
w świeżych produktach jest dużo mniej bakterii gnilnych, dlatego nie
jest tak źle. Oczywiście też są i ożywają po rozmrożeniu. Dlatego w celu
dłuższego przechowywania należy zamrażać jak najszybciej. Większość
zamrażarek ma specjalny guzik załączający toto na pełną moc. Należy
zamrażarkę jak najbardziej ochłodzić, zanim się włoży doń zwłoki.
Jak chcesz coś więcej, to pytaj. Pytania przekażę do mojego domowego
higienika, czyli żony (weterynarz)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |