Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prażone orzeszki

Grupy

Szukaj w grupach

 

prażone orzeszki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-19 12:26:21

Temat: prażone orzeszki
Od: "Agnieszka" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

bardzo je lubię i kupuję w puszkach,ale ostatnio zauważyłam, że łuskane
ziemne są po 6,50 zł. Ale jak je uprażyć, bo z osoleniem chyba nie będę
miała kłopotu;-)
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-23 21:54:05

Temat: Re: prażone orzeszki
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka wrote:
> bardzo je lubię i kupuję w puszkach,ale ostatnio zauważyłam, że łuskane
> ziemne są po 6,50 zł. Ale jak je uprażyć, bo z osoleniem chyba nie będę
> miała kłopotu;-)

moze tak jak soje? tym bardziej ze to jest soja a`la orzeszki :)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2596

"Niby orzeszki, w sumie bardziej delikatne niż orginał. Fajna "chrupanka"
na przyjęcia i spotkania ze znajomymi."

Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: przekąski
Potrawa na przyjęcia, ale nie tylko
Skala trudności: *

Składniki:
soja
olej
sól

Przepis:
Przyżądza się bardzo prosto: soję się moczy w wodzie całą noc, po czym
poddaje się procesowi suszenia (ja to robię na sitku) coby olej nie
strzelał. Na patelenkę lejemy grubo olej i wrzucamy soję tak by pokryła
patelnię jedną warstwą. Gdy się zrobi złota łyżką cedzakową odławiamy i
wrzucamy na sitko coby nadmiar tłuszczu spłyną w tak zwanym międzyczasie
solimy - już pycha, super.

Źródło: przepis z ircx.pl.polskavege lub pl.soc.wegetarianizm

####################################################
####

a przy okazji znalazlam tez przepis na orzechy włoskie w cukrze
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2376

"Magdalena Bassett: Mozna je jesc jako przysmak, albo posypac chinskie
jedzenie, najlepiej slodko-kwasne, albo surowke z marchwii z jablkiem, albo
dodac do salatki owocowej."

Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: desery i łakocie
Skala trudności: *

Składniki:
Wloskie orzechy
cukier

Przepis:
Wloskie orzechy zalac wrzatkiem, przykryc i odstawic na 20 minut. Odlac
wode, mokre orzechy rolowac w cukrze. Najlepiej wrzucic mokre orzechy do
worka plastykowego, dodac cukier i potrzasac, az pokryte. Wylozyc na
blache, piec pod opiekaczem, mieszajac co 20-30 sekund, az cukier sie
gdzieniegdzie skarmelizuje.
Gdy wystygna, sa lekkie i kruche, zupelnie inne, niz surowe wloskie
orzechy.

Źródło: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Magdalena Bassett

ja tam slodkosci nie lubie a juz zwl. rzeczy ucukrzonych, ale moze komus
zasmakuje :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

korki
OT: do Zowisi
nalesniki z samej kukurydzianej
Pytanie o alkohol...
Potrawy Islandzkie- pytam i czekam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »