| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-19 12:26:21
Temat: prażone orzeszkibardzo je lubię i kupuję w puszkach,ale ostatnio zauważyłam, że łuskane
ziemne są po 6,50 zł. Ale jak je uprażyć, bo z osoleniem chyba nie będę
miała kłopotu;-)
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-23 21:54:05
Temat: Re: prażone orzeszkiAgnieszka wrote:
> bardzo je lubię i kupuję w puszkach,ale ostatnio zauważyłam, że łuskane
> ziemne są po 6,50 zł. Ale jak je uprażyć, bo z osoleniem chyba nie będę
> miała kłopotu;-)
moze tak jak soje? tym bardziej ze to jest soja a`la orzeszki :)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2596
"Niby orzeszki, w sumie bardziej delikatne niż orginał. Fajna "chrupanka"
na przyjęcia i spotkania ze znajomymi."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: przekąski
Potrawa na przyjęcia, ale nie tylko
Skala trudności: *
Składniki:
soja
olej
sól
Przepis:
Przyżądza się bardzo prosto: soję się moczy w wodzie całą noc, po czym
poddaje się procesowi suszenia (ja to robię na sitku) coby olej nie
strzelał. Na patelenkę lejemy grubo olej i wrzucamy soję tak by pokryła
patelnię jedną warstwą. Gdy się zrobi złota łyżką cedzakową odławiamy i
wrzucamy na sitko coby nadmiar tłuszczu spłyną w tak zwanym międzyczasie
solimy - już pycha, super.
Źródło: przepis z ircx.pl.polskavege lub pl.soc.wegetarianizm
####################################################
####
a przy okazji znalazlam tez przepis na orzechy włoskie w cukrze
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2376
"Magdalena Bassett: Mozna je jesc jako przysmak, albo posypac chinskie
jedzenie, najlepiej slodko-kwasne, albo surowke z marchwii z jablkiem, albo
dodac do salatki owocowej."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: desery i łakocie
Skala trudności: *
Składniki:
Wloskie orzechy
cukier
Przepis:
Wloskie orzechy zalac wrzatkiem, przykryc i odstawic na 20 minut. Odlac
wode, mokre orzechy rolowac w cukrze. Najlepiej wrzucic mokre orzechy do
worka plastykowego, dodac cukier i potrzasac, az pokryte. Wylozyc na
blache, piec pod opiekaczem, mieszajac co 20-30 sekund, az cukier sie
gdzieniegdzie skarmelizuje.
Gdy wystygna, sa lekkie i kruche, zupelnie inne, niz surowe wloskie
orzechy.
Źródło: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Magdalena Bassett
ja tam slodkosci nie lubie a juz zwl. rzeczy ucukrzonych, ale moze komus
zasmakuje :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |