Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prośba

Grupy

Szukaj w grupach

 

prośba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-30 08:00:15

Temat: prośba
Od: "MJ" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Prosze..nie ja blagam o przepisy na salatki z ogorkow ktore moge schowac do
sloiczka..
MJ




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-30 08:14:17

Temat: Re: prośba
Od: "biedronka" <b...@b...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


To bedzie taki nieco niedokladny przepis, ale to dlatego ze podejrzalam o u
mojej mamy i babci, wiec nie wiem nic o proporcjach, ale chyba mozna to
sobie jakos ladnie ulozyc ;))
tak wiec ...

ogorki pokrojone w plastry, cebula - plastry, koperek - drobno, troszke
oliwy, troszke octu ... no i oczywsice do smaku sol i pieprz
... jesli ktos lubi to mozna dodac marchewke w plasterki lub papryke
hmm to tak mniej wiecej wyglada ten przpis :)
mam nadzieje ze sie przyda ... mnie ta salatka bardzo smakuje ... mniam

pozdrawiam
ania

> Prosze..nie ja blagam o przepisy na salatki z ogorkow ktore moge schowac
do
> sloiczka..
> MJ
>
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 08:34:12

Temat: ogorki po kaszubsku- przepis
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MJ" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ai5h38$96n$1@news2.tpi.pl...
> Prosze..nie ja blagam o przepisy na salatki z ogorkow ktore moge schowac
do
> sloiczka..
> MJ
wczoraj dostalam od mamy Ursyna w majlu taki przepis :

..."Czeka mnie jeszcze trochę przetworów, co ciekawsze wyślę Ci przepisy.
Tymaczasem zrób te ogórki, bo są pyszne:

Ogórki po kaszubsku.

Namoczyć ogórki w zimnej wodzie na kilka a nawet kilkanaście godzin.
Najlepsze są małe ogórki.
5 kg ogórków ze skórką pokroić w plasterki około 1 cm
1 kg cebuli pokroić w półtalarki
0,5 l octu 6%, 0,5 kg cukru, 3 torebki pieprzu ziołowego i garść soli -
wszystko wymieszać i zalać ogórki z cebulą i zostawić na 12 godzin
Nałożyć do słoików ze zrobiona zalewą i pasteryzować 15-20 minut...."

Jola L-L


.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 10:33:27

Temat: Re: ogorki po kaszubsku- przepis
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Namoczyć ogórki w zimnej wodzie na kilka a nawet kilkanaście godzin.
> Najlepsze są małe ogórki.
> 5 kg ogórków ze skórką pokroić w plasterki około 1 cm
> 1 kg cebuli pokroić w półtalarki
> 0,5 l octu 6%,


Jolu, moglabys podpytac autorke przepisu cczy ocet musi byc spirytusowy czy
moze byc jablkowy albo warzywny?

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 10:38:12

Temat: Re: ogorki po kaszubsku- przepis
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ai5pn0$slq$1@news.tpi.pl...
>
> Jolu, moglabys podpytac autorke przepisu cczy ocet musi byc spirytusowy
czy
> moze byc jablkowy albo warzywny?
>
> pozdrawiam
> Basia
>

napisalam do niej zapytanie , jak odpisze dam znac,
ale wydaje mi sie , ze ona robi ze spirytusowego...

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 13:29:35

Temat: Re: ogorki po kaszubsku- przepis
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jola L-L wrote:
> Ogórki po kaszubsku.
>
> Namoczyć ogórki w zimnej wodzie na kilka a nawet kilkanaście godzin.
> Najlepsze są małe ogórki.
> 5 kg ogórków ze skórką pokroić w plasterki około 1 cm
> 1 kg cebuli pokroić w półtalarki
> 0,5 l octu 6%, 0,5 kg cukru, 3 torebki pieprzu ziołowego i garść soli[...]

a mnie zastanawia czemu w wiekszosci przepisow jest cukier.
jesli ja wogol za slodkimi rzeczami nie przepadam, to byloby duza roznica
jesli kiedys bym zrobila bez cukru? dajmy na to taka wlasnie salatke
ogorkowa?
ja wiem ze cukier dodatkowo konserwuje tak jak sol, ale ciekawa jestem jak
duze ma znaczenie dodatek cukru.

pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 17:42:12

Temat: Re: ogorki po kaszubsku- przepis
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


> a mnie zastanawia czemu w wiekszosci przepisow jest cukier.
> jesli ja wogol za slodkimi rzeczami nie przepadam, to byloby duza roznica
> jesli kiedys bym zrobila bez cukru? dajmy na to taka wlasnie salatke
> ogorkowa?
> ja wiem ze cukier dodatkowo konserwuje tak jak sol, ale ciekawa jestem jak
> duze ma znaczenie dodatek cukru.
>
> pat


Mysle, ze cukier to raczej do smaku... jako "rownowaznik" do octu... chyba
nie odwazylabym sie zrobic bez cukru... jakos smakowo to mi sie wcale nie
widzi.... ala moze sie myle...

Bozenka z Wilna :o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-31 07:47:48

Temat: Re: ogorki po kaszubsku- przepis
Od: "Kamas.hw" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> a mnie zastanawia czemu w wiekszosci przepisow jest cukier.
> jesli ja wogol za slodkimi rzeczami nie przepadam, to byloby duza roznica
> jesli kiedys bym zrobila bez cukru? dajmy na to taka wlasnie salatke
> ogorkowa?
Po prostu spróbuj, kup ogórki i zrób .polowe z cukrem, polowe bez i będziesz
miała porównanie.

--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957

One Ring to rule tchem all,
One Ring to find them,
One Ring to bring them all,
And in the darkness bind them.
In the Land of Mordor where the Shadow lie.






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-01 11:01:55

Temat: Re: ogorki po kaszubsku- przepis
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jolu, moglabys podpytac autorke przepisu cczy ocet musi byc spirytusowy
czy
> moze byc jablkowy albo warzywny?
>
> pozdrawiam
> Basia

Ula, mama Ursyna odpisala tak:
"Jeżeli nie możesz dostać octu spirutusowego to może być bio ocet, z innym
nie próbowałam"

J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Co zjesc na Słowacji?
Re: co zrobic z arbuza?
Re: Szybkowar !
Niemiły zapaszek w lodówce
Re: Przepisy Roberta Makłowicza - ma ktoś :-) ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »