« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-14 11:28:53
Temat: proszę o przepis na dobrą białą kiełbasę swojską :)Witam,
pięknie proszę o dobry przepis na kiełbaskę białą bo ta w dzisiejszych
sklepach bardziej przypomina parówki albo wyschnięte niewiadomo co. Mam
problem też z kupnem jelit bo u nas sprzedają tylko paczki po 25 m a to na
moje możliwości za dużo a wiem że można też taką kiełbaskę zrobić w
słoiczku. Byłbym wdzięczny za wypróbowane przepisy.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-14 16:54:38
Temat: Re: proszę o przepis na dobrą białą kiełbasę swojską :)
Użytkownik "Roj" <r...@k...pl[wytnij_to]> napisał w wiadomości
news:cuq22k$5i6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> pięknie proszę o dobry przepis na kiełbaskę białą bo ta w dzisiejszych
> sklepach bardziej przypomina parówki albo wyschnięte niewiadomo co. Mam
> problem też z kupnem jelit bo u nas sprzedają tylko paczki po 25 m a to na
> moje możliwości za dużo a wiem że można też taką kiełbaskę zrobić w
> słoiczku. Byłbym wdzięczny za wypróbowane przepisy.
>
> Pozdrawiam
>
jelitami sie nie przejmuj..mozna je w solance przetrzymywac bardzo długo..
wystarczy mały słoiczek i te 25 metrów to sie może przechowac przez
rok...pod warunkiem
że bedzie dobrze sola przesypane..
poza tym dobrze mieć porzadna reczną maszynke do miesa z kiełbasnica
akurat ręcznie sie najlepiej napycha kiszki...i grube sitka tzw szajbe
z przypraw..cóz..sól pieprz czosnek majeranek..i inne w zależności od
fantazji
przepisy są w googlach..
proporcje chudego i tłustego miesa ustala sioe doswiadczalnie.
mozna uzywac niesa drobiowego zamiast wołowiny..a nawet
robic kiełbase tylko z wieprzowiny..
troszke można poczytac tu:
http://homecooking.about.com/library/weekly/aa030298
.htm
Jak nie ma mozliwości wędzenia mozna kiełbase piec i gotować..jako biała
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-14 18:51:59
Temat: Re: proszę o przepis na dobrą białą kiełbasę swojską :)
> sklepach bardziej przypomina parówki albo wyschnięte niewiadomo co. Mam
> problem też z kupnem jelit bo u nas sprzedają tylko paczki po 25 m a to na
A mogę spytać gdzie jest to "u nas" :-) ? Bo ja bym chętnie kupił nawet 25
m.
Pozdrawiam
Duzy Mis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-14 19:43:22
Temat: Re: proszę o przepis na dobrą białą kiełbasę swojską :)
Użytkownik "DuzyMis" <D...@a...pl> napisał w wiadomości
news:cuqrvo$dvh$1@news.onet.pl...
>
> > sklepach bardziej przypomina parówki albo wyschnięte niewiadomo co. Mam
> > problem też z kupnem jelit bo u nas sprzedają tylko paczki po 25 m a to
na
>
> A mogę spytać gdzie jest to "u nas" :-) ? Bo ja bym chętnie kupił nawet 25
> m.
>
> Pozdrawiam
> Duzy Mis
>
u mnie w Lublinie na pobliskim targu mozna spokojnie zamówić..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-16 16:47:22
Temat: Re: proszę o przepis na dobrą białą kiełbasę swojską :)"Marek W."wrote in message news:cuqlg4$ng3$1@news.lublin.pl...
|
| jelitami sie nie przejmuj..mozna je w solance przetrzymywac bardzo długo..
| wystarczy mały słoiczek i te 25 metrów to sie może przechowac przez
| rok...pod warunkiem
| że bedzie dobrze sola przesypane..
Albo zamrozic :)
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-16 21:30:50
Temat: Re: proszę o przepis na dobrą białą kiełbasę swojską :)
Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:cuvtf5$rg2$1@absolut.sgh.waw.pl...
> "Marek W."wrote in message news:cuqlg4$ng3$1@news.lublin.pl...
> |
> | jelitami sie nie przejmuj..mozna je w solance przetrzymywac bardzo
długo..
> | wystarczy mały słoiczek i te 25 metrów to sie może przechowac przez
> | rok...pod warunkiem
> | że bedzie dobrze sola przesypane..
>
> Albo zamrozic :)
>
Owszem...
a jeszcze lepiej sasolone i zamrozone :)
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-17 18:35:53
Temat: Re: proszę o przepis na dobrą białą kiełbasę swojską :)"Marek W." wrote in message news:cv0eeu$iil$1@news.lublin.pl...
|
| Użytkownik "Bozena" napisał w
| >
| > Albo zamrozic :)
| >
|
| Owszem...
| a jeszcze lepiej sasolone i zamrozone :)
Sól była w domyśle, bo jeszcze nie zdarzyło mi się spotkać z mrożonymi i bez
soli... :)
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-18 07:58:01
Temat: Re: proszę o przepis na dobrą białą kiełbasę swojską :)
Użytkownik "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:cv2p40$6gt$2@absolut.sgh.waw.pl...
> "Marek W." wrote in message news:cv0eeu$iil$1@news.lublin.pl...
> |
> | Użytkownik "Bozena" napisał w
> | >
> | > Albo zamrozic :)
> | >
> |
> | Owszem...
> | a jeszcze lepiej sasolone i zamrozone :)
>
>
> Sól była w domyśle, bo jeszcze nie zdarzyło mi się spotkać z mrożonymi i
bez
> soli... :)
>
Jednakze nalezy zauwazyć iz z długie przechowywanie flaczka
moze doprowadzic do tego iz cieżko będzie zrobić kiełbaske
bo sie będzie rozłaziła
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |