| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-18 08:05:14
Temat: przekaskiWitam,
Czytuje grupe juz dosc dlugo, ale
jeszcze ani razu nie odwazylam sie
wklepac swoich kulinarnych pomyslow.
Tym razem takze mam prosbe.
Czy ktos moglby wesprzec pomyslem
na wieczor imieninowy 50-latkow na
przekaski (przekaske) na cieplo.
Z gory dzieki
Julka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-18 11:04:01
Temat: Re: przekaskiCzesc!
Napewno masz koncepcje calosci kolacji ,wiec to co zaproponuje moze nie
pasowac.
Nie raz juz przygotowywalem dla gosci canelloni i wiem ,ze chetnie jest
konsumowane nawet po licznych zimnych przekaskach.
Prosty przepis to rurki ugotowac al dente(nie moga sie zdeformowac)-np w
garnku z sitkiem do frytek,przestudzic i recznie nalozyc do srodka farsz.
farsz:
mieso mielone(obecnie to raczej wieprzowe)doprawic sola i pieprzem ,obsmazyc
na oliwie z oliwek ,dodac usmazona cebule i podduszone pomidory (cale z
puszki-sos odlac i zostawic),dusic do miekkosci dodac na koniec swieza
bazylie.
ulozyc w formie polac sosem z pomidorkow i posypac mozzarella,zapiec
Efekt murowany
--
Pozdrawiam.Artur Z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-28 19:54:56
Temat: RE: przekaskiPrzychodza mi do glowy dwie pyszne przekaski:
1. B o c z e k n a d z i e w a n y s l i w k a m i
chudy boczek wedzony
suszone sliwki bez pestek
ewentualnie: jablko, migdaly lub banan do nadziania sliwek
Boczek trzeba pokroic na cienkie plasterki (albo kupic juz pociety) i kazdy
z nich przeciac jeszcze na polowe. Sliwki (same lub nadziane musem z jablka
i cukru, migdalami lub kawalkami banana) owinac plasterkami boczku i spiac
wykalaczkami. Zapiec w goracym piekarniku (ok. 10 min.). Robi sie szybko i
latwo.
2. B u l k i z j a j k i e m
mielone mieso wieprzowe
cebulka (posiekana drobno)
jajka na twardo (po jednym na 2 osoby)
jajko surowe
maka
bulka tarta
bulki (po jednej na osobe)
salata
pomidory (moga byc ogorki lub inne roznosci)
Mieso wymieszac z cebula i obkleic nim jajka obtoczone w mace (nie jest to
latwe), panierowac (jajko, bulka tarta) i smazyc w duzej ilosci oleju do
zrumienienia. Obciac gore bulek (ok. 1/4) i dolna czesc wydrazyc tak, zeby
zmiescila sie polowka jajka. Do srodka dac troche salaty i polowke jajka. Na
wierzch pomidor (lub j.w.). Przykryc gora bulki. Pieczywo mozna ewentualnie
tuz przed przyrzadzeniem podpiec w piekarniku. Czasochlonne, ale pyszne.
Mam nadzieje, ze sie przyda
Tina!
-----Original Message-----
From: o...@n...pl
[mailto:o...@n...pl]On Behalf Of Julita Ksiezycka
Sent: Wednesday, April 18, 2001 10:05 AM
To: p...@n...pl
Subject: przekaski
Witam,
Czytuje grupe juz dosc dlugo, ale
jeszcze ani razu nie odwazylam sie
wklepac swoich kulinarnych pomyslow.
Tym razem takze mam prosbe.
Czy ktos moglby wesprzec pomyslem
na wieczor imieninowy 50-latkow na
przekaski (przekaske) na cieplo.
Z gory dzieki
Julka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |