| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-10 17:40:28
Temat: przepis i pytaniePrzepis na rybę- pochodzi z ambitnej gazetki dla dzieci "miś" albo coś
takiego :)
Filet rybny solimy i pieprzymy z dwóch stron, kładziemy na folię, skrapiamy
obficie cytryną ( w przepisie były plastry cytryny, ale skórka gorzkniała),
sypiemy koperek, plastry pomidora, żeby przykryć filet, jeszcze raz cytryna
i koperek. Zawijamy i pieczemy ok 25-30 min. Jeszcze za czasów kiedy
stroniłam od ryb- ta mi smakowała.
Ostatnio spotkałam się gdzieś z opinią, że do pieczenia w folii nie powinno
się dodawać żadnych kwasów- czy to prawda? i dlaczego ? :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-10 20:27:19
Temat: Re: przepis i pytanie>
> Ostatnio spotkałam się gdzieś z opinią, że do pieczenia w folii nie powinno
> się dodawać żadnych kwasów- czy to prawda? i dlaczego ? :)
>
Podejrzewam,że powod jest podobny do tego, dlaczego nie należy gotowac
np.bigosu z kwaszonej kapusty w aluminiowym garnku/kiedys takie byly w
kazdej kuchni zawsze/.Aluminium i kwas wchodza ze soba w reakcje.Np.jak
sałatka z kiszonej kapusty jest przykryta folia aluminiowa i dotyka tej
kapusty,to na drugi dzień na kapuscie jest srebrny nalot.A garnek aluminiowy
po kapuscie kiszonej zawsze jest jak nowy/podobnie prodiz
aluminiowy/.Pozdrawiam Ikapik
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |