| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-27 19:34:38
Temat: przepis na kielbaskewitam wszystkich potrzebuje przepis na to jak w domowych warunkach zrobic
kielbase. jezeli bedzie ktos mial to moze sie podzielic
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-27 23:11:34
Temat: Re: przepis na kielbaskeTo zależy jaką masz tę kiełbaskę?
Aguś
Użytkownik "Tomek H." <t...@r...pl> napisał w wiadomości
news:aui9t2$lav$1@aquarius.webcorp.pl...
> witam wszystkich potrzebuje przepis na to jak w domowych warunkach zrobic
> kielbase. jezeli bedzie ktos mial to moze sie podzielic
> Pozdrawiam
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-27 23:54:32
Temat: Re: przepis na kielbaskeUżytkownik "Tomek H." <t...@r...pl> napisał w wiadomości
news:aui9t2$lav$1@aquarius.webcorp.pl...
> witam wszystkich potrzebuje przepis na to jak w domowych warunkach zrobic
> kielbase. jezeli bedzie ktos mial to moze sie podzielic
Może być "słoikowa"? Jeżeli tak to:
KIEŁBASA W SŁOIKU
SKŁAD
1 kg łopatki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, Vegeta
PRZYGOTOWANIE
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych
upodobań; moja Mama daje dużo majeranku i czasami nawet więcej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - ważne - mięso na surowo powinno być trochę mało słone -
bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się wzmoże. Kiedy
mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do
czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te
większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było
tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko do 3/4 wysokości. Słoiki
trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna
przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz
położyć jakąś szmatkę, Mama mówi, że to zapobiegnie pęknięciu słoików w
trakcie gotowania). Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do
zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z
gotowaniem (też godzinę).
Jeśli lubisz troszkę tłuściejszą kiełbasę to możesz część mięsa zastąpić
boczkiem w proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.
Kiełbaska jest bardzo mniamuśna - mój ulubiony sposób podania to: kromka
razowego chlebka, masełko, gruby płat kiełbaski, musztarda i kwaszony
ogóreczek. Pycha. Aha - nie musisz się obawiać żadnego zatrucia, jeśli
będziesz przestrzegał podstawowych zasad: kiełbasa w małych słoikach,
takich, żeby można było zjeść jedną porcję w 2-3 dni, przechowywanie
wyłącznie w lodówce i raczej niedługo (max. 2 m-ce), o zachowaniu czystości
w czasie przygotowywania nie muszę mówić. I jeszcze jedno, jak trochę
odczekasz, to na kiełbasie zrobi się taka świetna galaretka - bardzo
smaczna.
--
Zenek
Vesele Vanoce a Stastny Novy Rok 2003! Milujte se a mnozte se!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-29 07:51:38
Temat: Re: przepis na kielbaskewszystko jedno jaka moze macie jakas stronke gdzie sa przepisy??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-29 10:13:20
Temat: Re: przepis na kielbaskebym zapomnial dzieki za przepis na kielbaske "sloikowa" :-))
Użytkownik "Tomek H." <t...@r...pl> napisał w wiadomości
news:aui9t2$lav$1@aquarius.webcorp.pl...
> witam wszystkich potrzebuje przepis na to jak w domowych warunkach zrobic
> kielbase. jezeli bedzie ktos mial to moze sie podzielic
> Pozdrawiam
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-29 12:45:11
Temat: Re: przepis na kielbaske> Może być "słoikowa"? Jeżeli tak to:
> KIEŁBASA W SŁOIKU
===========
W mrocznych czasach komuny, odwiedzilem jakas daleka
odnoge mojej rodziny na Ukrainie - przypominam, wtedy
byl to Zwiazek Radziecki. Kazdy hodowca kury lub swini
byl kulakiem i wrogiem ludu. Poniewaz miesa w tym kraju
wladza ludowa nie sprzedawala, ludzie chowali swinki (i
inne zwierzatka) w podziemiu - doslownie i w przenosni.
Po ubiciu wieprzka nalezalo zakonserwowac go tak, aby
przetrwal dwanascie miesiecy. Bylo to robione podobnie
jak w przepisie na kielbase w sloiku. Tyle, ze bez
mielenia. Kawalki miesa wrzucana do sloikow (wekow, z
gumka..) i zalewano smalcem ze skwarkami, swiezo
wytopionym z radzieckiej sloniny. Potem oczywiscie
gotowanie itd. W tym smalcu stalo to bardzo dlugo i
dojrzewalo.
Jadlem to. Bylo bardzo kruche, soczyste i mialo cos,
czego normalnie przygotowywane mieso nie ma. To chyba
efekt dlugiego lezakowana w smalcu nadawal temu miesu
bardzo delikatny i specyficzny smak. Trzeba pamietac ze
radzieccy komunisci mieli w glebokim powazaniu takie
rzeczy jak pieprz, majeranek, listek laurowy czy ziele
(tfuj) angielskie. Czasem sie zastanawiam, jak by to
wyszlo dzisiaj przy pelnym dostepie do roznych przypraw
(kolega Zenek posluzyl sie nawet vegeta!, a co
zamiast?). Ale mysle, ze sie nie dowiem, bo dzis juz
nikt nie robi takich konserw.
waldek
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-29 13:22:13
Temat: Re: przepis na kielbaskeZenek wrote:
> Użytkownik "Tomek H." <t...@r...pl> napisał w
wiadomości
> news:aui9t2$lav$1@aquarius.webcorp.pl...
> > witam wszystkich potrzebuje przepis na to jak w
domowych warunkach zrobic
> > kielbase. jezeli bedzie ktos mial to moze sie podzielic
> Może być "słoikowa"? Jeżeli tak to:
> KIEŁBASA W SŁOIKU
>> --
> Zenek
Zenku, prosba - skoro juz podajesz tak dlugie i tak
doslowne cytaty, to zamiesc tez informacje o ich
autorze, OK ?
Herbatka
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-29 15:28:28
Temat: Re: przepis na kielbaskeUzytkownik "Herbatka" <b...@p...fm> napisal w wiadomosci
news:aumsu5$n4g$1@news.tpi.pl...
> Zenku, prosba - skoro juz podajesz tak dlugie i tak
> doslowne cytaty, to zamiesc tez informacje o ich
> autorze, OK ?
> Herbatka
O'k - ale to nie Twój serwis: http://www.kuchnia.com.pl/DiD/mieso.html ;-PP
--
Zenek
Vesele Vanoce a Stastny Novy Rok 2003! Milujte se a mnozte se!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-29 15:42:32
Temat: Re: przepis na kielbaskeUzytkownik "Herbatka" <b...@p...fm> napisal w wiadomosci
news:aumsu5$n4g$1@news.tpi.pl...
>
> Zenku, prosba - skoro juz podajesz tak dlugie i tak
> doslowne cytaty, to zamiesc tez informacje o ich
> autorze, OK ?
> Herbatka
Btw, kilka razy juz ja robilem i jest pycha!
Ale jeszcze lepsza jest kielbasa ze sloika zrobiona z farszu do kielbasy
polskiej. A trzeba przygotowac:
2 kg srednio tlustej wieprzowiny
6 dag soli
2 g saletry
0,5 dag cukru
0,5 dag pieprzu
2 zabki czosnku
I nastepnie chude mieso pokroic w drobna kostke, tluste przepuscic przez
maszynke do miesa. Dodac do masy przyprawy, wymieszac i pozostawic na noc w
chlodnym miejscu. Nastepnie mieso nalezy dokladne wyrobic i napelnic nim
sloiki. Sloiki z farszem trzeba gotowac ok. godziny. Ostudzic i - SMACZNEGO.
Oczywiscie zamiast sloików mozna zastosowac jelita cienkie. Po napelnieniu
wianki kielbasy nalezy pozostawic na 24 godziny w chlodnym i suchym miejscu
celem obsuszenia. Kielbase nalezy wedzic w chlodnym dymie.
Kielbase bez wedzenia mozna ugotowac podobnie jak kielbase biala. W obu
przypadkach równiez pycha!
/autor - sw. pamieci rzeznik mojej babci/
Pozdrawiam i przepraszam
--
Zenek
Vesele Vanoce a Stastny Novy Rok 2003! Milujte se a mnozte se!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-29 17:44:09
Temat: Re: przepis na kielbaskeZenek wrote:
> Uzytkownik "Herbatka" <b...@p...fm> napisal w
wiadomosci
> news:aumsu5$n4g$1@news.tpi.pl...
> > Zenku, prosba - skoro juz podajesz tak dlugie i tak
> > doslowne cytaty, to zamiesc tez informacje o ich
> > autorze, OK ?
> > Herbatka
> O'k - ale to nie Twój serwis:
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/mieso.html ;-PP
> --
> Zenek
Nie moj, ale Dana (wlascicielka serwisu DiD) zadbala o
to, aby cytujac doslownie posty z pl.rec.kuchnia
umiescic pod spodem ich autora - slowo Herbatka na
koncu przepisu na tej stronie nie jest sugestia, z
czym podawac kielbase, to moj nick ;-)
Herbatka
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |