Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przepis na kielbaske

Grupy

Szukaj w grupach

 

przepis na kielbaske

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-29 17:50:13

Temat: Re: przepis na kielbaske
Od: b...@p...fm (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

Zenek wrote:

> Uzytkownik "Herbatka" <b...@p...fm> napisal w
wiadomosci
> news:aumsu5$n4g$1@news.tpi.pl...
>
> Btw, kilka razy juz ja robilem i jest pycha!
> Ale jeszcze lepsza jest kielbasa ze sloika zrobiona z
farszu do kielbasy
> polskiej. (ciach)
> /autor - sw. pamieci rzeznik mojej babci/

> Pozdrawiam i przepraszam

> --
> Zenek

E tam, zaraz przepraszam, ja tylko tak dla porzadku,
bo sie zdziwilam, ze tocka w tocke te same upodobania
kulinarne masz a twoja mama takie same rady daje ;-)
Ja sie z klasyki juz prawie calkowicie przerzucilam na
"wynalazek" pt. chorizo w sloiku - podaje cytate z
siebie samej (a co, jak megalomania, to na calego ;-)
"Kochani - przyspieszylm nieco proces produkcji
kielbaski w sloiku i dzis po
raz pierwszy sprobowalam mojego chorizo. JEST
WSPANIALE - zupelnie
egzotyczny smak, ale taki, ze dziewczyny u mnie w
pracy sloik wylizywaly jak
ta pani z reklamy kisielu ;-)) Nie wiem, jak sie to ma
do oryginalu -
chorizo jadlam raz , jak bylam jeszcze malym chlopcem
i dobrze nie pamietam,
ale niewiele mnie to obchodzi :-) Kielbaska dobra jest
i basta. Zgodnie z
obietnica podaje wiec przepis:
Chorizo
Nie trzymalam sie niewolniczo przepisu i czasem
zaokraglalam jednostki (np.
funt do 0,5 kg)
1 kg chudej wieprzowiny (ja uzylam lopatki)
4 zabki czosnku (ja dalam dwa dosc spore)
2 lyzki papryki slodkiej
2 lyzeczki oregano
1 lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki zmielonego kminu rzymskiego (cumin, w
ostatecznosci kminek)
sol i pieprz do smaku
2 lyzeczki octu z czerwonego wina
kilka kropli soku z cytryny (bylo tego z pol lyzeczki)
2 lyzki chili (taka odwazna to ja nie jestem, dalam
niecale 1,5 lyzki i
kielbasa jest bardzo ostra - jesli lubicie, jak wam
wyzera trzewia to moga
byc 2)
Wieprzowine mielimy na grubych "oczkach" w maszynce do
mielenia miesa. Suche
przyprawy mieszamy (poza sola i pieprzem). Mieso
doprawiamy do smaku sola i
pieprzem (no niestety trzeba na surowo poprobowac),
nastepnie dodajemy
czosnek, ocet i cytryne oraz reszte suchych przypraw.
W oryginale
przechowuje sie to na surowo w lodowce a dobra do
jedzenia jest po 24 h -
polecaja smazyc wraz z fasolka i ziemniakami np. Ja
natomiast caly ten farsz
potraktowalam jak zwykla kielbase przeznaczona do
zaladowania do sloika. Ot
i cala filozofia :-)
Herbatka





--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-29 23:13:47

Temat: Re: przepis na kielbaske
Od: "Iris" <i...@f...tlen.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zenek <j...@c...pl> napisał(a):
> Oczywiscie zamiast sloików mozna zastosowac jelita cienkie. Po
> napelnieniu wianki kielbasy nalezy pozostawic na 24 godziny w
> chlodnym i suchym miejscu celem obsuszenia. Kielbase nalezy
> wedzic w chlodnym dymie. Kielbase bez wedzenia mozna ugotowac
> podobnie jak kielbase biala. W obu przypadkach równiez pycha!
>
> /autor - sw. pamieci rzeznik mojej babci/

Zenku, wydaje mi sie, ze zapomniales o kluczu ;) Bez klucza
kielbasa w jelitach, wg receptury sw.pamieci rzeznika, nie moze
sie udac ;)))

Pozdrawiam
Iris

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-14 06:00:35

Temat: Re: przepis na kielbaske
Od: "MJ" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam pytanie odnosnie tej kielbaski w sloikach.Bardzo potrzebuje pomocy .tzn
dzis che robic ta kielbse z sloika ale nie
wiem bo nie zrozumialam czy do sloikow naklada sie surowego przyprawionego
miesa?
I wtedy gotuje??
Bardzo bardzo prosze o szybka odpowiedz.
Monika Janicka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-14 10:08:17

Temat: Re: przepis na kielbaske
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

czy do sloikow naklada sie surowego przyprawionego
> miesa?
> I wtedy gotuje??

Ja robilam te kielbase wg przepisu Herbatki. Dokladnie, tak, jak piszesz,
surowe mieso z przyprawami.

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

koktajle
nalewka z tataraku
Witam i pytam
co dobrego zrobić z krewetek?
Pyszny przepis na tort

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »