Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.in
ternetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: b...@p...fm (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na kielbaske
Date: Sun, 29 Dec 2002 17:50:13 +0000 (UTC)
Organization: kukbuk izy - http://www.kuchnia.serwisy.net
Lines: 82
Message-ID: <aunckl$qfm$1@news.tpi.pl>
References: <aui9t2$lav$1@aquarius.webcorp.pl> <auip7i$6t8$1@news.tpi.pl>
<aumsu5$n4g$1@news.tpi.pl> <aun552$jq$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: saturn.j.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1041184213 27126 213.25.83.135 (29 Dec 2002 17:50:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Dec 2002 17:50:13 +0000 (UTC)
X-HTTP-Posting-Host: pg79.poznan.sdi.tpnet.pl
User-Agent: NewsPortal 0.24pre3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139982
Ukryj nagłówki
Zenek wrote:
> Uzytkownik "Herbatka" <b...@p...fm> napisal w
wiadomosci
> news:aumsu5$n4g$1@news.tpi.pl...
>
> Btw, kilka razy juz ja robilem i jest pycha!
> Ale jeszcze lepsza jest kielbasa ze sloika zrobiona z
farszu do kielbasy
> polskiej. (ciach)
> /autor - sw. pamieci rzeznik mojej babci/
> Pozdrawiam i przepraszam
> --
> Zenek
E tam, zaraz przepraszam, ja tylko tak dla porzadku,
bo sie zdziwilam, ze tocka w tocke te same upodobania
kulinarne masz a twoja mama takie same rady daje ;-)
Ja sie z klasyki juz prawie calkowicie przerzucilam na
"wynalazek" pt. chorizo w sloiku - podaje cytate z
siebie samej (a co, jak megalomania, to na calego ;-)
"Kochani - przyspieszylm nieco proces produkcji
kielbaski w sloiku i dzis po
raz pierwszy sprobowalam mojego chorizo. JEST
WSPANIALE - zupelnie
egzotyczny smak, ale taki, ze dziewczyny u mnie w
pracy sloik wylizywaly jak
ta pani z reklamy kisielu ;-)) Nie wiem, jak sie to ma
do oryginalu -
chorizo jadlam raz , jak bylam jeszcze malym chlopcem
i dobrze nie pamietam,
ale niewiele mnie to obchodzi :-) Kielbaska dobra jest
i basta. Zgodnie z
obietnica podaje wiec przepis:
Chorizo
Nie trzymalam sie niewolniczo przepisu i czasem
zaokraglalam jednostki (np.
funt do 0,5 kg)
1 kg chudej wieprzowiny (ja uzylam lopatki)
4 zabki czosnku (ja dalam dwa dosc spore)
2 lyzki papryki slodkiej
2 lyzeczki oregano
1 lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki zmielonego kminu rzymskiego (cumin, w
ostatecznosci kminek)
sol i pieprz do smaku
2 lyzeczki octu z czerwonego wina
kilka kropli soku z cytryny (bylo tego z pol lyzeczki)
2 lyzki chili (taka odwazna to ja nie jestem, dalam
niecale 1,5 lyzki i
kielbasa jest bardzo ostra - jesli lubicie, jak wam
wyzera trzewia to moga
byc 2)
Wieprzowine mielimy na grubych "oczkach" w maszynce do
mielenia miesa. Suche
przyprawy mieszamy (poza sola i pieprzem). Mieso
doprawiamy do smaku sola i
pieprzem (no niestety trzeba na surowo poprobowac),
nastepnie dodajemy
czosnek, ocet i cytryne oraz reszte suchych przypraw.
W oryginale
przechowuje sie to na surowo w lodowce a dobra do
jedzenia jest po 24 h -
polecaja smazyc wraz z fasolka i ziemniakami np. Ja
natomiast caly ten farsz
potraktowalam jak zwykla kielbase przeznaczona do
zaladowania do sloika. Ot
i cala filozofia :-)
Herbatka
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|