Data: 2002-12-29 17:50:13
Temat: Re: przepis na kielbaske
Od: b...@p...fm (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
Zenek wrote:
> Uzytkownik "Herbatka" <b...@p...fm> napisal w
wiadomosci
> news:aumsu5$n4g$1@news.tpi.pl...
>
> Btw, kilka razy juz ja robilem i jest pycha!
> Ale jeszcze lepsza jest kielbasa ze sloika zrobiona z
farszu do kielbasy
> polskiej. (ciach)
> /autor - sw. pamieci rzeznik mojej babci/
> Pozdrawiam i przepraszam
> --
> Zenek
E tam, zaraz przepraszam, ja tylko tak dla porzadku,
bo sie zdziwilam, ze tocka w tocke te same upodobania
kulinarne masz a twoja mama takie same rady daje ;-)
Ja sie z klasyki juz prawie calkowicie przerzucilam na
"wynalazek" pt. chorizo w sloiku - podaje cytate z
siebie samej (a co, jak megalomania, to na calego ;-)
"Kochani - przyspieszylm nieco proces produkcji
kielbaski w sloiku i dzis po
raz pierwszy sprobowalam mojego chorizo. JEST
WSPANIALE - zupelnie
egzotyczny smak, ale taki, ze dziewczyny u mnie w
pracy sloik wylizywaly jak
ta pani z reklamy kisielu ;-)) Nie wiem, jak sie to ma
do oryginalu -
chorizo jadlam raz , jak bylam jeszcze malym chlopcem
i dobrze nie pamietam,
ale niewiele mnie to obchodzi :-) Kielbaska dobra jest
i basta. Zgodnie z
obietnica podaje wiec przepis:
Chorizo
Nie trzymalam sie niewolniczo przepisu i czasem
zaokraglalam jednostki (np.
funt do 0,5 kg)
1 kg chudej wieprzowiny (ja uzylam lopatki)
4 zabki czosnku (ja dalam dwa dosc spore)
2 lyzki papryki slodkiej
2 lyzeczki oregano
1 lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki zmielonego kminu rzymskiego (cumin, w
ostatecznosci kminek)
sol i pieprz do smaku
2 lyzeczki octu z czerwonego wina
kilka kropli soku z cytryny (bylo tego z pol lyzeczki)
2 lyzki chili (taka odwazna to ja nie jestem, dalam
niecale 1,5 lyzki i
kielbasa jest bardzo ostra - jesli lubicie, jak wam
wyzera trzewia to moga
byc 2)
Wieprzowine mielimy na grubych "oczkach" w maszynce do
mielenia miesa. Suche
przyprawy mieszamy (poza sola i pieprzem). Mieso
doprawiamy do smaku sola i
pieprzem (no niestety trzeba na surowo poprobowac),
nastepnie dodajemy
czosnek, ocet i cytryne oraz reszte suchych przypraw.
W oryginale
przechowuje sie to na surowo w lodowce a dobra do
jedzenia jest po 24 h -
polecaja smazyc wraz z fasolka i ziemniakami np. Ja
natomiast caly ten farsz
potraktowalam jak zwykla kielbase przeznaczona do
zaladowania do sloika. Ot
i cala filozofia :-)
Herbatka
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|