| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-06 14:06:16
Temat: Re: przyczyna zakalca?czy moge poprosić o przepis na ciasto bananowe?
z góry dzięki
Użytkownik "Monika" <m...@a...net> napisał w wiadomości
news:9unpo6$204s$1@pingwin.acn.pl...
> Czy przyczyna powstania zakalca może być to, że wyjęłam ciasto z gorącego
> piekarnika zamiast zostawić w uchylonym? Ciasto pięknie urosło, ja wyjęłam
i
> poszłam a jak wróciłam to było oklapnięte a cały środek to jeden wstrętny
> zakalec. A miało być pyszne bananowe wg przepisu z tej grupy. Nie wiem co
> mnie podkusiło z tym wyjmowaniem, nigdy wcześniej taak nie zrobiłam:(
> Pozdrawiam,
> Monika
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-06 14:07:42
Temat: Re: przyczyna zakalca?
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:9unqk6$pv4$1@news.onet.pl...
>
> A na pewno wzięłaś sodę a nie proszek do pieczenia?
W przepisie jest proszek i soda, zrobiłam wg przepisu.
> Jakiej konsystencji, było to coś, co wkładałaś do formy?
Bardzo gęste.
> Jakich form co ciasta użyłaś?
Keksówki ze szkła żaroodpornego.
> Jakiej wielkości były te banany? (bo nawet dla mnie, co to się nie stosuje
> nigdy do żadnego przepisu - jest to istotna nieścisłość)
Średnie.
Pozdrawiam,
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 14:10:21
Temat: Re: przyczyna zakalca?Użytkownik "a_dobiasz"
> czy moge poprosić o przepis na ciasto bananowe?
http://groups.google.com/groups?hl=pl&threadm=3A9F25
D5.E3291D47%40west.net&r
num=2&prev=/groups%3Fas_q%3Dbananowe%2520Bassett%26h
l%3Dpl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 14:56:56
Temat: Re: przyczyna zakalca?Użytkownik "Joanna Duszczyńska"
> No to nie rozumiem :-(((
> A może miałaś okres?
A mi właśnie wtedy się udało :-)
--
Pozdrawiam
Asia Słocka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 14:58:14
Temat: Re: przyczyna zakalca?
Użytkownik "Monika" <m...@a...net> napisał w wiadomości
news:9unu3o$23c1$1@pingwin.acn.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:9unqk6$pv4$1@news.onet.pl...
> >
> > A na pewno wzięłaś sodę a nie proszek do pieczenia?
>
> W przepisie jest proszek i soda, zrobiłam wg przepisu.
>
> > Jakiej konsystencji, było to coś, co wkładałaś do formy?
> Bardzo gęste.
>
> > Jakich form co ciasta użyłaś?
> Keksówki ze szkła żaroodpornego.
>
> > Jakiej wielkości były te banany? (bo nawet dla mnie, co to się nie
stosuje
> > nigdy do żadnego przepisu - jest to istotna nieścisłość)
> Średnie.
No to nie rozumiem :-(((
A może miałaś okres?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 15:01:50
Temat: Re: przyczyna zakalca?
Użytkownik "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9unuk7$2q2$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "a_dobiasz"
> > czy moge poprosić o przepis na ciasto bananowe?
>
>
http://groups.google.com/groups?hl=pl&threadm=3A9F25
D5.E3291D47%40west.net&r
> num=2&prev=/groups%3Fas_q%3Dbananowe%2520Bassett%26h
l%3Dpl
Oj siu nie wyszedł Ci ten link, o zawijanie tekstu...
Wejdź na http://groups.google.com/advanced_group_search
i wyszukaj posty z tekstem ciasto bananowe... Jeszcze moment i masz
przepis...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
begin 666 STAT4U.url
M6T1%1D%53%1=#0I"05-%55),/6AT=' Z+R]S=&%T+G=E8FUE9&EA+G!L+V-G
M:2UB:6XO86YA;#]J9'5S>F-Z>6YS:V$-"@T*6TEN=&5R;F5T4VA
O<G1C=71=
M#0I54DP]:'1T<#HO+W-T870N=V5B;65D:6$N<&PO8V=I+6)I;B]
A;F%L/VID
I=7-Z8WIY;G-K80T*36]D:69I960],# Y-#4X.3A"0C0X0S P,30X#0H`
`
end
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 18:26:43
Temat: Re: przyczyna zakalca?/Przepis na ciasto znowuNie wiem, dlaczego wam sie robi zakalec. Mnie sie nigdy nie zrobil.
Pieke w szklanej formie. Piec nie jest bardzo goracy. Jak tylko
upieczone (poltorej godziny), wyjmuje na kratki i trzymam w formie 5
minut zeby troche ostyglo. Potem wyjmuje z formy, przekladam na kratki i juz.
Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc
widelcem. Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich
papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do formy, piec
90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i
bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie opadaja na
dno. A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz
bardzo dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto.
Latwo sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett
(C)Copyright 2001 All rights reserved
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 19:00:28
Temat: Re: przyczyna zakalca?/Przepis na ciasto znowu> Nie wiem, dlaczego wam sie robi zakalec. Mnie sie nigdy nie zrobil.
> Pieke w szklanej formie. Piec nie jest bardzo goracy. Jak tylko
> upieczone (poltorej godziny), wyjmuje na kratki i trzymam w formie 5
> minut zeby troche ostyglo. Potem wyjmuje z formy, przekladam na kratki i
juz.
>
Magdo ( i wszyscy) - pieklam ciasto bananowe juz chyba z 5, 6 razy i zawsze
wyszlo swietnie. Banany byly i troche wieksze troche mniejsze, rodzynek nie
zawsze byla wymagana ilosc, o orzechy byly tylko dwa razy. Ale zawsze piekl
sie dlugo w niskiej (160st) temperaturze. Ladnie pekal i dochodzil, a nie
byl przypalony, albo niedopieczony. Grzalki mam z gory i z dolu, pieklam na
dolnym poziomie.
Pozdrawiam - Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 23:34:29
Temat: Re: przyczyna zakalca?w wyniuku calej tej dyskusji zebralam sie i upieklam, wedlug przepisu,
placek bananowy :) wyszedl WYSMIENITY
pozdrawiam, Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-07 12:36:49
Temat: Re: przyczyna zakalca?/Przepis na ciasto znowuUżytkownik "Monika"
> Przeanalizowałam dokładnie cały przepis i wychodzi mi, że jedyne co się
nie
> zgaadzało to banany, one nie były czarne i obślizgłe, były lekko
przejrzałe.
> Więc może to jet przyczyna;)
A ja myślę że to też nie to. U nas banany nigdy nie doczekały takiego stanu.
Robię z takich, jakie uda mi się dostać. Ciasto wychodzi.
--
Pozdrawiam
Asia Słocka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |