Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przyczyna zakalca?

Grupy

Szukaj w grupach

 

przyczyna zakalca?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-06 14:06:16

Temat: Re: przyczyna zakalca?
Od: "a_dobiasz" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

czy moge poprosić o przepis na ciasto bananowe?
z góry dzięki
Użytkownik "Monika" <m...@a...net> napisał w wiadomości
news:9unpo6$204s$1@pingwin.acn.pl...
> Czy przyczyna powstania zakalca może być to, że wyjęłam ciasto z gorącego
> piekarnika zamiast zostawić w uchylonym? Ciasto pięknie urosło, ja wyjęłam
i
> poszłam a jak wróciłam to było oklapnięte a cały środek to jeden wstrętny
> zakalec. A miało być pyszne bananowe wg przepisu z tej grupy. Nie wiem co
> mnie podkusiło z tym wyjmowaniem, nigdy wcześniej taak nie zrobiłam:(
> Pozdrawiam,
> Monika
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-06 14:07:42

Temat: Re: przyczyna zakalca?
Od: "Monika" <m...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:9unqk6$pv4$1@news.onet.pl...
>
> A na pewno wzięłaś sodę a nie proszek do pieczenia?

W przepisie jest proszek i soda, zrobiłam wg przepisu.

> Jakiej konsystencji, było to coś, co wkładałaś do formy?
Bardzo gęste.

> Jakich form co ciasta użyłaś?
Keksówki ze szkła żaroodpornego.

> Jakiej wielkości były te banany? (bo nawet dla mnie, co to się nie stosuje
> nigdy do żadnego przepisu - jest to istotna nieścisłość)
Średnie.

Pozdrawiam,
Monika



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 14:10:21

Temat: Re: przyczyna zakalca?
Od: "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "a_dobiasz"
> czy moge poprosić o przepis na ciasto bananowe?

http://groups.google.com/groups?hl=pl&threadm=3A9F25
D5.E3291D47%40west.net&r
num=2&prev=/groups%3Fas_q%3Dbananowe%2520Bassett%26h
l%3Dpl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 14:56:56

Temat: Re: przyczyna zakalca?
Od: "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Joanna Duszczyńska"
> No to nie rozumiem :-(((
> A może miałaś okres?

A mi właśnie wtedy się udało :-)
--
Pozdrawiam
Asia Słocka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 14:58:14

Temat: Re: przyczyna zakalca?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika" <m...@a...net> napisał w wiadomości
news:9unu3o$23c1$1@pingwin.acn.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:9unqk6$pv4$1@news.onet.pl...
> >
> > A na pewno wzięłaś sodę a nie proszek do pieczenia?
>
> W przepisie jest proszek i soda, zrobiłam wg przepisu.
>
> > Jakiej konsystencji, było to coś, co wkładałaś do formy?
> Bardzo gęste.
>
> > Jakich form co ciasta użyłaś?
> Keksówki ze szkła żaroodpornego.
>
> > Jakiej wielkości były te banany? (bo nawet dla mnie, co to się nie
stosuje
> > nigdy do żadnego przepisu - jest to istotna nieścisłość)
> Średnie.

No to nie rozumiem :-(((
A może miałaś okres?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 15:01:50

Temat: Re: przyczyna zakalca?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9unuk7$2q2$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "a_dobiasz"
> > czy moge poprosić o przepis na ciasto bananowe?
>
>
http://groups.google.com/groups?hl=pl&threadm=3A9F25
D5.E3291D47%40west.net&r
> num=2&prev=/groups%3Fas_q%3Dbananowe%2520Bassett%26h
l%3Dpl

Oj siu nie wyszedł Ci ten link, o zawijanie tekstu...

Wejdź na http://groups.google.com/advanced_group_search
i wyszukaj posty z tekstem ciasto bananowe... Jeszcze moment i masz
przepis...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


begin 666 STAT4U.url
M6T1%1D%53%1=#0I"05-%55),/6AT=' Z+R]S=&%T+G=E8FUE9&EA+G!L+V-G
M:2UB:6XO86YA;#]J9'5S>F-Z>6YS:V$-"@T*6TEN=&5R;F5T4VA
O<G1C=71=
M#0I54DP]:'1T<#HO+W-T870N=V5B;65D:6$N<&PO8V=I+6)I;B]
A;F%L/VID
I=7-Z8WIY;G-K80T*36]D:69I960],# Y-#4X.3A"0C0X0S P,30X#0H`
`
end

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 18:26:43

Temat: Re: przyczyna zakalca?/Przepis na ciasto znowu
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Nie wiem, dlaczego wam sie robi zakalec. Mnie sie nigdy nie zrobil.
Pieke w szklanej formie. Piec nie jest bardzo goracy. Jak tylko
upieczone (poltorej godziny), wyjmuje na kratki i trzymam w formie 5
minut zeby troche ostyglo. Potem wyjmuje z formy, przekladam na kratki i juz.

Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett

110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym mikserem, nalezy banany zmiazdzyc
widelcem. Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco sily, ze zrobi z nich
papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do formy, piec
90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i
bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie opadaja na
dno. A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz
bardzo dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto.
Latwo sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett
(C)Copyright 2001 All rights reserved

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 19:00:28

Temat: Re: przyczyna zakalca?/Przepis na ciasto znowu
Od: "Ula Dynowska" <u...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

> Nie wiem, dlaczego wam sie robi zakalec. Mnie sie nigdy nie zrobil.
> Pieke w szklanej formie. Piec nie jest bardzo goracy. Jak tylko
> upieczone (poltorej godziny), wyjmuje na kratki i trzymam w formie 5
> minut zeby troche ostyglo. Potem wyjmuje z formy, przekladam na kratki i
juz.
>

Magdo ( i wszyscy) - pieklam ciasto bananowe juz chyba z 5, 6 razy i zawsze
wyszlo swietnie. Banany byly i troche wieksze troche mniejsze, rodzynek nie
zawsze byla wymagana ilosc, o orzechy byly tylko dwa razy. Ale zawsze piekl
sie dlugo w niskiej (160st) temperaturze. Ladnie pekal i dochodzil, a nie
byl przypalony, albo niedopieczony. Grzalki mam z gory i z dolu, pieklam na
dolnym poziomie.

Pozdrawiam - Ula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 23:34:29

Temat: Re: przyczyna zakalca?
Od: "ardilla" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

w wyniuku calej tej dyskusji zebralam sie i upieklam, wedlug przepisu,
placek bananowy :) wyszedl WYSMIENITY
pozdrawiam, Agnieszka




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-07 12:36:49

Temat: Re: przyczyna zakalca?/Przepis na ciasto znowu
Od: "Joanna Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Monika"
> Przeanalizowałam dokładnie cały przepis i wychodzi mi, że jedyne co się
nie
> zgaadzało to banany, one nie były czarne i obślizgłe, były lekko
przejrzałe.
> Więc może to jet przyczyna;)

A ja myślę że to też nie to. U nas banany nigdy nie doczekały takiego stanu.
Robię z takich, jakie uda mi się dostać. Ciasto wychodzi.
--
Pozdrawiam
Asia Słocka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

a może ktoś ma ochotę na sos do wątróbki...
Przeglądam szufladę i sałatka z soczewicy i granatów
Wrazliwi nie czytac !!! raczej OT choc "kulinarne"
Pomysł Pani Gesslerowej
Pierniczki Evvy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »