Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przyjecie na 10 osob: menu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

przyjecie na 10 osob: menu?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-05 09:22:53

Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> > no nie wiem. Jak ostatnio kupowałem, to kosztowały 15-40zł/kg, czyli
> > podobnie, jak tu.
>
> 15 zł ??? za jaki ser ? edamski ?raczej przedział 40-80 zł. kg. będzie
> bardziej właściwy . Poza tym w sytuacjach imprezy raczej kupuje się sery
> porcjowane :
> cambozolla, Castello, Gorgonzola, Presidenty - na 10 osób 100 zł. bankowo.
ludzie się tym serem nie mają najeść, tylko na deser. Na 10 osób bym
wziął wszystkiego kilo z hakiem. No i jak się chce ograniczyć budżet, to
nie trzeba brać tych najdroższych. Ja sobie też kupiłem w sobotę
roqueforta za 35 DM/kg bo miałem apetyt, ale raz na jakiś czas można
sobie pozwolić.
Co do cen serów (za kg), jak kogoś interesuje:
Gouda młoda/średna/stara: 8/10/15 DM, Edamski ca 10DM, Tete de moine
(świetny na imprezy, bo go "dużo widać") ca 40DM. Kaszkawał bułgarski,
turecki lub z sardynii ca 20DM.
Nie trzeba kupować paczkowanych, bo tylko drogie i kupujesz więcej, niż
trzeba. Idziesz do lady i kupujesz po 10-15 deko różnych serów.

> > jak robisz teksańskie to tak. Meksykańskie raczej nie. Zresztą na
> > mielonce nie smakuje. Drobno pokrojone (znaczy formatu kostki do gry)
> > jest dużo lepsze.
>
> Ale chyba i tak wołowina a nie mieszane ?
> Poza tym kroić mięso w drobną kostkę ? Chyba lepiej będzie jednak zmielić
> ( np. wołowe ekstra ?)

nie. Miażdżysz wszystko. Krojone to inna rzecz. Tak samo mięso siekane
ma inny smak, niż mielone. Zrób tatara z siekanego i mielonego,
posmakujesz różnicę.

Co do rodzaju mięsa w chili. Ja daję albo wieprza, albo woła, albo pół
na pół. Jak mi się parówka poniewiera, to też tam wyląduje, jak nie
będzie uważać ;-))

Chili to tak jak polski bigos czy niemiecki Eintopf, możesz dać prawie
wszystko.

Jak sama nazwa wskazuje, chili con carne, to chili z mięsem, a jakim, to
nie piszą ;-))

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-12 17:52:14

Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?
Od: "Lech Cwalina" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

proba
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9rpkjs$q2c$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > Po raz pierwszy na grupie zatem witam!
> > Mam malutenka prosbe:)
> Wielką!!!
>
> > W sobote musze zorganizowac przyjecie urodzinowe. Goscie to rodzina ok
> > 10 osob. Brak mi pomyslu na to co mozna przygotowac. Idealne menu
> > powinno byc: smaczne, latwe w przygotowaniu i niezbyt drogie
> > (chcialabym zmiescic sie w 200 zlotych).
> Co ONI = goście lubią?
> pozdr. Jerzy
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Po wczorajszej kolacji chyba awansuję w Cafe
Przyprawy/Krakow
rogaliki orzechowe-przepis
Miod z maslanki
Fajne programy cz.2

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »