| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-01 18:49:31
Temat: ptasie mleczkoHejka to znowu ja ania:))))) macie mnie chyba juz dosc:)))
ma ktos moze przepis na ptasie mleczko waniliowe lub smietankowe takie jak
sie w sklepie kupuje ))?
pozdrowienia ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-01 19:10:34
Temat: Re: ptasie mleczko
Użytkownik cinas <c...@k...prv.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9pae1m$7m5$...@n...tpi.pl...
> Hejka to znowu ja ania:))))) macie mnie chyba juz dosc:)))
> ma ktos moze przepis na ptasie mleczko waniliowe lub smietankowe takie jak
> sie w sklepie kupuje ))?
> pozdrowienia ania
>
>
No, takiego identycznego, to się chyba w domu nie da wyprodukować.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-01 23:17:10
Temat: Re: ptasie mleczko
> Hejka to znowu ja ania:))))) macie mnie chyba juz dosc:)))
> ma ktos moze przepis na ptasie mleczko waniliowe lub smietankowe takie jak
> sie w sklepie kupuje ))?
Nie wiem czy da sie w domu zrobic takie jak w sklepie, ale nie tak dawno
(koniec sierpnia) byl watek na temat takich deserow, nazywal sie chyba
"Galaretka waniliowa" lub jakos podobnie. Zachowalam wtedy przepis Anety
Baran (cytuje nizej).
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Nie wiem, czy wyjdzie dokładnie to, co chcesz, ale ja mam taki przepis,
spróbuj. Swego czasu przebój imprez -- jak nie było 'anetkowego' mleczka,
to impreza nieważna ;-)
Potrzeba: kostkę masła, 3/4 szklanki cukru, 2 paczki cukru waniliowego,
żelatyna (2 małe torebeczki), 4 jajka, 4 łyżki ciemnego kakao. Zalewamy
żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie
po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.
Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z
białek
z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę. Wszystko razem mieszamy.
Dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao. Wylewamy do
salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy,
aż zastygnie. Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
I już! :-)
Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki
obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych
pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Malownicze.
Można wrzucić też do tego kostki tak samo potraktowanej owocowej galaretki,
przyrządzonej w mniejszej ilości wody, całość będzie lżejsza.
Anetek
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Pozdrawiam
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-01 23:53:33
Temat: Re: ptasie mleczkoOn Mon, 1 Oct 2001 21:10:34 +0200, "Wkn" <w...@w...pl> wrote:
>No, takiego identycznego, to się chyba w domu nie da wyprodukować.
Jak sie ma mlynek koloidalny (zeby utrzec) i agar sie zdobedzie...
Pewnie ucierajac w porcelanowym mozdziezu by sie dalo - tylko czy w
tym stuleciu?
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |