Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ptasie mleczko

Grupy

Szukaj w grupach

 

ptasie mleczko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-01 18:49:31

Temat: ptasie mleczko
Od: "cinas" <c...@k...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hejka to znowu ja ania:))))) macie mnie chyba juz dosc:)))
ma ktos moze przepis na ptasie mleczko waniliowe lub smietankowe takie jak
sie w sklepie kupuje ))?
pozdrowienia ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-01 19:10:34

Temat: Re: ptasie mleczko
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik cinas <c...@k...prv.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9pae1m$7m5$...@n...tpi.pl...
> Hejka to znowu ja ania:))))) macie mnie chyba juz dosc:)))
> ma ktos moze przepis na ptasie mleczko waniliowe lub smietankowe takie jak
> sie w sklepie kupuje ))?
> pozdrowienia ania
>
>
No, takiego identycznego, to się chyba w domu nie da wyprodukować.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-01 23:17:10

Temat: Re: ptasie mleczko
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Hejka to znowu ja ania:))))) macie mnie chyba juz dosc:)))
> ma ktos moze przepis na ptasie mleczko waniliowe lub smietankowe takie jak
> sie w sklepie kupuje ))?

Nie wiem czy da sie w domu zrobic takie jak w sklepie, ale nie tak dawno
(koniec sierpnia) byl watek na temat takich deserow, nazywal sie chyba
"Galaretka waniliowa" lub jakos podobnie. Zachowalam wtedy przepis Anety
Baran (cytuje nizej).

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Nie wiem, czy wyjdzie dokładnie to, co chcesz, ale ja mam taki przepis,
spróbuj. Swego czasu przebój imprez -- jak nie było 'anetkowego' mleczka,
to impreza nieważna ;-)

Potrzeba: kostkę masła, 3/4 szklanki cukru, 2 paczki cukru waniliowego,
żelatyna (2 małe torebeczki), 4 jajka, 4 łyżki ciemnego kakao. Zalewamy
żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie
po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.
Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z
białek
z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę. Wszystko razem mieszamy.
Dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao. Wylewamy do
salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy,
aż zastygnie. Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
I już! :-)

Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki
obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych
pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Malownicze.
Można wrzucić też do tego kostki tak samo potraktowanej owocowej galaretki,
przyrządzonej w mniejszej ilości wody, całość będzie lżejsza.

Anetek
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Pozdrawiam

Bozenka z Wilna :o)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
=================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
=================================



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-01 23:53:33

Temat: Re: ptasie mleczko
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 1 Oct 2001 21:10:34 +0200, "Wkn" <w...@w...pl> wrote:


>No, takiego identycznego, to się chyba w domu nie da wyprodukować.

Jak sie ma mlynek koloidalny (zeby utrzec) i agar sie zdobedzie...

Pewnie ucierajac w porcelanowym mozdziezu by sie dalo - tylko czy w
tym stuleciu?

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Cafe za Slupem ???
sos meksykanski?
pozdrowienia
Dzik
Jestem głodny 8-(((

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »