Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cielecina

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cielecina

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-01 19:15:16

Temat: Cielecina
Od: Lolas <l...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich,

Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...

lolas

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-01 20:34:26

Temat: Re: Cielecina
Od: d...@a...com (DonJose) szukaj wiadomości tego autora

>
>Witam wszystkich,
>
>Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
>Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...
>

Vienerschnitzel. To sa po prostu cielece kotlety, panierowane, a juz po
podsmazeniu - koniecznie na masle - podlane sokiem cytrynowym.

Albo: Viletti a'la Marsala: Cienkie plasterki cieleciny przyproszyc maka i
podsmazyc na masle. Wyjac, do tluszczu dodac troche soku cytrynowego i marsali,
doprowadzic do wrzenia, gotowac na malym ogniu prze minute, dwie i polac tym
cielecine.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-01 21:33:38

Temat: Re: Cielecina
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lolas wystukał w wiadomości <3...@t...pl>:

> Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
> Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...

CIELĘCINA DUSZONA Z CZOSNKIEM

SKŁADNIKI:

+ 75 deko cielęciny bez kości
+ 2 łyżki oliwy
+ kawałek miąższu czerstwej bułki
+ 8-10 ząbków czosnku
+ łyżka koncentratu pomidorowego
+ 200 gramów wytrawnego białego wina
+ sól
+ pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w dużą kostkę i w głębokim rondlu obsmażamy na oliwie. Bułkę
mielimy, czosnek drobno siekamy lub rozcieramy z solą. Koncentrat pomidorowy,
czosnek, bułkę i wino dodajemy do rondla z mięsem. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Podajemy z ryżem
lub kluskami kładzionymi.


Przepis pochodzi ze "zrywanego" kalendarza, wychodzi mniamuśne (jak ktoś lubi
czonek oczywiście).

Dobra jest też wariacja na temat, w której cielęcina została zastąpiona
wołowiną a wino białe czerwonym. Tylko dusić trzeba troszkę dłużej.

Jo'Asia

--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://www.esensja.pl =(';')=
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~
Ten płyn to także w pewnym sensie ciecz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-02 07:26:16

Temat: Re: Cielecina
Od: <w...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam wszystkich,
>
> Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
> Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...
>
> lolas
>

W internetowym krakowskim dodatku Gazety Wyborczej w dziale JEDZENIE
w "Rozmowach i przepisach kulinarnych" znajdziesz przepis na cielecine w
winogronach po korsykansku. Sprawdzone przez pare osób i polecam!

Pozdrawiam
Wok


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ptasie mleczko
Cafe za Slupem ???
sos meksykanski?
pozdrowienia
Dzik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »