| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-01 19:15:16
Temat: CielecinaWitam wszystkich,
Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...
lolas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-01 20:34:26
Temat: Re: Cielecina>
>Witam wszystkich,
>
>Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
>Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...
>
Vienerschnitzel. To sa po prostu cielece kotlety, panierowane, a juz po
podsmazeniu - koniecznie na masle - podlane sokiem cytrynowym.
Albo: Viletti a'la Marsala: Cienkie plasterki cieleciny przyproszyc maka i
podsmazyc na masle. Wyjac, do tluszczu dodac troche soku cytrynowego i marsali,
doprowadzic do wrzenia, gotowac na malym ogniu prze minute, dwie i polac tym
cielecine.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-01 21:33:38
Temat: Re: CielecinaLolas wystukał w wiadomości <3...@t...pl>:
> Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
> Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...
CIELĘCINA DUSZONA Z CZOSNKIEM
SKŁADNIKI:
+ 75 deko cielęciny bez kości
+ 2 łyżki oliwy
+ kawałek miąższu czerstwej bułki
+ 8-10 ząbków czosnku
+ łyżka koncentratu pomidorowego
+ 200 gramów wytrawnego białego wina
+ sól
+ pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w dużą kostkę i w głębokim rondlu obsmażamy na oliwie. Bułkę
mielimy, czosnek drobno siekamy lub rozcieramy z solą. Koncentrat pomidorowy,
czosnek, bułkę i wino dodajemy do rondla z mięsem. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Podajemy z ryżem
lub kluskami kładzionymi.
Przepis pochodzi ze "zrywanego" kalendarza, wychodzi mniamuśne (jak ktoś lubi
czonek oczywiście).
Dobra jest też wariacja na temat, w której cielęcina została zastąpiona
wołowiną a wino białe czerwonym. Tylko dusić trzeba troszkę dłużej.
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://www.esensja.pl =(';')=
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~
Ten płyn to także w pewnym sensie ciecz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-02 07:26:16
Temat: Re: Cielecina> Witam wszystkich,
>
> Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
> Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...
>
> lolas
>
W internetowym krakowskim dodatku Gazety Wyborczej w dziale JEDZENIE
w "Rozmowach i przepisach kulinarnych" znajdziesz przepis na cielecine w
winogronach po korsykansku. Sprawdzone przez pare osób i polecam!
Pozdrawiam
Wok
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |