Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Jo'Asia <J...@r...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cielecina
Date: Mon, 01 Oct 2001 23:33:38 +0200
Organization: KF Rassun, SF Framling
Lines: 40
Message-ID: <9...@s...hell.pl>
References: <3...@t...pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179025120.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1001972177 21756 62.179.25.120 (1 Oct 2001 21:36:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Oct 2001 21:36:17 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.22.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72522
Ukryj nagłówki
Lolas wystukał w wiadomości <3...@t...pl>:
> Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
> Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...
CIELĘCINA DUSZONA Z CZOSNKIEM
SKŁADNIKI:
+ 75 deko cielęciny bez kości
+ 2 łyżki oliwy
+ kawałek miąższu czerstwej bułki
+ 8-10 ząbków czosnku
+ łyżka koncentratu pomidorowego
+ 200 gramów wytrawnego białego wina
+ sól
+ pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w dużą kostkę i w głębokim rondlu obsmażamy na oliwie. Bułkę
mielimy, czosnek drobno siekamy lub rozcieramy z solą. Koncentrat pomidorowy,
czosnek, bułkę i wino dodajemy do rondla z mięsem. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Podajemy z ryżem
lub kluskami kładzionymi.
Przepis pochodzi ze "zrywanego" kalendarza, wychodzi mniamuśne (jak ktoś lubi
czonek oczywiście).
Dobra jest też wariacja na temat, w której cielęcina została zastąpiona
wołowiną a wino białe czerwonym. Tylko dusić trzeba troszkę dłużej.
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://www.esensja.pl =(';')=
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~
Ten płyn to także w pewnym sensie ciecz
|