Data: 2001-10-01 21:33:38
Temat: Re: Cielecina
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lolas wystukał w wiadomości <3...@t...pl>:
> Czy mozecie mie poratowac jakims sprawdzonym przepisikiem na cielecinke?
> Lubie miesko duszone lub takie prosto z patelni...
CIELĘCINA DUSZONA Z CZOSNKIEM
SKŁADNIKI:
+ 75 deko cielęciny bez kości
+ 2 łyżki oliwy
+ kawałek miąższu czerstwej bułki
+ 8-10 ząbków czosnku
+ łyżka koncentratu pomidorowego
+ 200 gramów wytrawnego białego wina
+ sól
+ pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w dużą kostkę i w głębokim rondlu obsmażamy na oliwie. Bułkę
mielimy, czosnek drobno siekamy lub rozcieramy z solą. Koncentrat pomidorowy,
czosnek, bułkę i wino dodajemy do rondla z mięsem. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Podajemy z ryżem
lub kluskami kładzionymi.
Przepis pochodzi ze "zrywanego" kalendarza, wychodzi mniamuśne (jak ktoś lubi
czonek oczywiście).
Dobra jest też wariacja na temat, w której cielęcina została zastąpiona
wołowiną a wino białe czerwonym. Tylko dusić trzeba troszkę dłużej.
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://www.esensja.pl =(';')=
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~
Ten płyn to także w pewnym sensie ciecz
|