| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-12 11:24:38
Temat: Re: Odp: pytanieTen watek spowodowal ssanie w zaladku:)))
Juz dawno mialem zapytac o wasze doswiadczenia w produkcji bigosu.
Wiem, ze nie odpowiednia pora .... ale co zrobic, skoro uwielbiam ta
potrawe, a wsrod moich najblizszych nikt juz nie robi bigosu jaki pamietam
z domu rodzinnego.
--
I to by bylo na tyle. Tym razem.
Pozdrawiam - kramir
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-13 20:41:33
Temat: Odp: Odp: pytanie
Użytkownik kramir <k...@l...tpsa.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
napisał:01bfebf3$326f52c0$a...@p...leszno.t
psa.pl...
> Ten watek spowodowal ssanie w zaladku:)))
> Juz dawno mialem zapytac o wasze doswiadczenia w produkcji bigosu.
> Wiem, ze nie odpowiednia pora .... ale co zrobic, skoro uwielbiam
ta
> potrawe, a wsrod moich najblizszych nikt juz nie robi bigosu jaki
pamietam
> z domu rodzinnego.
> --
> I to by bylo na tyle. Tym razem.
> Pozdrawiam - kramir
>
>
> Wspaniały przepis na bigos jaki robi moja babcia:
3 kg kapusty kwaszonej
1 kg kapusty słodkiej posiekanej jak kwaszona
1 kg mięsa wołowego dowolnego
1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka
1 kg kiełbasy
garść suszonych grzybków
kilka suszonych śliwek (dowolnie)
Mięso podzielić na większe kawałki i dusić na wolnym ogniu z
grzybkami, pieprzem ziarnistym i solą w niewielkiej ilości wody aż
będzie miękkie. Jak wystygnie pokroić w drobne kawałki mięso i
grzybki (nie wylewać wywaru). Osobno dusić kapustę (obydwa rodzaje) z
pokrojoną w kostkę kiełbasą. Wymieszać wszystko razem włącznie z
wywarem (wlać go tyle,żeby nie wyszła zupa), dodać suszone śliwki i
dusić jeszcze z godzinę często mieszając. Jeśli ktoś lubi może dodać
trochę czerwonego wina. Jest to całkiem spory gar bigosu, ale można go
zamrozić w porcjach a smakuje potem równie dobrze. Polecam!!!
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-14 05:57:02
Temat: Re: Odp: pytanieDzieki - mam dodatkowe pytanie: dodanie pomidorow nie bedzie profanacja?
--
I to by bylo na tyle. Tym razem.
Pozdrawiam - kramir
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-14 13:38:33
Temat: Odp: Odp: pytanie
Użytkownik kramir <k...@l...tpsa.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:01bfed57$c281fe20$a...@p...leszno.t
psa.pl...
> Dzieki - mam dodatkowe pytanie: dodanie pomidorow nie bedzie profanacja?
> --
> I to by bylo na tyle. Tym razem.
> Pozdrawiam - kramir
>
Hejka,
Ja dodaje do bigosu pomidory (czasami koncentrat, jak juz mi sie bardzi nie
chce:))) i jakos nie uwazam tego za profanacje. Bigos robie z kapusty pol na
pol kiszonej i slodkiej, roznego miesiwa, im bardziej urozmaicone tym
lepiej, pare grzybkow, sliwki suszone, czerwone wino, listki laurowe, ziele
angielskie, pieprz, sol. Gdy stoi nade mna maz i krzyczy : chce ostre to
jakies przyprawki... Zawsze wychodzi pyszny:))
Pozdrawiam,
Kaliope
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-15 00:50:34
Temat: Odp: pytanie
Użytkownik kramir napisal:
> Dzieki - mam dodatkowe pytanie: dodanie pomidorow nie bedzie
profanacja?
> --
> I to by bylo na tyle. Tym razem.
> Pozdrawiam - kramir
>
Spróbuj najpierw bez : sądze, ze nie będziesz chciał eksperymentować.
Ale wszystko jest kwestią gustu a z gustami jak wiadomo się nie
dyskutuje).
pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-15 01:31:37
Temat: Re: pytanie
> Ja dodaje do bigosu pomidory (czasami koncentrat, jak juz mi sie bardzi nie
> chce:))) i jakos nie uwazam tego za profanacje.
(ciach)
> Kaliope
Ja takze dodaje pomidory (1 albo 2 na duzy gar) albo koncentrat (po
ugotowaniu tylko skorke z pomidorow trzeba wybrac) - bigos z pomidorkami
jest pycha.
Pozdrawiam,
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-15 13:39:45
Temat: Re: Odp: Odp: pytanieKaliope <b...@m...mw.gov.pl> wrote:
> Ja dodaje do bigosu pomidory (czasami koncentrat, jak juz mi sie bardzi nie
> chce:))) i jakos nie uwazam tego za profanacje. Bigos robie z kapusty pol na
> pol kiszonej i slodkiej, roznego miesiwa, im bardziej urozmaicone tym
> lepiej, pare grzybkow, sliwki suszone, czerwone wino, listki laurowe, ziele
> angielskie, pieprz, sol. Gdy stoi nade mna maz i krzyczy : chce ostre to
> jakies przyprawki... Zawsze wychodzi pyszny:))
Kwestia dodawania do bigosu pomidorow (a takze wina, suszonych sliwek)
byla tu juz niegdys obszernie dyskutowana. Dkugo potem studiowalem ten
problem i doszedlem do wniosku, ze sa to typowe dodatki majace
uszlachetnic malo dojrzaly bigos -- tzn. bigos z nimi staje sie predko
podobny do bigosu robionego dlugo, wielokrotnie gotowanego i
zamrazanego.
Osobiscie jestem przeciwnikie dodmawania ich, a zwlaszcza pomidorow.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-17 07:18:43
Temat: Re: pytanieOK sprobuje bez.a pytalem, gdyz - jesli mozna tak powiedziec - jestwm fanem
pomidorow.
--
I to by bylo na tyle. Tym razem.
Pozdrawiam - kramir
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-17 09:01:59
Temat: Re: Odp: pytaniekramir wrote:
> Dzieki - mam dodatkowe pytanie: dodanie pomidorow nie bedzie profanacja?
> --
> I to by bylo na tyle. Tym razem.
> Pozdrawiam - kramir
W tamtym roku te pytanie wywołało wielką burzę chyba na 100 a może i więcej
postów. Dodawać pomidory, czy nie?
To jest TYLKO I WYŁĄVCZNIE KWESTIA GUSTU!!!!!!!!!!
Ja osobiście nie dodaję.
Ale to może dlatego, że nie robię bigosu :-)))kramir wrote:
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |