Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pytanie do Panslavisty

Grupy

Szukaj w grupach

 

pytanie do Panslavisty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-09-28 12:14:45

Temat: pytanie do Panslavisty
Od: "zbigniew" <...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )

może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
na allegro można kupic podpuszczkę,
z gory dziekuję

p>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-09-28 12:53:50

Temat: Re: pytanie do Panslavisty
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"zbigniew" <...@o...pl> wrote in message news:i7sm7m$ega$1@news.onet.pl...
> wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
> fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
>
> może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
> na allegro można kupic podpuszczkę,
> z gory dziekuję

Jadłem ser podpuszczkowy robiony na wsi przez gospodynię, ale moja
wiedza w tym zakresie nie jest wielka. Podpuszczkę naturalną uzyskuje się z
żołądków cieląt ssących jeszcze mleko matki. Obecnie podpuszczka jest
produkowana przemysłowo. Trzeba ją rozprowadzić wodą i wymieszać z mlekiem,
które zetnie się w skrzep - podobnie jak przez zakwaszenie kwasem solnym czy
w wyniku fermentacji bakterii mlekowych. Proponuję zajrzeć na stronę
http://www.wedlinydomowe.pl/ na której w MENU jest pozycja "Sery domowe,
masło i nabiał. Tam też można otrzymać poradę jaik i znaleźć linki do
literatury i do stron serowarskich.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-09-28 13:07:10

Temat: Re: pytanie do Panslavisty
Od: "zbigniew" <...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4ca1e56a$0$27044$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "zbigniew" <...@o...pl> wrote in message news:i7sm7m$ega$1@news.onet.pl...
>> wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
>> fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
>>
>> może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
>> na allegro można kupic podpuszczkę,
>> z gory dziekuję
>
> Jadłem ser podpuszczkowy robiony na wsi przez gospodynię, ale moja
> wiedza w tym zakresie nie jest wielka. Podpuszczkę naturalną uzyskuje się
> z żołądków cieląt ssących jeszcze mleko matki. Obecnie podpuszczka jest
> produkowana przemysłowo. Trzeba ją rozprowadzić wodą i wymieszać z
> mlekiem, które zetnie się w skrzep - podobnie jak przez zakwaszenie kwasem
> solnym czy w wyniku fermentacji bakterii mlekowych. Proponuję zajrzeć na
> stronę http://www.wedlinydomowe.pl/ na której w MENU jest pozycja "Sery
> domowe, masło i nabiał. Tam też można otrzymać poradę jaik i znaleźć linki
> do literatury i do stron serowarskich.
dzieki juz sie tam dokopałem :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pasztet w słoikach
Są gatunki pieczaczarek?
HA!!!
Kociołek żeliwny
Panslavista przy kuchni

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »