| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-09-28 12:14:45
Temat: pytanie do Panslavistywiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
na allegro można kupic podpuszczkę,
z gory dziekuję
p>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-09-28 12:53:50
Temat: Re: pytanie do Panslavisty
"zbigniew" <...@o...pl> wrote in message news:i7sm7m$ega$1@news.onet.pl...
> wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
> fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
>
> może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
> na allegro można kupic podpuszczkę,
> z gory dziekuję
Jadłem ser podpuszczkowy robiony na wsi przez gospodynię, ale moja
wiedza w tym zakresie nie jest wielka. Podpuszczkę naturalną uzyskuje się z
żołądków cieląt ssących jeszcze mleko matki. Obecnie podpuszczka jest
produkowana przemysłowo. Trzeba ją rozprowadzić wodą i wymieszać z mlekiem,
które zetnie się w skrzep - podobnie jak przez zakwaszenie kwasem solnym czy
w wyniku fermentacji bakterii mlekowych. Proponuję zajrzeć na stronę
http://www.wedlinydomowe.pl/ na której w MENU jest pozycja "Sery domowe,
masło i nabiał. Tam też można otrzymać poradę jaik i znaleźć linki do
literatury i do stron serowarskich.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-09-28 13:07:10
Temat: Re: pytanie do Panslavisty
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4ca1e56a$0$27044$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "zbigniew" <...@o...pl> wrote in message news:i7sm7m$ega$1@news.onet.pl...
>> wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
>> fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
>>
>> może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
>> na allegro można kupic podpuszczkę,
>> z gory dziekuję
>
> Jadłem ser podpuszczkowy robiony na wsi przez gospodynię, ale moja
> wiedza w tym zakresie nie jest wielka. Podpuszczkę naturalną uzyskuje się
> z żołądków cieląt ssących jeszcze mleko matki. Obecnie podpuszczka jest
> produkowana przemysłowo. Trzeba ją rozprowadzić wodą i wymieszać z
> mlekiem, które zetnie się w skrzep - podobnie jak przez zakwaszenie kwasem
> solnym czy w wyniku fermentacji bakterii mlekowych. Proponuję zajrzeć na
> stronę http://www.wedlinydomowe.pl/ na której w MENU jest pozycja "Sery
> domowe, masło i nabiał. Tam też można otrzymać poradę jaik i znaleźć linki
> do literatury i do stron serowarskich.
dzieki juz sie tam dokopałem :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |