Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "zbigniew" <...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pytanie do Panslavisty
Date: Tue, 28 Sep 2010 15:07:10 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 23
Message-ID: <i7spa0$on7$1@news.onet.pl>
References: <i7sm7m$ega$1@news.onet.pl> <4ca1e56a$0$27044$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: rs.ists.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1285679232 25319 87.239.216.2 (28 Sep 2010 13:07:12 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 28 Sep 2010 13:07:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330241
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4ca1e56a$0$27044$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "zbigniew" <...@o...pl> wrote in message news:i7sm7m$ega$1@news.onet.pl...
>> wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
>> fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
>>
>> może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
>> na allegro można kupic podpuszczkę,
>> z gory dziekuję
>
> Jadłem ser podpuszczkowy robiony na wsi przez gospodynię, ale moja
> wiedza w tym zakresie nie jest wielka. Podpuszczkę naturalną uzyskuje się
> z żołądków cieląt ssących jeszcze mleko matki. Obecnie podpuszczka jest
> produkowana przemysłowo. Trzeba ją rozprowadzić wodą i wymieszać z
> mlekiem, które zetnie się w skrzep - podobnie jak przez zakwaszenie kwasem
> solnym czy w wyniku fermentacji bakterii mlekowych. Proponuję zajrzeć na
> stronę http://www.wedlinydomowe.pl/ na której w MENU jest pozycja "Sery
> domowe, masło i nabiał. Tam też można otrzymać poradę jaik i znaleźć linki
> do literatury i do stron serowarskich.
dzieki juz sie tam dokopałem :)
|