Data: 2010-09-28 13:07:10
Temat: Re: pytanie do Panslavisty
Od: "zbigniew" <...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4ca1e56a$0$27044$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "zbigniew" <...@o...pl> wrote in message news:i7sm7m$ega$1@news.onet.pl...
>> wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
>> fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
>>
>> może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
>> na allegro można kupic podpuszczkę,
>> z gory dziekuję
>
> Jadłem ser podpuszczkowy robiony na wsi przez gospodynię, ale moja
> wiedza w tym zakresie nie jest wielka. Podpuszczkę naturalną uzyskuje się
> z żołądków cieląt ssących jeszcze mleko matki. Obecnie podpuszczka jest
> produkowana przemysłowo. Trzeba ją rozprowadzić wodą i wymieszać z
> mlekiem, które zetnie się w skrzep - podobnie jak przez zakwaszenie kwasem
> solnym czy w wyniku fermentacji bakterii mlekowych. Proponuję zajrzeć na
> stronę http://www.wedlinydomowe.pl/ na której w MENU jest pozycja "Sery
> domowe, masło i nabiał. Tam też można otrzymać poradę jaik i znaleźć linki
> do literatury i do stron serowarskich.
dzieki juz sie tam dokopałem :)
|