Data: 2010-09-28 12:53:50
Temat: Re: pytanie do Panslavisty
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"zbigniew" <...@o...pl> wrote in message news:i7sm7m$ega$1@news.onet.pl...
> wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
> fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
>
> może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
> na allegro można kupic podpuszczkę,
> z gory dziekuję
Jadłem ser podpuszczkowy robiony na wsi przez gospodynię, ale moja
wiedza w tym zakresie nie jest wielka. Podpuszczkę naturalną uzyskuje się z
żołądków cieląt ssących jeszcze mleko matki. Obecnie podpuszczka jest
produkowana przemysłowo. Trzeba ją rozprowadzić wodą i wymieszać z mlekiem,
które zetnie się w skrzep - podobnie jak przez zakwaszenie kwasem solnym czy
w wyniku fermentacji bakterii mlekowych. Proponuję zajrzeć na stronę
http://www.wedlinydomowe.pl/ na której w MENU jest pozycja "Sery domowe,
masło i nabiał. Tam też można otrzymać poradę jaik i znaleźć linki do
literatury i do stron serowarskich.
|