Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku

Grupy

Szukaj w grupach

 

pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-15 13:25:41

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> (...)
> ja jeszcze na koncu dodaje startej skorki z cytryny - warte
> sprobowania!

Oprócz majeranku i ostrej papryki? Czy zamiast?

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-15 13:28:37

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jowita Kolanowska wrote:

> Wziawszy pod uwage, ze pomidory kosztuja od 7 do 10 zl za kg, wyjdzie z tego
> na pewno bardzo droga potrawa.
>
> Ja zawsze dodaje koncentrat Pudliszek + kielbasa + boczek + duzo majeranku i
> wszystko jest pyszne.

Jak ktoś lubi kawałki pomidorów, można dać pomidory z puszki.
Zresztą przecież do tej fasolki kilograma pomidorów nie wrzuci :-)

Krycha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 13:47:39

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: "Jowita Kolanowska" <j...@u...org.pl> szukaj wiadomości tego autora

No cóż. Jak robię fasolkę to już cały garnek z 80 dag. fasoli- w takiej
sytuacji to i kilogram pomidorów będzie za mało.

Jowita

Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:40069585.60A7D5CE@people.pl...
> Jowita Kolanowska wrote:
>
> > Wziawszy pod uwage, ze pomidory kosztuja od 7 do 10 zl za kg, wyjdzie z
tego
> > na pewno bardzo droga potrawa.
> >
> > Ja zawsze dodaje koncentrat Pudliszek + kielbasa + boczek + duzo
majeranku i
> > wszystko jest pyszne.
>
> Jak ktoś lubi kawałki pomidorów, można dać pomidory z puszki.
> Zresztą przecież do tej fasolki kilograma pomidorów nie wrzuci :-)
>
> Krycha
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 13:49:13

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Jak ktoś lubi kawałki pomidorów, można dać pomidory z puszki.
> Zresztą przecież do tej fasolki kilograma pomidorów nie wrzuci :-)

to juz chyba lepiec dac puszke pomidorow w zalewie - i taniej bedzie i
smaczniej, bo te pomidory teraz w sklepach to tylko wygladaja jak pomidory a
smakuja jak ... wlasciwie nijak, ale na pewno nie jak pomidor.

pozdrawiam
Basia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 14:02:23

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 15 Jan 2004 14:25:41 +0100, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:

>Krysia Thompson wrote:
>
>> (...)
>> ja jeszcze na koncu dodaje startej skorki z cytryny - warte
>> sprobowania!
>
>Oprócz majeranku i ostrej papryki? Czy zamiast?
>
>Krycha


ja nie dodaje ostrej papryki, bom nieostra w ogole. dodaje za to
melase i musztarde (troche wychodzi Boston baked beans).
majeranku dodaje, a na samym koncu, jak juz pod saganem zgaszone
- te skorke. poniewaz potrawa jest dosc solidna w sobie,
cytrusowy powiew ja bardzo "podnosi" do lekkosci

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 14:03:29

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 15 Jan 2004 14:28:37 +0100, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:

>Jowita Kolanowska wrote:
>
>> Wziawszy pod uwage, ze pomidory kosztuja od 7 do 10 zl za kg, wyjdzie z tego
>> na pewno bardzo droga potrawa.
>>
>> Ja zawsze dodaje koncentrat Pudliszek + kielbasa + boczek + duzo majeranku i
>> wszystko jest pyszne.
>
>Jak ktoś lubi kawałki pomidorów, można dać pomidory z puszki.
>Zresztą przecież do tej fasolki kilograma pomidorów nie wrzuci :-)
>
>Krycha
>
ja bym wrzucila i calosc podrzucila do piekarnika na pare gdozin.
odparuja te pomidory, sos sie sam zrobi i sie nie przypali

trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 14:10:07

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> ja nie dodaje ostrej papryki, bom nieostra w ogole. dodaje za to
> melase i musztarde (troche wychodzi Boston baked beans).

Hmmm... Nie dodam melasy bo słodka, musztardy mogę dodać.

> majeranku dodaje, a na samym koncu, jak juz pod saganem zgaszone
> - te skorke. poniewaz potrawa jest dosc solidna w sobie,
> cytrusowy powiew ja bardzo "podnosi" do lekkosci

No to jeszcze chyba daruję sobie czosnek, bo mi zabije powiew :-)

Krycha zainteresowana lekką fasolką

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-15 15:30:03

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: "spadkobiercy Melchiora" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości
>
> ja nie dodaje ostrej papryki, bom nieostra w ogole.
>
Znaczy się tępa?

spadkobiercy Melchiora

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 08:15:22

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

====
He, he. Dziesiatki pomyslów i ulepszen. A ja jestem ciekawy, jaki jest
_oryginalny_, bretonski przepis. Niestety, nie umiem kumkac. Moze ktos z
nienaganna francuszczyzna pokusilby sie o poguglanie, przetlumaczyl i
wkleil?

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 09:09:59

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: "batory" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bu86ie$hbo$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> He, he. Dziesiatki pomyslów i ulepszen. A ja jestem ciekawy, jaki jest
> _oryginalny_, bretonski przepis. Niestety, nie umiem kumkac. Moze ktos z
> nienaganna francuszczyzna pokusilby sie o poguglanie, przetlumaczyl i
> wkleil?
>
> waldek
> ====
>
Może ja się nie znam, ale wydajemi się, że fasolka po bretońsku ma tyle
wspólnego z Bretanią co śledź po japońsku z Japonią czy kawa po warszawsku
(piłam taką w Moskwie - podawana była z cytryną) z Warszawą.
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciecierzyca
Gdzie Adaś Cukiernik?
Marmite
dziczyzna
Zrobiłam surówkę całkiem do bani

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »