| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-15 13:25:41
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuKrysia Thompson wrote:
> (...)
> ja jeszcze na koncu dodaje startej skorki z cytryny - warte
> sprobowania!
Oprócz majeranku i ostrej papryki? Czy zamiast?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-15 13:28:37
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuJowita Kolanowska wrote:
> Wziawszy pod uwage, ze pomidory kosztuja od 7 do 10 zl za kg, wyjdzie z tego
> na pewno bardzo droga potrawa.
>
> Ja zawsze dodaje koncentrat Pudliszek + kielbasa + boczek + duzo majeranku i
> wszystko jest pyszne.
Jak ktoś lubi kawałki pomidorów, można dać pomidory z puszki.
Zresztą przecież do tej fasolki kilograma pomidorów nie wrzuci :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 13:47:39
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuNo cóż. Jak robię fasolkę to już cały garnek z 80 dag. fasoli- w takiej
sytuacji to i kilogram pomidorów będzie za mało.
Jowita
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:40069585.60A7D5CE@people.pl...
> Jowita Kolanowska wrote:
>
> > Wziawszy pod uwage, ze pomidory kosztuja od 7 do 10 zl za kg, wyjdzie z
tego
> > na pewno bardzo droga potrawa.
> >
> > Ja zawsze dodaje koncentrat Pudliszek + kielbasa + boczek + duzo
majeranku i
> > wszystko jest pyszne.
>
> Jak ktoś lubi kawałki pomidorów, można dać pomidory z puszki.
> Zresztą przecież do tej fasolki kilograma pomidorów nie wrzuci :-)
>
> Krycha
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 13:49:13
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
>
> Jak ktoś lubi kawałki pomidorów, można dać pomidory z puszki.
> Zresztą przecież do tej fasolki kilograma pomidorów nie wrzuci :-)
to juz chyba lepiec dac puszke pomidorow w zalewie - i taniej bedzie i
smaczniej, bo te pomidory teraz w sklepach to tylko wygladaja jak pomidory a
smakuja jak ... wlasciwie nijak, ale na pewno nie jak pomidor.
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 14:02:23
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuOn Thu, 15 Jan 2004 14:25:41 +0100, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>
>> (...)
>> ja jeszcze na koncu dodaje startej skorki z cytryny - warte
>> sprobowania!
>
>Oprócz majeranku i ostrej papryki? Czy zamiast?
>
>Krycha
ja nie dodaje ostrej papryki, bom nieostra w ogole. dodaje za to
melase i musztarde (troche wychodzi Boston baked beans).
majeranku dodaje, a na samym koncu, jak juz pod saganem zgaszone
- te skorke. poniewaz potrawa jest dosc solidna w sobie,
cytrusowy powiew ja bardzo "podnosi" do lekkosci
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 14:03:29
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuOn Thu, 15 Jan 2004 14:28:37 +0100, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:
>Jowita Kolanowska wrote:
>
>> Wziawszy pod uwage, ze pomidory kosztuja od 7 do 10 zl za kg, wyjdzie z tego
>> na pewno bardzo droga potrawa.
>>
>> Ja zawsze dodaje koncentrat Pudliszek + kielbasa + boczek + duzo majeranku i
>> wszystko jest pyszne.
>
>Jak ktoś lubi kawałki pomidorów, można dać pomidory z puszki.
>Zresztą przecież do tej fasolki kilograma pomidorów nie wrzuci :-)
>
>Krycha
>
ja bym wrzucila i calosc podrzucila do piekarnika na pare gdozin.
odparuja te pomidory, sos sie sam zrobi i sie nie przypali
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 14:10:07
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuKrysia Thompson wrote:
> ja nie dodaje ostrej papryki, bom nieostra w ogole. dodaje za to
> melase i musztarde (troche wychodzi Boston baked beans).
Hmmm... Nie dodam melasy bo słodka, musztardy mogę dodać.
> majeranku dodaje, a na samym koncu, jak juz pod saganem zgaszone
> - te skorke. poniewaz potrawa jest dosc solidna w sobie,
> cytrusowy powiew ja bardzo "podnosi" do lekkosci
No to jeszcze chyba daruję sobie czosnek, bo mi zabije powiew :-)
Krycha zainteresowana lekką fasolką
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 15:30:03
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości
>
> ja nie dodaje ostrej papryki, bom nieostra w ogole.
>
Znaczy się tępa?
spadkobiercy Melchiora
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 08:15:22
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku====
He, he. Dziesiatki pomyslów i ulepszen. A ja jestem ciekawy, jaki jest
_oryginalny_, bretonski przepis. Niestety, nie umiem kumkac. Moze ktos z
nienaganna francuszczyzna pokusilby sie o poguglanie, przetlumaczyl i
wkleil?
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-16 09:09:59
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bu86ie$hbo$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> He, he. Dziesiatki pomyslów i ulepszen. A ja jestem ciekawy, jaki jest
> _oryginalny_, bretonski przepis. Niestety, nie umiem kumkac. Moze ktos z
> nienaganna francuszczyzna pokusilby sie o poguglanie, przetlumaczyl i
> wkleil?
>
> waldek
> ====
>
Może ja się nie znam, ale wydajemi się, że fasolka po bretońsku ma tyle
wspólnego z Bretanią co śledź po japońsku z Japonią czy kawa po warszawsku
(piłam taką w Moskwie - podawana była z cytryną) z Warszawą.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |