Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku

Grupy

Szukaj w grupach

 

pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-16 09:19:57

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: Anka Łazowska <a...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "batory" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu89po$g7q$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:bu86ie$hbo$1@inews.gazeta.pl...
> > ====
> > He, he. Dziesiatki pomyslów i ulepszen. A ja jestem ciekawy, jaki jest
> > _oryginalny_, bretonski przepis. Niestety, nie umiem kumkac. Moze ktos z
> > nienaganna francuszczyzna pokusilby sie o poguglanie, przetlumaczyl i
> > wkleil?
> >
> > waldek
> > ====
> >
> Może ja się nie znam, ale wydajemi się, że fasolka po bretońsku ma tyle
> wspólnego z Bretanią co śledź po japońsku z Japonią czy kawa po warszawsku
> (piłam taką w Moskwie - podawana była z cytryną) z Warszawą.
> Pozdrawiam - Agnieszka

Ja jadlam cos takiego, jak fasolka po bretonsku w knajpie hiszpanskiej w
Dreznie. Zamiast przecieru pomidory z puszki, fasolka chyba Mamut zamiast
Jasia. Bylo pyszne.

Anka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-16 09:48:06

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: w...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

>
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:bu86ie$hbo$1@inews.gazeta.pl...
> > ====
> > He, he. Dziesiatki pomyslów i ulepszen. A ja jestem ciekawy, jaki jest
> > _oryginalny_, bretonski przepis. Niestety, nie umiem kumkac. Moze ktos z
> > nienaganna francuszczyzna pokusilby sie o poguglanie, przetlumaczyl i
> > wkleil?
> >
> > waldek
> > ====
> >
> Może ja się nie znam, ale wydajemi się, że fasolka po bretońsku


Kwestia byla juz u nas wielokrotnie omawiana. Wystarczy poguglac w grupie.

Wladyslaw

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 10:51:02

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kwestia byla juz u nas wielokrotnie omawiana. Wystarczy poguglac w
grupie.
====
To ja dla porządku przytoczę fragment starego postu Władyslawa:

"Oto przepis na Haricots blanc a la bretonne wg. arcykaplana kuchni
francuskiej Paula Bocuse:
Na pol kilo gotowanej fasoli siekamy drobno jedna duza cebule i dodajemy ja
w 50 g. roztopionego masla w sredniej wielkosci garnku, mieszajac drewniana
lyzka. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy pol szklanki bialego wytrawnego wina
i redukujemy nastepnie na ogniu do objetosci dwu lyzek do zupy, w tym
momencie dorzucamy 4 dosyc duze pomidory, obrane, wypestkowanei pokrajane w
cwiartki. Solimy szczypta soli, dodajemy posiekany zabek czosnku i troche
pieprzu z mlynka. Dusimy przez kwandrans na malym ogniu. Nastepie dodajemy
do tego ugotowana fasole, zdejmujemy z ognia i dodajemy 50 g, masla w
drobnych kawalkach, mieszajac je rownomiernie z fasola, tak aby z sosikiem
pomidorowym utworzyla kremowa emulsje pokrywajaca jednolicie fasole.
Podajemy."

Jak widać nie ma tu żadnego mięsa, grzybów ani majeranku.
Ta nasza fasolka powinna się nazywać raczej "fasolką po polsku". A mówią, że
oprócz kiszonych ogórków nie mamy nic do zaoferowania Europie!

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-16 17:43:24

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: Radek W <r...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jako ,ze zaczalem ta dyskusje...napisze co wyszlo z calej tej lektury :-)
Do gotujacej(po nocnym moczeniu) fasoli dodalem kostke wołowa..nastepnie
przecier pudliszki,wczesniej zeszklana cebulke ,kielbaske i
boczek,troszke zasmazki,przyprawy,poddusilem i wyszlo super...tak jak
planowalem nie za rzadka ,nie za gesta i pyszna :-)
pozdrawiam
Radek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-17 21:55:18

Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Radek W" <r...@c...pl> napisał w wiadomości
news:bu97ro$27d$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Jako ,ze zaczalem ta dyskusje...napisze co wyszlo z calej tej lektury :-)
> Do gotujacej(po nocnym moczeniu) fasoli dodalem kostke wołowa..nastepnie
> przecier pudliszki,wczesniej zeszklana cebulke ,kielbaske i
> boczek,troszke zasmazki,przyprawy,poddusilem i wyszlo super...tak jak
> planowalem nie za rzadka ,nie za gesta i pyszna :-)
> pozdrawiam
> Radek
====
Znaczy, wchodzisz do Europy z podniesioną głową.
Żabojady! Na kolana!

waldek :-}}}}
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciecierzyca
Gdzie Adaś Cukiernik?
Marmite
dziczyzna
Zrobiłam surówkę całkiem do bani

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »