| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-21 10:15:58
Temat: pytankoWitam !!!
Pierwszy raz na grupie i od razu pytanko :
czy moze grupa wie czy pan maklowicz ( ten z telewizji od podrozy
kulinarnych ) ma jakas stronke w sieci ?
pozdrawiam
gieka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-23 20:56:59
Temat: Odp: pytanko> Pierwszy raz na grupie i od razu pytanko :
> czy moze grupa wie czy pan maklowicz ( ten z telewizji od podrozy
> kulinarnych ) ma jakas stronke w sieci ?
>
Nie wiem czy ma stronę, ale parę dni temu zamówiłam w Merlinie
(www.merlin.com.pl)książkę z jego przepisami.
Wczoraj ją dostałam a dzisiaj robiłam z niej strudel z jabłkami wyszedł
super.
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-25 19:20:24
Temat: Re: pytanko> Witam !!!
> Pierwszy raz na grupie i od razu pytanko :
> czy moze grupa wie czy pan maklowicz ( ten z telewizji od podrozy
> kulinarnych ) ma jakas stronke w sieci ?
>
> pozdrawiam
>
> gieka
>
>
Nie ma!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-27 08:07:00
Temat: Re: pytanko
Agnieszka napisał(a) w wiadomości: ...
>Wczoraj ją dostałam a dzisiaj robiłam z niej strudel z jabłkami wyszedł
>super.
Agnieszko! Z nieba mi spadasz! MIalam wlasnie blagac, czy ktos ma przepis
na strudel, bo rzucilam okiem na Maklowicza swiatecznego, ale za pozno...
Moj mily, nawiasem mowiac, sam mi tego Maklowicza w telewizji wynalazl,
nono.
Poratujesz mnie?
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-27 22:53:07
Temat: Odp: pytanko> > Agnieszko! Z nieba mi spadasz! MIalam wlasnie blagac, czy ktos ma przep
is
> na strudel, bo rzucilam okiem na Maklowicza swiatecznego, ale za pozno...
> Moj mily, nawiasem mowiac, sam mi tego Maklowicza w telewizji wynalazl,
> nono.
Poratujesz mnie?
>
> Margola
Jasne.Oto przepis.
Ciasto:250gmąki, łyżka oliwy, jajko, łyżeczka octu winnego, szczypta soli,
100g masła do zapiekania ciasta, 50g cukru pudru do jego posypania
Nadzienie:750g jabłek, 30g rodzynek, pół łyżeczki cynamonu, 80g bardzo drobn
ej
bułki tartej, 50g masła, 40g cukru
Przesianą mąkę przesypujemy na stolnicę, wlewamy rozbełtane jajko,
oliwę i ocet,dodajemy sól i dolewając letniej wody zagniatamy ciasto
(wolniejsze niż na pierogi).
Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od deski, a na jego powierz
chni
ukażą sie pęcherzyki powietrza. Następnie formujemy z ciasta kulę, kładziemy
ją na omączonej stolnicy, przykrywamy wygrzaną miską i zostawiamy na godzinę
.
Na stole rozkładamy czysty obrus, oprószamy go mąką, a pod spód wkładamy
talerz obrócony do góry dnem.Ciasto lekko rozwałkowujemy, kładziemy na obrus
ie ( na talerzu) i omączonymi rękami wyciągamy ku sobie.Grubsze końce ciasta
,
zwisające poza stół,obcinamy nożyczkami. Wyciagnięte ciasto zostawiamy do le
kkiego przeschnięcia.
Przygotowujemy nadzienie: umyte i obrane jabłka szatkujemy,
dodajemy rodzynki,cukier i cynamon>Ciasto skrapiamy stopionym masłem i posyp
ujemybułką tartą.
Na bułke nakładamy jabłka z rodzynkmi. Następnie, pomagając sobie obrusem,
zwijamy ciasto w rulon.Końce rulonu zaginamy pod spód.
Ciasto układamy w kształcie ślimaka na blasze posmarowanej masłem.
Polwamy je stopionym masłem,wstawiamy do goracego piekarnika i pieczemy 30 m
inut,
od czasu do czasu skrapiając masłem.Upieczony strudel kroimy na kawałki,
posypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepły.
Życzę smacznego
Ps:ciasto musi być naprawdę miękkie, inaczej podczas pieczenia bardzo się sp
iecze
i będzie twarde(wiem to z własnego doświadczenia).
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 07:58:48
Temat: PytankoCzy ktos z was wie jak sie piecze bajgle, zapytala mnie o to dziewczyna z NY
z prosba o przepis.
--
ROXANAA
R...@o...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 08:27:04
Temat: Re: Pytanko
>
> Czy ktos z was wie jak sie piecze bajgle, zapytala mnie o to dziewczyna z NY
> z prosba o przepis.
>
Elwiroxano, a masz!
Bendziem wozić sowy do Aten (NY to obecnie stolica bejgele, zwanych po
tamtejszemu bagel).
Waldek
Basic Bagel Recipes
Yield: 12 Servings
2 c Warm water
2 pk Active dry yeast
3 tb Sugar
3 ts Salt
5 3/4 c Flour
3 qt Water
1 tb Sugar
Cornmeal to sprinkle baking sheet
1 Egg yolk
1 tb Water
Combine warm water, yeast and sugar. Let stand 5
minutes, stir in salt. Gradually mix in 4 cups of flour, beat at medium
speed for
5 minutes. With spoon add 1 1/4 cups more flour to
make a stiff dough. Turn out on a floured board and knead until smooth,
elastic, and no longer sticky (about 15 minutes),
adding more flour as needed. Dough should be firmer than for most yeast
breads.
Place in a greased bowl, cover, let rise until almost
doubled (about 40 minutes). Knead dough lightly and divide into 12 equal
pieces. To shape, knead each piece, forming it into a
smooth ball. Holding ball with both hands, poke your thumbs through the
center. With one thumb in hole, work around
perimeter, shaping bagel like a doughnut 3 to 3 1/2 inches across. Place
shaped
bagels on lightly floured board, cover lightly and
let stand in a warm place for 20 minutes. Bring the 3 quarts of water
and 1 tbls
sugar to boiling in large kettle. Adjust heat to keep
it boiling gently. Lightly grease baking sheet and sprinkle with
cornmeal. Heat
oven to 400 degrees. Gently lift one bagel at a time
and drop into water, boil about 4 at a time, turning often, for 5
minutes. Lift out
with slotted spatula, drain briefly on a towel and
place on baking sheet. Brush with glaze made with 1 egg yolk and 1 tbls
water.
Bake 35 - 40 minutes, or until well browned and
crusty. Cool on rack.
WHOLE WHEAT BAGELS: Follow basic recipe, omitting
sugar. Use 3 T honey instead. In place of flour, use 2 cups whole
wheat flour, 1/2 cup wheat germ, and about 2 3/4 cup
all purpose flour, blended together. Knead with white flour.
PUMPERNICKEL BAGELS: Follow basic recipe, omitting
sugar. Use 3 T dark molasses in place of
sugar. In place of flour use 2 cups rye, 2 cups whole
wheat, 1 3/4 cups all purpose flour blended together. Knead with white
flour.
ONION BAGELS: Add 1/2 cup instant toasted onion to
basic dough with the yeast , water and sugar in basic recipe.
SEEDED BAGELS: Sprinkle boiled bagels with sesame
seed, poppy seed, or caraway seed after using egg wash and before
baking.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |