| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-12 22:26:49
Temat: pyzy poznanskieKonrad Brywczynski wrotki :
>Cały czas rozmawiamy o drożdżowych kluskach gotowanych na parze, tak?
>U mnie w domu nazywa się je pampuchami
Nie wiem czy mieszkasz w Poznaniu , ale wydaje mi sie , ze nie !
Pyzy to sa Pyzy ! a nie zadne drozdzowe kluski ! Sa to takie buleczki z ta
jednak roznica , ze nie wypiekane a gotowane na parze :-)
Pozdrow... :-)
--
Dorota & Adamcio____________Poznan
YAMAHA__________________FZR 600
gadu: Dorota -313697; Adam -4405
mail Dorota: a...@w...pl
mail Adam: k...@u...com.pl
________POZNAN_ZONE___________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-13 09:32:45
Temat: Re: pyzy poznanskieUżytkownik "Dorota&Adamcio" <a...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:969nu8$2rq$1@news.tpi.pl...
| Konrad Brywczynski wrotki :
|
| >Cały czas rozmawiamy o drożdżowych kluskach gotowanych na parze, tak?
| >U mnie w domu nazywa się je pampuchami
|
| Nie wiem czy mieszkasz w Poznaniu , ale wydaje mi sie , ze nie !
Ja nie mieszkam, ale wciąż w Poznaniu i Wielkopolsce mam mase krewnych.
| Pyzy to sa Pyzy ! a nie zadne drozdzowe kluski ! Sa to takie buleczki z ta
| jednak roznica , ze nie wypiekane a gotowane na parze :-)
No więc nie masz racji. W mojej książce kucharskiej pyzy poznańskie (są jeszcze
warszawskie) są w dziele kluski. Jest przepis na pyzy jako takie oraz pyzy
nadziewanem, a wśród farszów pojawia się konfitura. Ale jak zwał, tak zwał.
Ale przejdę już do przepisu z kajetu mojej mamy:
50 dkg mąki
4 dkg drożdżu
1 dkg cukru
1/2 (do 3/4) szkl. mleka
2 jajka całe
2 żółtka
5 dkg masła (lub margaryny)
sól
3 dkg mąki do podsypywania
Zrobić rzadkie ciasto drożdżowe i zostrawić, by podrosło. Formować
kule (można je nadziewać farszem). Układać na stolnicy posypanej mąką.
Zostawić do wyrośnięcia. Gotować na parze 15-20 minut.
--
Konrad J. Brywczyński "Okienka, które nie działają,
b...@w...pdi.net to się za duże pieniądze
www.kjb.w.pl sprzedaje..."
UIN:27412398 'tsca'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |