Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pyzy poznanskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

pyzy poznanskie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-12 22:26:49

Temat: pyzy poznanskie
Od: "Dorota&Adamcio" <a...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Brywczynski wrotki :

>Cały czas rozmawiamy o drożdżowych kluskach gotowanych na parze, tak?
>U mnie w domu nazywa się je pampuchami

Nie wiem czy mieszkasz w Poznaniu , ale wydaje mi sie , ze nie !
Pyzy to sa Pyzy ! a nie zadne drozdzowe kluski ! Sa to takie buleczki z ta
jednak roznica , ze nie wypiekane a gotowane na parze :-)

Pozdrow... :-)
--
Dorota & Adamcio____________Poznan
YAMAHA__________________FZR 600
gadu: Dorota -313697; Adam -4405
mail Dorota: a...@w...pl
mail Adam: k...@u...com.pl
________POZNAN_ZONE___________


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-13 09:32:45

Temat: Re: pyzy poznanskie
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dorota&Adamcio" <a...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:969nu8$2rq$1@news.tpi.pl...
| Konrad Brywczynski wrotki :
|
| >Cały czas rozmawiamy o drożdżowych kluskach gotowanych na parze, tak?
| >U mnie w domu nazywa się je pampuchami
|
| Nie wiem czy mieszkasz w Poznaniu , ale wydaje mi sie , ze nie !

Ja nie mieszkam, ale wciąż w Poznaniu i Wielkopolsce mam mase krewnych.

| Pyzy to sa Pyzy ! a nie zadne drozdzowe kluski ! Sa to takie buleczki z ta
| jednak roznica , ze nie wypiekane a gotowane na parze :-)

No więc nie masz racji. W mojej książce kucharskiej pyzy poznańskie (są jeszcze
warszawskie) są w dziele kluski. Jest przepis na pyzy jako takie oraz pyzy
nadziewanem, a wśród farszów pojawia się konfitura. Ale jak zwał, tak zwał.

Ale przejdę już do przepisu z kajetu mojej mamy:

50 dkg mąki
4 dkg drożdżu
1 dkg cukru
1/2 (do 3/4) szkl. mleka
2 jajka całe
2 żółtka
5 dkg masła (lub margaryny)
sól
3 dkg mąki do podsypywania

Zrobić rzadkie ciasto drożdżowe i zostrawić, by podrosło. Formować
kule (można je nadziewać farszem). Układać na stolnicy posypanej mąką.
Zostawić do wyrośnięcia. Gotować na parze 15-20 minut.

--
Konrad J. Brywczyński "Okienka, które nie działają,
b...@w...pdi.net to się za duże pieniądze
www.kjb.w.pl sprzedaje..."
UIN:27412398 'tsca'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

curacao
Herman - ciasto szczęścia
Pomocy !!!
Paczki (ponczki) wiedenskie
Re: ocet balsamiczny?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »