| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-23 12:56:58
Temat: racuchyCześć!
Pilnie poszukuję przepisu na racuchy drożdżowe z jabłkami.
Dzięki,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-23 19:15:57
Temat: Re: racuchy
kpt_kirk wrote:
> Cześć!
> Pilnie poszukuję przepisu na racuchy drożdżowe z jabłkami.
>
> Dzięki,
> Ania
Nie znalazlam przepisu dokladnie na racuchy drozdzowe z jablkami. Mam za
to kilka innych, m.in. na racuchy drozdzowe (nie wiem, czy mozna do nich
dodawac jablka - ja nie probowalam takich eksperymentow) oraz na
"racuchopodobne" produkty zastepcze ;-)
Racuchy drozdzowe:
2 szkl. maki pszennej
1 i 1/4 szkl. mleka
3 jaja
1/3 szkl. cukru
2 dag drozdzy
2 lyzki skorki pomaranczowej w cukrze lub olejek waniliowy
Make przesiac; jaja utrzec z cukrem i szczypta soli; drozdze pokruszyc i
rozmieszac w cieplym mleku, dodac make, roztopiona margaryne, ubite
jaja, skorke lub olejek. Wszystkie skladniki wymieszac, wyrobic ciasto
az do spulchnienia, pozostawic w cieple do wyrosniecia. Gdy ciasto
powiekszy dwukrotnie swoja objetosc, nakladac na goracy tluszcz lyzka
moczona za kazdym razem w wodzie.
Powiem szczerze, ze nie przepadam za robieniem tych racuchow. Za to z
powodzeniem zastepuje ten przepis innym, wlasnie na racuchy z jablkami
(wiem, wiem, juz raz bylam pouczona na tej grupie, ze nie sa to
tradycyjne racuchy ;-) - mimo tego stosuje przepis z duzym powodzeniem)
"Racuchy" z jablkami:
20 dag maki
niepelna szklanka mleka
2 jaja
szczypta soli
(ew. lyzka oleju)
Make wymieszac z mlekiem, dodac jaja, sol i ew. olej, wszystko dokladnie
zmiksowac. Na koncu dodac 2-3 jablka pokrojone w plasterki lub w kostke.
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-24 17:48:45
Temat: Re: racuchy
>
> Nie znalazlam przepisu dokladnie na racuchy drozdzowe z jablkami. Mam za
> to kilka innych, m.in. na racuchy drozdzowe (nie wiem, czy mozna do nich
> dodawac jablka - ja nie probowalam takich eksperymentow) oraz na
> "racuchopodobne" produkty zastepcze ;-)
>
mozna dodawac, wiem bo sama tak robie
zawsze dodaje jakies 2 jabka starte na grubych oczkach i troche cynamonu
wychodzi poprostu niebo!!!:)
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |