« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-29 20:59:40
Temat: ratunek zbyt ostrej potrawy !!!witam!
gotując dzisiaj kurczaka w papryce po węgiersku pomyliłam papryki...zamiast
słodkiej wsypałam ostrą...
proszę o poradę jak uratować taką zbyt pikantną potrawę.
Pozdrawiam
Dorotkaa
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-29 22:43:02
Temat: Re: ratunek zbyt ostrej potrawy !!!Dorota Ruebenbauer<d...@g...SKASUJ-TO.pl>
news:cbsl7s$br0$1@inews.gazeta.pl:
> witam!
>
> gotując dzisiaj kurczaka w papryce po węgiersku pomyliłam
> papryki...zamiast słodkiej wsypałam ostrą...
> proszę o poradę jak uratować taką zbyt pikantną potrawę.
Zaprosić mnie na "zbyt" pikantnego kurczaka :)
Paff
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-29 23:36:15
Temat: Re: ratunek zbyt ostrej potrawy !!!Dorota Ruebenbauer wrote:
> witam!
>
> gotując dzisiaj kurczaka w papryce po węgiersku pomyliłam papryki...zamiast
> słodkiej wsypałam ostrą...
> proszę o poradę jak uratować taką zbyt pikantną potrawę.
Skoro piszesz "gotując", tzn. powstał sos? W takim razie ostudź go,
zbierz tłuszcz z wierzchu i wyrzuć. Ten ostry składnik papryki
(kapsaicyna, o ile mnie pamięć nie myli) rozpuszcza się w tłuszczach.
Możliwe więc, że cały kurczak będzie dość pikantny, ale na to już nie
wiem jak poradzić. Może poddusić tego kurczaka jeszcze trochę w nowym sosie.
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-29 23:43:51
Temat: Re: ratunek zbyt ostrej potrawy !!!Dorota Ruebenbauer wrote:
> witam!
>
> gotując dzisiaj kurczaka w papryce po węgiersku pomyliłam
> papryki...zamiast słodkiej wsypałam ostrą...
> proszę o poradę jak uratować taką zbyt pikantną potrawę.
>
> Pozdrawiam
>
> Dorotkaa
===
Zrobiłem kiedyś to samo (chyba z bigosem). Już nie pamiętam kto tu udzielił
mi rady, ale była dobra.
Spora część papryki gromadzi się w tłuszczu. Trzeba go zebrać z powierzchni
sosu. Żeby było łatwiej, można to zrobić po schłodzeniu w lodówce.
Mojemu bigosowi bardzo pomogło.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-30 16:59:38
Temat: Re: ratunek zbyt ostrej potrawy !!!Zlalbym wywar i zalal czysta woda i gotowal ponownie.
Moze wyjac kurczaka i usmazyc po hindusku z curry i innymi odpowiednimi
dodatkami - bedzie smaczne danie azjatyckie.
Moze wyjac kurczaka i usmazyc z ciemnym sosem sojowym i innymi odpowiednimi
dodatkami - bedzie kurczak po seczuansku.
Pozdrawiam
Rafal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |