| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-17 16:11:06
Temat: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?Jakiś czas temu oglądałam program, w którym Nigella robiła risotto. Niestety
nie zapisałam przepisu, a bardzo chciałabym je zrobić.
Moze ktoś z Was ma zapisany? Zaglądałam juz na stronę tvn style, ale akurat
tego przepisu nie ma :-(
Dzięki i pozdrawiamy
Barbara i Maleńka (~11.10.2006)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-17 20:40:06
Temat: Re: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?In news:eejs1s$a1j$1@opal.icpnet.pl, Barbara K. wrote:
> Jakiś czas temu oglądałam program, w którym Nigella robiła risotto.
> Niestety nie zapisałam przepisu, a bardzo chciałabym je zrobić.
> Moze ktoś z Was ma zapisany? Zaglądałam juz na stronę tvn style, ale
> akurat tego przepisu nie ma :-(
Cytrynowe?
Ingredients:
2 shallots
1 stick of celery
60g unsalted butter
1 tbspn olive oil
300g risotto rice, preferably Vialone Nano
1 litre vegetable stock (I use Marigold stock powder)
Zest and juice of 1/2 an unwaxed lemon
Needles from 2 small sprigs of fresh rosemary, finely chopped
1 egg yolk
60ml (4 tbspns) grated Parmesan, plus more to sprinkle
60ml (4 tbspns) double cream
Malden salt to taste
Good grating pepper, preferably white
Instructions:
Put the shallots and celery into a Magimix and blitz until they are a
finely chopped mush. Heat half the butter, the oil and the shallot and
celery mixture in a wide saucepan, and cook to soften the mixture for
about 5 minutes making sure it doesn't catch. Mix in the rice, stirring to
give it a good coating of oil and butter. Meanwhile, heat the stock in
another saucepan and keep it at simmering point.
Pour in a ladle full of the stock into the rice and keep stirring until
the stock is absorbed. Then add another ladle full and stir again,
continue doing this until the rice is al dente. You may not need all of
the stock, equally, you may need to add hot water from the kettle.
Mix the lemon zest and the rosemary into the risotto, and in a small bowl
beat the egg yolk, lemon juice, Parmesan, cream and pepper.
When the risotto is ready - when the rice is no longer chalky but still
has some bite - take it off the heat and add the bowl of eggy lemony
mixture, and the remaining butter and salt to taste. Serve with more
grated Parmesan if you wish, check the seasoning and dive in.
Serves 2.
http://www.channel4.com/life/microsites/N/nigella/bi
tes2.shtml#recipe2
Hania
--
***
What is a detour? A wrong way to the right place. [Laurel & Hardy]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-18 07:05:15
Temat: Re: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?> Cytrynowe?
> ...
Nie jestem pewna, czy cytrynowe. Pamiętam tylko, że najpierw gotowała kurę w
takim jakby kamiennym dużym garnku, ale co dalej kompletnie nie pamiętam...
Chociaż nie przypominam sobie, żeby miało coś wspólnego z cytryną.
Dzięki za przepis - miałam nadzieję, ze go gdzieś w jezyku polskim, ale
trudno - najwyżej później przetłumaczę.
Pozdrawiamy
Barbara i Maleńka, co chcą się nauczyć robić porządne risotto :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-18 08:27:04
Temat: Re: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?
Barbara K. napisał(a):
> > Cytrynowe?
> > ...
>
> Nie jestem pewna, czy cytrynowe. Pamiętam tylko, że najpierw gotowała kurę w
> takim jakby kamiennym dużym garnku, ale co dalej kompletnie nie pamiętam...
> Chociaż nie przypominam sobie, żeby miało coś wspólnego z cytryną.
> Dzięki za przepis - miałam nadzieję, ze go gdzieś w jezyku polskim, ale
> trudno - najwyżej później przetłumaczę.
>
> Pozdrawiamy
> Barbara i Maleńka, co chcą się nauczyć robić porządne risotto :-)
Może nie będzie tak dokładnie co do mililitra czy grama, ale powinno
być OK.
Hania podała chyba dokładne dane więc możesz porównać a to może
dla Ciebie bedzie łatwiejsze niz tłumaczenie.
300g ryżu ( musi być specjalny do risotto) ,
1l rosołu,
dymka i jedna gałązka sekera naciowego posiekana i zeszklona na
mieszaninie masła i oliwy.
dodajesz do tego ryż mieszasz i po chochli dodajesz rosół. Każdą
następną chochlę dopiero kiedy ryż wchłonie poprzednią.
Sos : śmietana( ja dałam ok 100ml 30%) + żółtko + parmezan + sok z
połowy cytryny + skórka otarta z cyrtryny+ trochę posiekanego
świeżego rozmaryny.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-18 08:27:09
Temat: Re: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?
Barbara K. napisał(a):
> > Cytrynowe?
> > ...
>
> Nie jestem pewna, czy cytrynowe. Pamiętam tylko, że najpierw gotowała kurę w
> takim jakby kamiennym dużym garnku, ale co dalej kompletnie nie pamiętam...
> Chociaż nie przypominam sobie, żeby miało coś wspólnego z cytryną.
> Dzięki za przepis - miałam nadzieję, ze go gdzieś w jezyku polskim, ale
> trudno - najwyżej później przetłumaczę.
>
> Pozdrawiamy
> Barbara i Maleńka, co chcą się nauczyć robić porządne risotto :-)
Może nie będzie tak dokładnie co do mililitra czy grama, ale powinno
być OK.
Hania podała chyba dokładne dane więc możesz porównać a to może
dla Ciebie bedzie łatwiejsze niz tłumaczenie.
300g ryżu ( musi być specjalny do risotto) ,
1l rosołu,
dymka i jedna gałązka sekera naciowego posiekana i zeszklona na
mieszaninie masła i oliwy.
dodajesz do tego ryż mieszasz i po chochli dodajesz rosół. Każdą
następną chochlę dopiero kiedy ryż wchłonie poprzednią.
Sos : śmietana( ja dałam ok 100ml 30%) + żółtko + parmezan + sok z
połowy cytryny + skórka otarta z cyrtryny+ trochę posiekanego
świeżego rozmaryny.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-18 10:23:27
Temat: Re: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?Dzięki serdeczne.
Jutro wypróbuję. Zastanawiam się jeszcze, z jakiego ryżu zrobić to risotto.
Jest jakiś specjalny do tego celu?
Pozdrawiamy
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-18 10:31:41
Temat: Re: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?Barbara K. napisał(a) 18/09/2006 12:23:
> Dzięki serdeczne.
> Jutro wypróbuję. Zastanawiam się jeszcze, z jakiego ryżu zrobić to risotto.
> Jest jakiś specjalny do tego celu?
Tak. Odmiana Arborio. Jest w lepszych supermarketach - uprzedzam, trochę
kosztuje, ale efekt jest rewelacyjny.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-18 10:33:37
Temat: Re: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?> Tak. Odmiana Arborio. Jest w lepszych supermarketach - uprzedzam, trochę
> kosztuje, ale efekt jest rewelacyjny.
Dzięki serdeczne. W takim razie wybiorę się pewnie do Piotra i Pawła. Może
tam znajdę.
Pozdrawiamy
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-18 10:38:38
Temat: Re: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?Barbara K. napisał(a) 18/09/2006 12:33:
>> Tak. Odmiana Arborio. Jest w lepszych supermarketach - uprzedzam, trochę
>> kosztuje, ale efekt jest rewelacyjny.
>
> Dzięki serdeczne. W takim razie wybiorę się pewnie do Piotra i Pawła. Może
> tam znajdę.
Powinien być :-) A swoją drogą takie cytrynowe risotto może być niezłe,
muszę też spróbować.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-20 09:39:55
Temat: Re: risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?> Powinien być :-) A swoją drogą takie cytrynowe risotto może być niezłe,
> muszę też spróbować.
Właśnie wróciłam z Piotra i Pawła z paczką ryżu do risotto :-) Dzisiaj sądny
dzień..
Pozdrawiamy
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |