| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-17 16:37:06
Temat: Jak zrobić placki po węgiersku?Witam. Chodzi mi o takie placki ziemniaczane z pysznym gulaszykiem w środku
i kapką śmietany na wierzchu. Jadłam coś takiego w Sobótce po Ślężą i
nazywało się to plackiem po ślężańsku :))) Zasadniczo umiem robić placki
ziemniaczane, ale po pierwsze u mnie jada się je cieniutkie i trasznie
chrupiace tak, żeby potem wszystkim umierała wątroba przez pół tygodnia, a
te węgierskie były jakieś takie grube. Po drugie ciasto zawsze wychodzi
jasne i nie ciemnieje, a to jedzone wtedy przeze mnie miało lekko ziemisty
kolor. Dostałam jakieś wybrakowane???
Proszę o radę i pozdrawiam wszystkich. Bosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-17 17:27:44
Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?
Użytkownik "dolby" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eejtso$sm6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam. Chodzi mi o takie placki ziemniaczane z pysznym gulaszykiem w
środku
> i kapką śmietany na wierzchu. Jadłam coś takiego w Sobótce po Ślężą i
> nazywało się to plackiem po ślężańsku :))) Zasadniczo umiem robić placki
> ziemniaczane, ale po pierwsze u mnie jada się je cieniutkie i trasznie
> chrupiace tak, żeby potem wszystkim umierała wątroba przez pół tygodnia,
a
> te węgierskie były jakieś takie grube. Po drugie ciasto zawsze wychodzi
> jasne i nie ciemnieje, a to jedzone wtedy przeze mnie miało lekko ziemisty
> kolor. Dostałam jakieś wybrakowane???
> Proszę o radę i pozdrawiam wszystkich. Bosia
Witam
Tu jest przepis na placki /placek sloneczny/. Sa rozne nazwy, placek
cyganski, wegierski.
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html
a tutaj jest fotka
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/potrawy.html
Pozdr
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-17 18:18:12
Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?Użytkownik "dolby" napisał:
> ciasto zawsze wychodzi jasne i nie ciemnieje, a to jedzone wtedy
> przeze mnie miało lekko ziemisty kolor. Dostałam jakieś wybrakowane
> ???
Starte ziemniaki ciemnieją przy dłuższym przetrzymywaniu - ale to
tylko witamina C się rozkłada, podobnie jak w przekrojonych jabłkach.
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 70000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-18 06:47:29
Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?Dzieki serdeczne, ale to i tak wyglądało inaczej. To już nieistotne, grunt,
że smakowicie wygląda i jest pyszne. Pozdrawiam. Bosia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-18 10:21:18
Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?dolby wrote:
> Witam. Chodzi mi o takie placki ziemniaczane z pysznym gulaszykiem w
> środku i kapką śmietany na wierzchu. Jadłam coś takiego w Sobótce po
> Ślężą i nazywało się to plackiem po ślężańsku :))) Zasadniczo umiem
> robić placki ziemniaczane, ale po pierwsze u mnie jada się je
> cieniutkie i trasznie chrupiace tak, żeby potem wszystkim umierała
> wątroba przez pół tygodnia, a te węgierskie były jakieś takie grube.
> Po drugie ciasto zawsze wychodzi jasne i nie ciemnieje, a to jedzone
> wtedy przeze mnie miało lekko ziemisty kolor. Dostałam jakieś
> wybrakowane???
Qrczę, a ja tyle czasu się starałam żeby były w miarę cienkie i nie
buro-zielone tylko złociste, i byłam wręcz przekonana, że właśnie takie mają
być ;-)
Ania O_o
--
Kiedy sądzisz, że już gorzej być nie może - na pewno będzie.
Kiedy sądzisz, że będzie dobrze - kompletnie się mylisz.
Kiedy sądzisz, że myśląc, że będzie źle też się mylisz - będzie
jeszcze gorzej.
mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ # gg:1737648 # www.madej.master.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-18 12:28:50
Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?
> Qrczę, a ja tyle czasu się starałam żeby były w miarę cienkie i nie
> buro-zielone tylko złociste, i byłam wręcz przekonana, że właśnie
Pewnie Ameryki nie odkryję ale dodanie mleka zapobiega ciemnieniu
(brunatnieniu) placków :)
pozdrawiam
leku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |