Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić placki po węgiersku?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobić placki po węgiersku?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-17 16:37:06

Temat: Jak zrobić placki po węgiersku?
Od: "dolby" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam. Chodzi mi o takie placki ziemniaczane z pysznym gulaszykiem w środku
i kapką śmietany na wierzchu. Jadłam coś takiego w Sobótce po Ślężą i
nazywało się to plackiem po ślężańsku :))) Zasadniczo umiem robić placki
ziemniaczane, ale po pierwsze u mnie jada się je cieniutkie i trasznie
chrupiace tak, żeby potem wszystkim umierała wątroba przez pół tygodnia, a
te węgierskie były jakieś takie grube. Po drugie ciasto zawsze wychodzi
jasne i nie ciemnieje, a to jedzone wtedy przeze mnie miało lekko ziemisty
kolor. Dostałam jakieś wybrakowane???
Proszę o radę i pozdrawiam wszystkich. Bosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-17 17:27:44

Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dolby" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eejtso$sm6$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam. Chodzi mi o takie placki ziemniaczane z pysznym gulaszykiem w
środku
> i kapką śmietany na wierzchu. Jadłam coś takiego w Sobótce po Ślężą i
> nazywało się to plackiem po ślężańsku :))) Zasadniczo umiem robić placki
> ziemniaczane, ale po pierwsze u mnie jada się je cieniutkie i trasznie
> chrupiace tak, żeby potem wszystkim umierała wątroba przez pół tygodnia,
a
> te węgierskie były jakieś takie grube. Po drugie ciasto zawsze wychodzi
> jasne i nie ciemnieje, a to jedzone wtedy przeze mnie miało lekko ziemisty
> kolor. Dostałam jakieś wybrakowane???
> Proszę o radę i pozdrawiam wszystkich. Bosia
Witam
Tu jest przepis na placki /placek sloneczny/. Sa rozne nazwy, placek
cyganski, wegierski.
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html
a tutaj jest fotka
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/potrawy.html
Pozdr
maf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-17 18:18:12

Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?
Od: "Aicha" <b...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "dolby" napisał:

> ciasto zawsze wychodzi jasne i nie ciemnieje, a to jedzone wtedy
> przeze mnie miało lekko ziemisty kolor. Dostałam jakieś wybrakowane
> ???

Starte ziemniaki ciemnieją przy dłuższym przetrzymywaniu - ale to
tylko witamina C się rozkłada, podobnie jak w przekrojonych jabłkach.

--
Pozdrawiam - Aicha

Dozwolone od lat 18 - na liczniku 70000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-18 06:47:29

Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?
Od: "dolby" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki serdeczne, ale to i tak wyglądało inaczej. To już nieistotne, grunt,
że smakowicie wygląda i jest pyszne. Pozdrawiam. Bosia

>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-18 10:21:18

Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?
Od: "@nn" <a...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

dolby wrote:
> Witam. Chodzi mi o takie placki ziemniaczane z pysznym gulaszykiem w
> środku i kapką śmietany na wierzchu. Jadłam coś takiego w Sobótce po
> Ślężą i nazywało się to plackiem po ślężańsku :))) Zasadniczo umiem
> robić placki ziemniaczane, ale po pierwsze u mnie jada się je
> cieniutkie i trasznie chrupiace tak, żeby potem wszystkim umierała
> wątroba przez pół tygodnia, a te węgierskie były jakieś takie grube.
> Po drugie ciasto zawsze wychodzi jasne i nie ciemnieje, a to jedzone
> wtedy przeze mnie miało lekko ziemisty kolor. Dostałam jakieś
> wybrakowane???

Qrczę, a ja tyle czasu się starałam żeby były w miarę cienkie i nie
buro-zielone tylko złociste, i byłam wręcz przekonana, że właśnie takie mają
być ;-)
Ania O_o

--
Kiedy sądzisz, że już gorzej być nie może - na pewno będzie.
Kiedy sądzisz, że będzie dobrze - kompletnie się mylisz.
Kiedy sądzisz, że myśląc, że będzie źle też się mylisz - będzie
jeszcze gorzej.
mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ # gg:1737648 # www.madej.master.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-18 12:28:50

Temat: Re: Jak zrobić placki po węgiersku?
Od: "leku" <l...@p...wprost.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Qrczę, a ja tyle czasu się starałam żeby były w miarę cienkie i nie
> buro-zielone tylko złociste, i byłam wręcz przekonana, że właśnie

Pewnie Ameryki nie odkryję ale dodanie mleka zapobiega ciemnieniu
(brunatnieniu) placków :)

pozdrawiam
leku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

risotto Nigelli Lawson - ma ktoś przepis?
Prośba o pomoc w identyfikacji owocka
nowa sałatka :)
Knedle POMOCY
Pytanie o KITCHEN AID

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »