| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-05 17:24:57
Temat: risotto w prodiżuWitam,
Dosłownie przed chwilą zasubskrybowałam tą listę i muszę powiedzieć że
jestem nią zachwycona. Żałuję że tak późno ją odkryłam. Pozwolicie, że od
razu wykorzystam waszą wiedzę.
Otóż nie posiadam niestety piekarnika i na pocieszenie otrzymałam prodiż.
Dobre i to. Jednak zastanawia mnie, czy w takim prodiżu można zrobić np.
risotto czy raczej nie polecacie. Robiłam ostatnio eksperyment z lazanią i o
dziwo się udał.
Będę wdzięczna za porady, a w ogóle może ktoś polecić jakiś ciekawy przepis
na risotto? Przyznam się że robiłam je raz gdzieś nad ranem ale pod dyktando
znajomego z którym utraciłam kontakt. Było wręcz niesamowite ( nie
wykluczam, że może z uwagi na dość nietypową porę przyrządzania:-))
Aha! Jestem oczywiście początkującym kucharzem i gotowanie sprawia mi
jeszcze olbrzymią przyjemność. Porwałam się nawet na stworzenie własnej
strony kulinarnej napisanej z myślą o takich niedoświadczonych, zielonych
ludkach jak ja:-)) - czyli przepisy rozpisałam na ziarenka soli:-)) Jest tam
też parę nienajlepszych zdjęć przygotowywanych przeze mnie potraw, ale
przecież od czegoś trzeba zacząć. Więc jeśli miałby ktoś ochotę zajrzeć to
zapraszam http://members.chello.pl/m.hulewicz/kuchnia/index.ht
m
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-05 18:37:11
Temat: Re: risotto w prodiżuWitaj Ewo
Skromne z Ciebie dziewcze, Twoja strona jest bardzo fajna(juz siedzi w moich
ulubionych ;-)) a zdjecia sa ladne.
Mam nadzieje ze dobrze sie bedziesz z nami bawila, korzystala z przepisow i
radzila potrzebujacym.
Co do risotto, to na pewno mozesz robic w prodizu, w nim mozna zrobic chyba
wszystko, tak jak w piekarniku.
serdecznie pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-05 23:56:55
Temat: Re: risotto w prodiżuWitam serdecznie w naszej wirtualnie rzeczywistej kuchni ;o)))) Ciesz sie
razem z nami, smakuj i jak najczesciej podrzucaj nam nowe fajne pomysly :o))
Stronke naprawde masz bardzo fajna, bardzo mi sie podobala :o))) Juz jest w
moich "Ulubionych" :o)
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
FAQ : http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/faq/index.html
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-06 01:08:13
Temat: Re: risotto w prodiżu
Basia wrote:
> Co do risotto, to na pewno mozesz robic w prodizu, w nim mozna zrobic chyba
> wszystko, tak jak w piekarniku.
Risotto w prodizu? Klasycznie po wlosku risotto robi sie w glebokiej patelni:
1/2 szklanki ryzu arborio
1/2 szklanki bialego wina wytrawnego
2-3 szklanki rosolu, ile "przyjmie"
2 lyzki oliwy
1 cebula
dodatki (prosciutto, szparagi, czerwona papryka, grzyby, etc.)
Rozgrzac oliwe na patelni i dodac ryz. Podsmazyc troche, az ziarna
zaczna matowiec. Zalac winem, zmniejszyc ogien odparowac wino, ciagle
mieszajac. Dodac pol szklanki rosolu i odparowac, mieszajac. I tak
powtarzac po pol szklanki, az ryz jest prawie miekki, z lekkim twardym
srodkiem. Dodac (np.) sparzone szparagi pokrojone w kawalki i prosciutto
pokrojone w kawaleczki, wymieszac i dodawac minimalnie rosolu,
odparowujac, az ryz bedzie dobry.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-06 06:49:36
Temat: Re: risotto w prodiżu
>
> Risotto w prodizu? Klasycznie po wlosku risotto robi sie w glebokiej
patelni:
no tak...więc w prodizu Ewa zrobi zapiekanke ryzowa ;-))
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-06 10:01:32
Temat: Re: risotto w prodiżuBasiu, WIELKIE DZIĘKI za dobre słowa:-)))
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-06 10:01:33
Temat: Re: risotto w prodiżuDziękuję, dziękuję wszystkim za dobre słowa, a przedewszystkim za oświecenie
co do istoty risotto. Przepis zaproponowany przez Magdę oczywiście
wypróbuję, sfotografuję i umieszczę na swojej stronie:-))
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-06 13:05:41
Temat: Re: risotto w prodiżu
"Ewa" <e...@w...pl> wrote in message
news:1a788.408546$5G5.3120734@news.chello.at...
> Dziękuję, dziękuję wszystkim za dobre słowa, a przedewszystkim za
oświecenie
> co do istoty risotto. Przepis zaproponowany przez Magdę oczywiście
> wypróbuję, sfotografuję i umieszczę na swojej stronie:-))
ale nie pokazują się zdjątka omletów
ja chceeeeee zobaczyc omlety !!!
--
duzia buzia ;-)
M.
prezentowane przeze mnie poglądy są moimi prywatnymi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-06 13:40:55
Temat: Re: risotto w prodiżu> ale nie pokazują się zdjątka omletów
> ja chceeeeee zobaczyc omlety !!!
>
Obiecuję, że będą w weekend:-)) z wyjątkiem omletu z kurkami bo nie mam
kurek-:(( ale troszeczkę oszukam i zrobię z pieczarkami:-))
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-06 20:14:35
Temat: Re: risotto w prodiżu
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C6081FD.E707FC07@west.net...
>
>
> Basia wrote:
> > Co do risotto, to na pewno mozesz robic w prodizu, w nim mozna zrobic
chyba
> > wszystko, tak jak w piekarniku.
>
> Risotto w prodizu? Klasycznie po wlosku risotto robi sie w glebokiej
patelni:
> 1/2 szklanki ryzu arborio
> 1/2 szklanki bialego wina wytrawnego
> 2-3 szklanki rosolu, ile "przyjmie"
> 2 lyzki oliwy
> 1 cebula
> dodatki (prosciutto, szparagi, czerwona papryka, grzyby, etc.)
A gdzie maslo i parmezan? Nie dodajesz? W moich przepisach pod sam koniec
dodaje sie troche masla i parmezan i zdejmuje z ognia. Trzyma chwile aby te
ostatnie skladniki sie rozpuscily i dopiero podaje.
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |