Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia salatki

Grupy

Szukaj w grupach

 

salatki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-03 20:07:34

Temat: salatki
Od: "Ewelian Kiełb" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam
potrzebuje przepis na dobra salatke na uroczystosc chrzcin.cos dostepnego w
tym okresie chodzi mi o skladniki i dobrego macie jakies ulubione, jestem
wdzieczna za kazdy przepis
pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-03 20:30:20

Temat: Re: salatki
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Układasz warstwami:

pokrojona wędzona pierś z kurczaka (może być w zastępstwie tuńczyk)
kukurydza z puszki
ogóreczek (albo 2) w półplasterki
rzodkiewka w plasterki
3-4 jajka grubo pokrojone
1/2 rozdrobnionej fety
2 pomidorki w półplasterki
zielona cebulka
porwana na kawałki sałata

Polewasz wszystko sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem pieprzu tak, by
apetycznie spływał między składnikami. Najsmaczniejsza wersja sosu zawiera
rozgnieciony czosnek, ale w przypadku większej imprezy rodzinnej nie
polecam, bo nie każdy go lubi.

Danka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-03 20:53:57

Temat: Re: salatki
Od: "Ewelian Kiełb" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:be23lr$p91$1@news.onet.pl...
> Układasz warstwami:
>
> > Polewasz wszystko sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem pieprzu tak,
by
>>
>
>
jak robic ten sos czy go sie kupuje czy robisz w domu bo ja sie nie
spotkalam . rozumiem ze miesza sie majonez z jogurtem naturalnym


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-03 21:04:07

Temat: Re: salatki
Od: "Danka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



> jak robic ten sos czy go sie kupuje czy robisz w domu bo ja sie nie
> spotkalam . rozumiem ze miesza sie majonez z jogurtem naturalnym

Dokładnie tak: mieszasz oba w stosunku 1:1, dodajesz piepsz, soli nie
polecam, bo feta jest dość słona i jeśli jest za gęste to jeszcze ciut wody

Danka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 12:25:17

Temat: Odp: salatki
Od: "Dasida" <z...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Ewelian Kiełb <d...@w...pl> w wiadomości do grup dys
kusyjnych napisał:be22ek$j6o$...@a...news.tpi.pl...
> witam
> potrzebuje przepis na dobra salatke na uroczystosc chrzcin.cos dostepnego
w
> tym okresie chodzi mi o skladniki i dobrego macie jakies ulubione, jestem
> wdzieczna za kazdy przepis
> pozdrawiam



1 paczka makaronu malma swiderki, muszelki.. oby gruby
20dag sera parmezan
2 papryki
20dag szynki
2 zabki czosnku
0,5 szklanki oliwy z oliwek
10 dag orzechow laskowych
bazylia



Makaron ugotowac al dente oczywiscie z oliwa zeby sie nie lepil
Ugotowany makaron (nie przelewac zimna woda) wymieszac ze startym serem
W czasie kiedy makaron stygnie opiec i obrac papryke
Papryke obrana pokroic w paski to samo zrobic z szynka
Orzechy posiekac
Wszystko razem wymieszac z makaronem

Oliwe z oliwek polaczyc z wycisnietym czosnkiem, bazylia i zalac makaron
Wymieszac odstawic na 1 godz
I jesc jesc jesc



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 00:50:42

Temat: Re: salatki
Od: e...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> 1 paczka makaronu malma  swiderki, muszelki.. oby gruby
> 20dag sera parmezan
> 2 papryki
> 20dag szynki
> 2 zabki czosnku
> 0,5 szklanki oliwy z oliwek
> 10 dag orzechow laskowych
> bazylia
>
>
>
> Makaron ugotowac al dente oczywiscie z oliwa zeby sie nie lepil
> Ugotowany makaron (nie przelewac zimna woda) wymieszac ze startym serem
> W czasie kiedy makaron stygnie opiec i obrac papryke
> Papryke obrana pokroic w paski to samo zrobic z szynka
> Orzechy posiekac
> Wszystko razem wymieszac z makaronem
>
> Oliwe z oliwek polaczyc z wycisnietym czosnkiem, bazylia i zalac makaron
> Wymieszac odstawic na 1 godz
> I jesc jesc jesc
>
>
Witam, należę raczej do tych, którzy czytają (z przyjemnością) i korzystają,
niż do tych, którzy zabierają głos, ale w związku z tematem sałatek mam
malutkie pytanko. W ogóle to temat rzeka, uwielbiam komponować sałatki,
improwizować, eksperymentować i... podpatrywać, jak to robią inni, zwłaszcza na
bazie makaronu. I tu moje pytanko: dlaczego akurat malma? Chyba nigdy się nie
spotkałam z tym, żeby ktoś markę makaronu podawał w przepisie, czy to w
czasopiśmie, czy na grupie, czy na stronie internetowej. Albo mówią: tylko
włoski (np. pani Agnieszka Kręglicka w "Wysokich Obcasach", albo wsio ryba. Ten
malma to jakiś fajowy?

Pozdrówko
Epicure

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 09:38:29

Temat: Re: salatki
Od: a...@p...onet.pl (Agnieszka Roos) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 2003-07-06 at 02:50, e...@p...onet.pl wrote:

>
> Witam, należę raczej do tych, którzy czytają (z przyjemnością) i korzystają,
> niż do tych, którzy zabierają głos, ale w związku z tematem sałatek mam
> malutkie pytanko. W ogóle to temat rzeka, uwielbiam komponować sałatki,
> improwizować, eksperymentować i... podpatrywać, jak to robią inni, zwłaszcza na
> bazie makaronu. I tu moje pytanko: dlaczego akurat malma? Chyba nigdy się nie
> spotkałam z tym, żeby ktoś markę makaronu podawał w przepisie, czy to w
> czasopiśmie, czy na grupie, czy na stronie internetowej. Albo mówią: tylko
> włoski (np. pani Agnieszka Kręglicka w "Wysokich Obcasach", albo wsio ryba. Ten
> malma to jakiś fajowy?
>
> Pozdrówko
> Epicure

Pomijajac fakt, ze reklamuje go Sophia Loren ;-) to fajne jeszcze jest w
nim to, ze pozostaje al dente wtedy, kiedy inne makarony juz dawno sie
rozgotowaly.

Kot makaronowy

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 23:06:08

Temat: Re: salatki
Od: e...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Pomijajac fakt, ze reklamuje go Sophia Loren ;-) to fajne jeszcze jest w
> nim to, ze pozostaje al dente wtedy, kiedy inne makarony juz dawno sie
> rozgotowaly.
>
> Kot makaronowy
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
O! Toś mnie, kocie makaronowy, zaintrygował. Powiem szczerze, że chętnie bym
się się na jakiś dobry krajowy makaron przestawiła, bo wierność tym z ojczyzny
makaronów pochodzących jest dla kieszeni cokolwiek bolesna. Ale skoro sama
Sophia Loren... Muszę spróbować (oczywiście w jakiejś fikuśnej sałatce). O
wrażeniach obowiązkowo doniosę.

Pozdrówko
Epicure

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-07 01:15:32

Temat: Re: salatki
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> 1 paczka makaronu malma  swiderki, muszelki.. oby gruby
> 20dag sera parmezan
> 2 papryki
> 20dag szynki
> 2 zabki czosnku
> 0,5 szklanki oliwy z oliwek
> 10 dag orzechow laskowych
> bazylia
>
>
A jakby tak zamiast szynki wsadzić np. tuńczyka? Będzie zjadliwe? Bo korci
mnie, żeby zrobić coś w tym stylu na przyjęcie dla syna, który mięsa nie je,
ale nie wiem, czy tuńczyk się nie "pogryzie" z resztą składników. ;----)

Pozdrawiam
Lama

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-07 05:17:31

Temat: Odp: salatki
Od: "Dasida" <z...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

> A jakby tak zamiast szynki wsadzić np. tuńczyka? Będzie zjadliwe? Bo korci
> mnie, żeby zrobić coś w tym stylu na przyjęcie dla syna, który mięsa nie
je,
> ale nie wiem, czy tuńczyk się nie "pogryzie" z resztą składników. ;----)
>

Witam
Nie mam pojecia czy sie da z tunczykiem zamiast szynki bo ja osobiscie jesli
ktos nie jada szynki to robie poprostu bez niej a daje wiecej papryki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jagody do sloika
groch włoski?
borowki, a jagody
falafel....
Chwalę - bułeczki z borówkami [P]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »